Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lexamila Prozacová

7. 8. 2012 21:45
Protoze....zvyk je zelezna kosile, ale ...

Vlastne kdo vi... na jedne strane Cesi lip na prechylovani u cizinek, takze se docitame takovych veci, jako ze Grace Kellyova ci Coco Chanelova mely skvely vkus, sem tam se udela vyjimka pro prijmeni koncici na samohlasku, takze je respektovana Aguilera, ale ne Beckinsale, tam uz je Beckinsaleova, Cesi klidne napisi i Bruniova Sarkoyzova (brr). Na druhe strane mame Cesky: Katerina Bouda Kasparova, Vendula Aus Svobodova, Konvalinka Prusova a hlavne Eva Decastelo, Katerina Emmons, Eliska Kaplicky a Katerina Jacques. Argument, ze se bez OVA neda sklonovat tam jaksi pada, protoze dotycne Cesky se obejdou bez ova. Navic jsou ceska prijmeni nesklonna, napr. Koci, Tacheci, Janu, Petru. U Rusek se ova prida, z Sarapova je Sarapovova. Proc? U asijskych prijmeni si casto neni Cech jist, obcas prechyli krestni jmeno, obcas radeji nic. Cili mi z toho plyne jedine - nerespektovani prijmeni cizinek, lzive vymluvy na cesky jazyk, ktery evidentne dokaze pracovat s prijmenim zeny bez ova.

5 0
možnosti

Tonda Brno

8. 8. 2012 7:45
Re: Protoze....zvyk je zelezna kosile, ale ...

Souhlas. Když se někdo nějak jmenuje, tak by se jí nemělo svévolně měnit jméno, jenom proto, že u nás se ženské příjmení přechylují. Ale ony se tak jmenují a přidáváním -ová jim ty jména jenom przníme. Zvláště pak, pokud i u nás existují ženská jména, která se bez ová obejdou.

A už vůbec je to nejlepší u ruských příjmení, kde už ruština přidává -va a my k tomu ještě přidáme další -ová. To mám někdy dojem, že komentátoři začínají kvokat jak slepice.

1 0
možnosti

superjirik

8. 8. 2012 8:47
Re: Protoze....zvyk je zelezna kosile, ale ...

Přesně tak, naprostý souhlas...

1 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
Neobyčejně obyčejný a obyčejně neobyčejný občan tohoto společenského zřízení.

Seznam rubrik