Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

Ta pyramida je hezká, jenom bych škrtnul slovo kapitalismus. Dnes kapitalismus prakticky nemáme, protože všechno je tak zregulované a zároveň tak dotované, že je zázrak, že to ještě nějak funguje. A proč se chudí musejí skládat na dotace bohatým (např. Burešovi) mi nadále zůstává záhadou.

1 0
možnosti
JK

J57i76ř34í 77K98a11č76í56r

8. 11. 2023 10:23

Dnes kapitalismus právěže máme, kapitalismus vždycky tu vertikální složku měl. Ti co jsou na vertikále nahoře z nás totiž tahají prachy kde se dá. Viz. právě Babiš, ale týká se to skoro všech takových.

0 0
možnosti
Foto

Jediná instituce, která vás doopravdy vykořisťuje, pokud jste produktivně činný člověk neplacený z rozpočtu, je stát.

2 1
možnosti
TT

Stát je prostředek a vládci jsou loutky - doby se změnily.

1 1
možnosti
LP

To se mi snad zdá. Takže v USA je nejhůř na světě, protože je tam největší nerovnost?

Zkuste si představit, že někteří lidé se chtějí mít prostě jen dobře a ne rovně. Tedy v překladu, nechtějí primárně to, aby se jejich soused měl stejně špatně jako oni, což je základem levicového "myšlení".

5 1
možnosti
JK

J63i75ř24í 93K37a36č79í71r

8. 11. 2023 12:03

Můžete si to překládat tak, že v USA se tak dobře nemají, a že ono "dobře" koreluje v zemích právě podle míry ekonomické nerovnosti.

0 0
možnosti
Foto

Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna zboží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence. Feudalismu, kapitalismu jsou pojmy, které si vymysleli lidé, filosofové . Tehdy lidé netušili, že jsou ve feudalismu a kapitalismu .Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouzského utopistického filosofa Sainta Simona v 19 století. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. Podle Marxe kapitalismus odumře anebo bude svržen násilnou revolucí a bude nahrazen socialismem, který přejde v komunismus.

0 0
možnosti
JK

J75i96ř35í 69K17a42č94í93r

8. 11. 2023 10:22

A to je právě to co si nemyslím, a proto jsem napsal tento článek. Jak jste popisoval ten trh, tak to je právě jen ta horizontální složka. Proto jsem ten článek psal. Protože lidi si neuvědomují tu vertikální složku, že kapitalisti potřebují lidi platit, aby ti měli za co nakupovat. To byl přesně ten důvod, proč jsem to psal.

0 0
možnosti
MM

tak to je bohuzel

1 1
možnosti
KT

Pomatený zjednodušený marxismus.

6 3
možnosti
ZZ

On tento princip dneska funguje prakticky všude a je úplně jedno, jak tomu říkáme.

2 3
možnosti
Foto

To zase slátanina, jako bych se vrátil do školních lavic roku 1982...

7 1
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 15,78
  • Průměrná čtenost 477x
Pracuji jako softwarový inženýr a tu a tam narážím na zajímavé věci, se kterými bych se chtěl podělit s ostatními.

Seznam rubrik