Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Růst HDP se odvíjí mimo jiné i od spotřeby, což z pohledu státní kasy znamená, kolik peněz utratíme. V čase osobního volna se většina občanů věnuje nějakému koníčku, zábavě či jinému rozptýlení. Tehdy utrácí víc, než když sedí za stolem, volantem, nebo stojí u stroje. Vlády nechtějí lidem ulevit od práce, ale vytvořit podmínky pro živější oběh peněz, který přinese do státní kasy víc peněz.

0 1
možnosti
Foto

Vaše porovnání je, podle mne, mimo mísu, minimálně tím, že neberete v úvahu druhu činnosti ve firmě dotyčného skladníka.

A pak to nejpodstatnější: jsou firmy/činnosti, kde sice zavedete 4 pracovní dny, ale objem prací se nesníží. Na druhé straně třeba na výrobní lince nemůžete předpokládat stejné penzum práce za 4 dny jako za 5. A ještě mnoho dalších odlišností a vlivů.

0 0
možnosti
LV

Pokud bude muset firma zkrátit pracovní týden pro dělníky na pásu, bude muset omezit výrobu. To nejspíš neudělá. Takže bude muset akceptovat příplatky za práci přesčas, což jí zvedne náklady a promítne to do ceny výrobků. Vyšší cena bude znamenat tlak nižší náklady, což povede k postupnému zaměstnávání lidi s menšími nároky na mzdu. Nebo robotů. Jinak to zvýší inflaci.

V důsledku toho zaměstnanci na pásu v podstatě nic nezískají.

A o tom ta úvaha je.

3 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 477x
Pracuji jako softwarový inženýr a tu a tam narážím na zajímavé věci, se kterými bych se chtěl podělit s ostatními.

Seznam rubrik