Hurá na prázdniny

Nikdo z nás určitě nechce žít na pustém ostrově jako Robinson Crusoe. Druzí lidé, naši přátelé, jsou pro nás důležití. Nemáme dlouhodobě rádi samotu, chceme být s někým, s druhými lidmi je nám dobře.

Minulý týden jsem diskutoval se studenty o jejich zálibách a volném čase. Mnoho z nich mluvilo o tom, že je pro ně důležité trávit volný čas se svými přáteli. Není tak podstatné, co konkrétně dělají, ale že jsou spolu. Mladý člověk silně pociťuje vztahy okolo sebe, vztahy jsou však důležité pro nás všechny.

            Pokud se vězeň dopustí závažného přestupku proti vězeňskému řádu, je přeřazen na samotku. Zde nemá možnost kontaktu s druhými lidmi, toto je považováno za zvlášť přísný trest. Člověk potřebuje sociální kontakty s druhými lidmi, vlastně přestává být do určité míry člověkem, když jsou mu tyto sociální kontakty odepřeny.

            Malé dítě zase potrestáte tím, že s ním přestanete mluvit. Dítě to dlouho nesnese, potřebuje kontakt s rodičem, potřebuje vědět, že může s mámou komunikovat.

            Stojíme na prahu prázdnin, kdy máme více než kdy jindy možnost strávit čas s našimi blízkými, s lidmi, na kterých nám záleží. Nepromarněme tuto příležitost tím, že se budeme hádat o malichernostech, ale užijme si společný čas. Uvědomme si, že jsme pro sebe vzájemně důležití a buďme vděčni za lidi kolem nás. Vzpomeňte si třeba na někoho osamělého a navštivte ho, určitě mu tím uděláte radost.

Přeji vám hezké prázdniny, mnoho krásných chvil s vašimi blízkými, na které budete dlouho vzpomínat. Život je krátký, děti rostou, užijme si tedy tento čas, který máme k dispozici.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Heller | pondělí 23.6.2014 6:00 | karma článku: 5,56 | přečteno: 226x