Taky vám lhali?

Tenkrát, při převratu, kdy došlo k předání moci z rukou oficiálních bolševiků, do rukou neoficiálních, bylo mi deset, stejně jsem netušil o co vlastně jde. Ve škole nám oznámili "Milé děti, celou dobu jsme vám lhali".

Byl 20.Listopad 1989, šel jsem jako vždy do školy a první co bylo, hned u dveří mi spolužačka připíná trikoloru na mou hruď. Vůbec jsem netušil co to je, ale měli to připnuté všichni, nechtěl jsem zaostávat za ostatními a byl jsem rád, že jsem najednou o to víc součástí třídy, než obvykle.

Hrdě, vyprsen usedám do lavice a chystám se na český jazyk, trápil jsem se tím, že mi nejde, tak jako vždy, vůbec jsem neřešil "sametovku", tak jako mnoho jiných školáků...., prostě jsme byli ještě děti.

Byla první hodina, místo češtinářky přišla naše třídní a začala nám vysvětlovat, co se vlastně stalo a součástí vysvětlování bylo to slavné prohlášení, "My jsme vám po celou dobu lhali".

Kde a jak jsme se už nedozvěděli, protože následný a bezprostřední příval otázek směrem k učitelce byl tak ohromující, že se raději odklonila od tématu. Nehledě na to, že jsme se právě dozvěděli, že nám autority lhali a to po celou dobu, to bylo zdrcující pro všechny.

No, pro některé ne, bohužel tímto přístupem a prohlášením k nám dětem, dospělí ukázali, že lhát je v pořádku. Celá má generace je plná lhářů, podvodníků, arogantních a sebestředných sobců, vždyť se podívejte kolem sebe, jak naše společnost vypadá. Lže se dál, v pravdě a lásce a s cukrem a bičem.

Od té doby jsem postupně přestal věřit jakýmkoliv "autoritám", přestal jsem je respektovat. Jediný kdo je autorita, myslím tím skutečná je Bůh, ten nelže.

Lhali nám dospělí, lhali svým dětem, ať z ušlechtilosti, ze strachu, nebo vypočítavosti, prostě lhali, i přesto, že nám nutili a hlavně nás učili, že lhát se nemá. To nebyl bolševik, to není žádnou totalitou, to je lidskou slabostí, pohodlností, nebo tou vypočítavostí, je to nakonec jedno, lhali všichni.

Učitelé, úředníci, svazáci, členové ROH, lidé si lhali navzájem, i disidenti si lhali. Ulhaná společnost lhářů, co věří v ateismus, píše se snad někde v "ateismu", že se může lhát? Jasně, že ne. Lhaní není vírou, ani politickým postojem, nebo názorem, lháři jsou slabí lidé a tím myslím i sebe, nejsem svatý a v ulhané společnosti musíte taky tak trochu lhát, aby jste vůbec tak trochu přežili, obvzlášť když tato společnost si tak pitomě lže, že pravdu o tom, jak "elity" využívají 99% obyvatelstva pro své plány, že jsme novodobí otroci, že demokracie je i svržení vlády většinou, bez voleb, to nechceme vidět, slyšet a proto o tom nemluvíme, naše děti neslyší a proto totalitu, beznaděj nikdy neuvidí a nikdy nepoznají. Tak si tady raději lžeme, nalháváme si, že jsme svobodní a máme demokracii. Že je to novodobá, globální totalita, to si asi nemá smyl "nalhávat"?

Média, politici, lékaři, bankéři, učitelé, neziskovkáři i Papež, Erdogan, Putin, EU, Trump, celá Ukrajina, kdokoliv, každý lže, nebo si minimálně sám sobě něco nalhává. 

Lhát se nemá, ale jak chceš žít ve společnosti, kde se pravda nenosí a lhaní se považuje za něco normálního?

 

Autor: Jiří Křivánek | čtvrtek 23.3.2017 9:42 | karma článku: 20,05 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Jiří Křivánek

Mě taky!

5.2.2018 v 11:52 | Karma: 10,18

Jiří Křivánek

Volby pro hlupáky

18.10.2017 v 11:59 | Karma: 8,27