Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Teď už je tenhle Temelín zcela zbytečný, to ví Klaus i žák základní školy. Stačí počkat dva tři měsíce a pořídit si jeden plazmový agregát od Merhana Keshe.

0 1
možnosti

Připojovat agregáty bude Aštar Šeran?  ;-D

0 0
možnosti

J79a21n 61N29o95v92á58k

21. 11. 2013 20:57

Na první pohled to působí rozumně, ale je v nich skrytá zrada. Ta zrada se obecně nazývá skrytý předpoklad. Díky tomu už ztroskotala spousta, na první pohled výborných, úvah. Kde je zakopaný pes? Autor předpokládá, že v příštích 16 letech zůstane v energetice stejná situace, jako je dnes, konkrétně, že zůstane tvrdá vazba mezi výrobou a spotřebou elektřiny. Situace, kdy se vyrobená elektřina musí okamžitě spotřebovat.

Mezitím pár týdnů nazpět už otevřeli u Bostonu fabriku (Ambri) na výrobu velkokapacitních baterií jako prvků elektrické sítě (500 kW, 2MWh, 1 M$, účinnost 75%, neopotřebovává se, bezúdržbová, dálkově řiditelná, velikost jako cargo kontejner). Podobnou fabriku na baterie (ale pracující na jiném principu, jinak stejně dobré) staví Warren Buffet v Číně. Jestli se tohle rozšíří (a já myslím, že ano), tak instalací takových baterií do sítě okamžitě potřebujete o nějakých 30% nižší instalovaný výkon. Už nepokrýváte špičku, pokrýváte průměr spotřeby. A přestávají vás trápit krátkodobé výkyvy u fotovoltaiky a větrníků. A už instalované zdroje můžete provozovat účiněji, žádné horké zálohy a podobné ptákoviny.

0 0
možnosti

J92a13n 88N22o80v14á18k

21. 11. 2013 21:02

A ještě bych dodal, že mě osobně připadá mnohem nebezpečnější mít 30% výroby elektřiny v ČR na jednom místě, a ještě daleko od spotřebitelů.

A to neférové shazovaní člověka s jiným názorem a bez jakýchkoli argumentů jste si mohl taky odpustit.

0 0
možnosti

Jiří, mě vomejou! Snad poprvé čtu od vás rozumný článek, bez těch zbytečných excesů a klopýtání mezi Klausem, Hav...., ale však vy víte. Souhlasím a dá se to i číst.

btw, v té době (79) jsme byli s gymplem na lyžáku v Krkonoších a místo pořádnýho lyžování jsme šlapali sjezdovkama nahoru pěšky, vleky něpremávaly. No, ale po návratu ty uhelný prázdniny byla slušná odměna.

Dneska R^

1 0
možnosti
Foto

velice rozumná úvaha, paneJiří

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, pane Zdeňku. Alespoň občas se na něčem shodneme.

0 1
možnosti
Foto

Jo, clanek je jiny, dava smysl. Bohuzel neni to typicka "hermankovina" tudiz vidite ihned, kolik zde mate diskuteru --v tento momente 23 plus me. A na vic, nejsou tu ti, kteri vas stale kritizuji. Cili to pro ne neni uz zabava, ale nuda. Ale karmu vam dam s tim, ze se vratite k "hermankogulasovine", jinak ztratite ten "umf".:-)

2 0
možnosti
Foto

Franku děkuji. Já jsem impresionista, já píšu podle nálady a podle toho, co mě zrovna přinese inspiraci. A tentokrát to byl text pana Šimoníka.

0 1
možnosti

Výborný článek. Ještě bych dodal, že i z hlediska ekologie výroby jsou alternativní zdroje energie dost problematické. Například pro výrobu fotovoltaických panelů je třeba destilovat značný počet vzácných materiálů, především kovů. Železo se dobývá z relatině bohatých rud, ale například lithium se vyplatí těžit i v případě, že se vytěší gram kovu na několik tun horniny. Na těžbu, tavení a čištění rud se při tom spotřebuje ohromné množství energie. Pochybuji, že fotovoltaický panel během své životnosti vyrobí tolik energie, abychom mohli říci, že jsme jeho zprovozněním nějak prospěli přírodě. Mnoho ekologů také považuje pěstování energetických plodin v Evropě (řepka, japonský topol) za zločin proti půdě, z níž by měly růst především potraviny, a ne suroviny, které jsou určeny ke spálení.

0 0
možnosti

Ten háček není v tom, kolik energie je zapotřebí na výrobu panelu. Čertovo kopýtko je skryto jinde. Zatímco uhelná elektrárna je v zásadě schopna sama zajistit stálé dodávky energie (resp. pokrývají se výkyvy spotřeby), FVE potřebuje mimo toho ještě řadu podpůrných zdrojů na pokrytí výkyvů a totálních výpadků ve výrobě.

Takže za každým FV panelem musí být ještě plynová turbína, která nevyužita čeká, kdy bude zapotřebí zaskočit. A pak už ta energetická (ani ekonomická) bilance nevypadá zdaleka tak růžově.

0 0
možnosti
Foto

Ono v roce 2029 to už možná docvakne i zeleným blouznilům. V té době totiž bude za zenitem své životnosti část OZE a zrovna ta, která dojí ze státní podpory tu největší část. Vzhledem k tomu, že cenová konkurence schopnost s klasickými zdroji je jen chiméra a státní podpora v té době bude už zaplať Pán Bůh konečně a definitivně utnuta, jejich majitele ani nenapadne stavět na pozicích starých OZE nějaké nové. V té době by už mohl opět rozumně fungovat trh s energiemi a výstavba a provozování řiditelných zdrojů energie by se mohla konečně zase vyplácet

1 0
možnosti

Zapomněl jste na všemocnou a všehoschopnou EU.

0 0
možnosti

Pekny clanek, jen s temi blechami to nesedi. Pokud si spousty malych blech budou skakat kazda, jak chce, tak mate vysokou pravdepodobnost, ze v kazdem okamziku jich bude dost ve vzduchu.

0 0
možnosti

ale nikdy nebudou všechny naráz

0 0
možnosti
  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.