Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J90a83n 48P93e93c30h11a

6. 5. 2017 22:47

No... já bych spíš napsal 3,14tý atd...

0 0
možnosti
MM

Nechtěl byste se "znalče Ústavního práva a práva vůbec" zabývat komedií na Hradě zinscenovanou Zeman, kdy od rána věděl, že Sobotka demisi nepřinese?

Kdy premiérovi na veřejnosti tyká a během jeho projevu ostentativně odejde?

Vy máte na Hradě rád šoumena, já bych použil jiná adjektiva,ale chtěl bych presidenta, který se jako hlava státu chová důstojně i ke svým oponentům.

8 0
možnosti
Foto

A co má amatérismus Bohuslava Sobotky společného s ústavním právem?

A ta ceremonie na Hradě nebyla díky Sobotkovi žádnou ceremonií, na kterých se, samozřejmě, netyká.

0 2
možnosti
VR

Já být vámi, tak bych se v tom už moc nepatlal, tak jak to máte ve zvyku, ta hradní žumpa pak smrdí víc a víc. Zeman je ten, kdo si ústavu vykládá po svém, hodně svérázně a hlavně tak, aby to vyhovovalo jemu a jeho šmucik povaze. Zažili jsme to při nejmenování profesorů, po demisi vlády Jiřího Rusnoka (podle ústavy měl Zeman pověřit jiného premiéra, což neudělal) či během jeho úvah z února 2013 o svévolném odvolání předsedy vlády (ústava nic takového nedovoluje) , nebo to dnešní přemítání o datu odvolání, když proti předchozím sedmi, naprosto stejným nic nenamítal, atd...Rv

5 0
možnosti
Foto

A u těch 7 bylo uvedeno datum?

A jmenování profesorů je v Ústavě?

A pronášet úvahy je protiústavní?

A vláda Rusnoka u té příležitosti nepodávala demisi, ale nedostala dúvěru.

0 2
možnosti
VH

No jo. Ale neměl by to pak být 2,9. demokraticky zvolený přezident? Neb část "prezidentování Havla" z komunistické volby byla výrazně kratší, než poloviční. ;-D

1 0
možnosti
Foto

To je sporné.

Protože kdo ví, co by se bylo bývalo stalo, kdyby komunistický parlament zvolil prezidentem ex-komunistu Dubčeka?

Pak by dějiny mohly, alespoň na chvíli, jít zcela jiným směrem a rozpad Československa mohl být, alespoň na čas, zažehnán.

A čemu by pak Václav Havel prezidentoval? Československu určitě ne, Slováci ho blokovali a byl to také jeden z hlavních důvodů rozpadu Československa.

To vše jsou ale jen spekulace.

0 2
možnosti
Foto

Zde je to, čím by se Bohuslav Sobotka měl řídit (výňatek) a což mnozí popírají:

(14) O návrzích závěrů jednání schůze vlády dává předsedající hlasovat. K přijetí usnesení vlády je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů vlády.

https://www.vlada.cz/cz/ppov/lrv/dokumenty/jednaci-rad-vlady-91200/

0 3
možnosti
VR

To neplatí v případě odvolání nějakého ministra, protože nikdo jiný než předseda vlády není odpovědný za to, jestli ten nebo onen ministr zůstane členem vlády.

3 0
možnosti
Foto

Který zákon, či předpis zakazuje premierovi rozhodnout o vládě?

4 0
možnosti
Foto

Ústava. Vláda je kolektivní orgán. Premiér, bez souhlasu vlády, nemůže vydat žádné rozhodnutí. A nejen to o demisi. Vůbec žádné.

0 5
možnosti
JV

To všechno BYLO, ale teď je Zeman zatrpklý, záludný, škodolivý, intrigantní dědek. A to jako prezident !

8 1
možnosti
Foto

A to se jeví z USA, Kanady, Německa nebo jiné spřátelené země?

2 2
možnosti

Problém z toho dělají ústavní právníci,

protože je to zcela jasné.

Pokud podá premiér demisi celé vlády, tak v podstatě navrhuje odvolání všech ministrů, což je president povinen respektovat a poslanecká sněmovna bude následně hlasovat zda nová vláda získá důvěru.

Pokud podá premiér pouze demisi premiéra (např. nemoc a pod.), řeší premiér pouze náhradu premiéra, ale pokud nový premiér učiní ve složení vlády podstatné změny, může si poslanecká sněmovna vynutit nové hlasování o důvěře vládě.

Za toho lišáka, KarmaR^

1 4
možnosti
Foto

Řeknu zdánlivě nesouvisející historku. Asi před třemi týdny jsem přijel k pumpě MOL na Modřanské nechat si umýt své výkonné, luxusní a reprezentativní vozidlo. Ale myčka nefungovala.

Nad tím, proč nefungovala, pak všichni, spolu se mnou, kroutili hlavou. Nějakému zákazníkovi v myčce se zdálo, že couvá a proto nastartoval a vjel přímo do kartáčů.

Myčka, říkali tehdy, bude asi měsíc v neschopnosti.

A stejně nepochopitelné je, aby premiér české vlády, která funguje celkem dobře a bez problémů, z důvodů předvolebního boje ráno vstal a neopařil se čajem...

...nýbrž, bez jakékoli konzultace s kýmkoli, vedení vlastní strany nevyjímaje, podal demisi.

Demisi zcela účelovou, protože se chtěl zbavit jednoho člena vlády, ale neměl na to odvahu. Tudíž to je situace zcela nepředvídatelná podobně, jako ta situace v myčce.

Nad oběma akty můžeme jen kroutit hlavou a odvolávat se na jakési rozbory, či zvyklosti nelze, protože taková situace nejenže nemá žádný precedent, ale také není v právním řádu ČR nijak ošetřena.

0 0
možnosti
VR

Já rozumím tomu, že tomu vy, ani vám podobní vůbec nerozumí....protože něco jako morálka a právo je vám zcela cizí a nepochopitelné...

2 0
možnosti
MB

Jako amatér ústavního práva - vidím situaci jako vážnou, tedy k řešení. Očekávám zrušení cest na sever Čech a Číny. Nelze nikam jet, je domácí krize. M.Zeman, není mazaný lišák, je to zlý sebestředný člověk, kterému o blaho ČR absolutně nejde. S touto personou minulosti, absolutně nelze provést jakokoliv očistu naší společnosti ... :-)

3 0
možnosti
Foto

Očistu? Teď? Od čeho? A jak?

1 0
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.