Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vzdyt v tom clanku p. Hermanek se vubec nezminuje jak se vyvoj od ledna (stranicke konference) vyvijel az k srpnu. Jen vzpominku na studentskou demonstraci za kandidaturu Cisare na prezidenta. Jak se to komunistum vic a vic vymykalo z rukou. Spory mezi konzervami a progresivnimi. Kodajovo oznaceni 2000 slov jako vyzvu ke kontrarevoluci. Byla pripravovana zakona zakona o opusteni republiky na prestupek a odstraneni dratu. Vznikl Klub angazovanych nestraniku a Klub 231. Bylo verejne pozadovano vystoupeni z Varsavskeho paktu a zruseni milici. Prazske demonstrace ctyr S (socializmus, spojenectvi, suverenita, svoboda) proti ucasti cs. delegace na varsavske konferenci v kvetnu. Sam jsem tehdy na svem pracovisti daval podepisovat rezoluci proti nasi ucasti a taky o nahore zminenych vecech. Hermanek nevi, ze Dubcek tehdy dostal 70 000 rezoluci vyzadujici nasi neucast. Kdyby kazdou podepsalo sto lidi bylo by to 7 milionu podpisu. V historii CSR a CR pocet nejvyzsi nasledovan rezolucemi za obnovu zeme moravskoslezke a zemskeho zrizeni.

Pro obycejneho cloveka ktery prozil leta byl tak zvany "sociazmus s lidskou tvari" po tom co jsme v padesatych letech prozili rozhodne krokem vpred. Obycejneho cloveka sotva vic zajimalo. Breznev tehdy vahal, popouzeli ho hlavne Ulbricht a Gomulka, s nimi Zivkov, vahave se pripojil Kadar. Ti meli strach, ze kdyby se u nas otevrely hranice berlinska zed a jejich ostraha by se stala zbytecna. Dulezite je, ze to vse byla nase a jenom nase vec a tem vsem jmenovanym hajzlum bylo po tom vekky H..... Jednota v odporu proti agresorum predtim nevidana . Jen takovi jako Hermanek byli a dosud jsou jak zpiva K. Kryl "ochotni ryt drzkou v zemi at uz nad nimi stoji Breznev nebo Putin.

4 0
možnosti
Foto

Ano, máte pravdu. Jednota proti agresorovi byla nevídaná, ale dlouho nevydržela.

A myslím, že nevhodně používáte slovo "popouzet".

0 3
možnosti
FV

Jirko, to, že dřepíš celý den u diskuse a teprve večer se rozhodneš mazat příspěvky, svědčí o značném nadužívání alkoholu, případně jiných látek, ovlivňujících centrální nervovou soustavu. Také o značné psychické nevyrovnanosti či zoufalství. Cožpak se nevidíš v tom zrcadle, chlapče?

7 1
možnosti
Foto

Málokdo je tak trapný, jako osmašedesátník, slavící šedesátý osmý. Karma R^

1 4
možnosti
Foto

Já myslím, že i v hloupém textu se dá najít drobounké zrnko pravdy. Proto se mi líbí vaše sebecharakteristika:

"....dobře vycvičený přehlídkový kůň...."

Považuji to za přesné a výstižné i pro současnost.

4 2
možnosti
Foto

Jsem rád, že se Vám to líbí, pane Macháčku. Alespoň něco, když už ta karma od Karla Macháčka není.

1 1
možnosti
Foto

Víte, pane kolego, Vy si možná dobře pamatujete, co a jak bylo šedesátém osmém, někdy mi ale přijde, jako byste zapomněl, co dělal bolševik s tímto národem v letech padesátých...

6 0
možnosti
Foto

Nemyslím si to. Pokaždé upozorňuji, že sestava "osmašedesátníků", později disidentů, velmi dobře koreluje sestavou stalinistů z padesátých let.

Opakovaně a to dost často jsem zmiňoval někdejšího redaktora Rudého Práva a pozdějšího, Havlem vyznamenaného disidenta, který proslul jako hlavní propagandista trestu smrti pro Miladu Horákovou, Jiřího Rumla.

6 4
možnosti
Foto

I79v59a27n 94M66a66r31e82k

9. 8. 2016 15:29

Tož tak p. Hermánku, ano tak to bylo, tak si to krom jiného pamatuji i já,a pamatuji si velmi dobře co se dělo vzápětí i později . Trochu mi to připomíná to, co se děje dnes ,"kádrováci" kterým se dnes dí nálepkovači jsou opět zde. ;-(

Karma R^[>-]

5 8
možnosti
MK

Nemám problém s tím, že Rusko si chce vládnout samo. Avšak protestuji proti tomu, že chce vládnout i v jiných zemích.

7 1
možnosti
Foto

Byla jsem tím desetiletým dítětem, nemám odvahu hodnotit Alexandra Dubčeka. Vzpomínám si, byla jsem na prázdninách u babičky, velmi hodné, v boha věřící osobě, a ta povídá, ten Dubček je tak dobrý, lidé ho mají tak rádi... A tak jsem si to o něm myslela taky a možná si to myslím i dnes, milované babičky mají na děti velký vliv. Něco Vám utkví v hlavě a už to do smrti nezměníte. Karma, pane Hermánku.

0 4
možnosti
Foto

Dubček asi nebyl zlý člověk, to určitě ne. To ale není kvalifikace pro vedení státu, paní Černá.

4 1
možnosti
Foto

V24í27t 32T23i35c62h72ý

9. 8. 2016 14:59

Napsal jste to dobře pane Hermánek, pište dál a nenechte se otrávit štěkotem skalních................. Politika byla svinstvo nejenom v 38, ale i ve 48 a 68. Vždycky vylezli vši, který se chtěli dostat do lepšího a teplejšího kožichu a Vy jste šel hrát mariáš a pít pivo, dobře jste udělal

7 4
možnosti
JJ

Pane Hermánku, mezinárodní situace nebyla v roce 1968 zralá k tomu nahradit totalitní režim demokratickým. Vždyť to bylo pár let po maďarských událostech. Cílem Pražského jara bylo zejména reformovat ekonomiku, aby se země vyhrabala ze srabu a začala prosperovat. Ano, byla to utopická vize - zavést tržní hospodářství v totalitním státě. Podle toho to také dopadlo.

A Dubček? Ten pán je nejpřeceňovanější osobou té doby. Byl to nerozhodný slaboch s voluntaristickým vnímáním reality.

0 0
možnosti
Foto

Já ale, pane Jonáši neříkám, že v té době byla situace zralá na demokratický režim. Ale nezlobte se, reforma ekonomiky není socialismem s lidskou tváří. Je jen a pouze reformou ekonomiky.

A kvůli reformě ekonomiky by sem jistě nikdy neposílal tanky. Podle mě vedení SSSR mělo dojem (a velice správný), že by slabému Dubčekovi mohla vedoucí úloha strany vyklouznout z rukou a neštěstí by bylo hotovo.

Ten vojenský zásah by se pak mohl podobat tomu maďarskému.

2 2
možnosti