Jak byl německý prezident „otřesen“ aneb Hrad lže jako když tiskne

V těchto dnech se hodně skloňuje jméno našeho prezidenta. Jak Miloš Zeman mluví jako hulvát, jezdí se učit do Číny stabilizovat společnost, nemá rád Pussy Riot, vyznamenává lidi, kteří se ani neumí obléct… Je toho hodně, co musela naše společnost za poslední týdny od našeho prezidenta skousnout. Někteří se rozhodli využít kulaté výročí sametové revoluce k tomu, aby dali jasně najevo, že nesouhlasí s prezidentem ožralou.

Zeman při projevu sice „machroval“, že tehdy na Národní třídě byl, na rozdíl od demonstrujících. Tehdejší demonstranti skandovali v roce 1989 heslo: „Nejsme děti.“ To by si měl uvědomit i prezident dnes. Pokud chce lidi urážet jenom kvůli tomu, že se narodili později, je to ubohé. Na prezidenta pak začala létat vajíčka.

            Jedno vejce schytal i německý prezident. Mluvčí Hradu pan Ovčáček tvrdí, že prezident Gauck byl otřesen. Německá ambasáda to popírá a reaguje, že německý prezident si incidentu skoro nevšiml a bere ho s humorem.

Odlišná interpretace bohužel ukazuje smutnou pravdu o rozdílu českého a německého prezidenta. Zatímco Hrad a jeho mluvčí Ovčáček využije každou příležitost k tomu, aby někoho urazil, německá strana se snaží o zklidnění situace a harmonii. Prezident Zeman ostře rozdělil společnost, i když počet jeho podporovatelů každým dnem slábne. Vděčná mu je stále asi Jiřinka Bohdalová, Lucka Bílá nebo Robert Sedláček, kteří dostali státní vyznamenání za to, že lezou Zemanovi do zadku. Německý prezident naopak společnost harmonizuje. Rétorika Hradu se začíná nebezpečně blížit propagandě putinovského střihu, jak uvádí server reflex.cz.

A tak jsem rád, že demonstranti drželi minutu ticha za oběti komunismu, uctivě mlčeli při hymně a vyslechli si projevy prezidentů našich sousedů. Problém totiž mají pouze se Zemanem a dali to jasně najevo. Andrej Babiš to považuje za ostudné, vadí mu prý to, že u toho byli cizí prezidenti. Otázkou je, kdo je tou naší národní ostudou. Zda prezident ožrala a sprosťák, nebo lidé, kteří dávají v den výročí svržení komunismu najevo, že něco není v pořádku. Zda prezident, který i výročí využije k urážkám svých oponentů, nebo demonstranti, kteří vyjadřují nesouhlas s jeho chováním. Zda je to mluvčí Ovčáček, který vědomě lže o stavu německého prezidenta, nebo slušní lidé, kteří se za Zemana prostě stydí. Možná pan Babiš považoval i události před 25 lety za ostudné, tehdy to přece také viděl celý svět.

Chci tedy poděkovat všem demonstrantům, kteří vyrazili z pohodlí domova, aby vyjádřili svůj názor. Žijeme v demokratické společnosti, a tak je legitimní projevit svůj názor, i když se to pánům Ovčáčkům nelíbí. Ani Zemanovi, který na té Národní třídě tehdy byl. Úplně zbytečně, protože nepochopil vůbec nic.

Autor: Jiří Heller | úterý 18.11.2014 6:00 | karma článku: 28,10 | přečteno: 1259x