V Českých Budějovicích se žije dobře?

V Českých Budějovicích se žije dobře? V mnohých ohledech určitě ano. Máme velmi levnou městskou hromadnou dopravu, i když kvalita je někdy slabší. Na sídlišti Máj vzniklo nové Komunitní centrum, které má zpříjemnit místním obyvatelům život na sídlišti. Všude se kope, opravuje a snad i ta dálnice jednou vznikne.

K vedení města je však třeba přistupovat nejen z pragmatického, ale i morálního hlediska. Náměstek primátora pro školství Petr Podhola udělal jistě mnoho dobrého, významně podpořil třeba právě vznik Komunitního centra na Máji. Náměstek zásadním způsobem ovlivňuje místní školství, konkrétně třeba základní školy, které město zřizuje. Tím pádem také město vybírá při konkurzech nové ředitele.

                Vnímám proto jako velmi problematické, že náměstek Podhola podváděl při psaní své diplomové práce. Dodejme, že náměstek studoval na soukromé vysoké škole, jejíž kvalita je přinejmenším diskutabilní. Média přinesla nedávno důkazy, že Podhola prokazatelně ve své diplomové práci opisoval. Tedy vědomě podváděl. Možná to byla nerozvážnost mládí, na druhou stranu se domnívám, že náklonnost k podvodu není záležitost věku, ale charakteru. Někdo by ze zásady prostě nikdy nepodváděl, někdo s tím nemá problém. Obávám se, že kdo podvádí už při psaní diplomové práce, může pak podvádět i jindy.

                Pana náměstka to prý mrzí, ale ne tolik, že by přestal používat titul, který získal podvodem. A přesně tento člověk předsedá v konkurzních komisích, které vybírají nové ředitele. Jsou tyto konkurzy legitimní? Teď už je pan náměstek poctivý? Teď už ano? A proč najednou? Noví ředitelé pak vybírají učitele a tak dále. Domnívám se, že morálka ve školství může tím hodně utrpět. Právě učitelé a ředitelé mají být dětem vzory a inspirací.

                Politiku je třeba hodnotit nejen pragmaticky, ale i morálně. Neupírám panu Podholovi nepopiratelné zásluhy, pouze se domnívám, že v čele městského školství má být čestný a morálně bezúhonný člověk. Tím Petr Podhola rozhodně není. Dále užívá nepoctivě získaný titul. Jeho strana včetně hejtmana Jiřího Zimoly ho brání, nevidí v jeho minulém jednání nic, co by ho diskreditovalo. Co víc mluví o morálním kreditu sociální demokracie a hejtmana Zimoly? Na krajské úrovni se o školství stará komunista Vytiska, kterého ČSSD vesele podporuje. Jeho činy by vydaly na samostatný článek.

                Vraťme slušnost na radnici. Zvolme si do vedení města lidi, kteří budou dobře dělat svou práci, ale budou to také morálně bezúhonní lidé. Přijďte prosím k volbám a volte pečlivě. Tyto volby ovlivní život v našem městě a třeba taky výběr ředitelů a učitelů na škole, kam chodí vaše dítě. V úsudek pana Podholy už nevěřím.

                V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. Já si to rozhodně myslím. Je však třeba vrátit slušnost na radnici.

Autor: Jiří Heller | pondělí 6.10.2014 7:00 | karma článku: 8,65 | přečteno: 528x