Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J84a33r10a 80R89a39n84k

30. 11. 2015 20:33

Myslim, ze by se meli zeptat pilotu "low cost" v Indonesii, letaji prave diky malym platum a spoustam hodn na MET (proto jednu dobu padali a lide se bali letat nejakou jinou spolecnosti, nez Garudou), treba by si neco pro zdejsi Gabriely a Pliskove vymysleliR^

1 0
možnosti
OK

Vyslovit konspirační teorii je velice snadné. Popřít ji je nesmírně těžké.

Seriozní vědecká teorie (nebo to, co se jí podobá) staví na mnoha pozorováních, z nichž indukuje hypotézy a na jejich základě dedukuje chování v jiných případech a následně toto chování ověřuje, přičemž z hypotéz pak staví teorii. Teorie je vlastně někdy i rozsáhlý systém ověřených pravd a z nich vyvozených závěrů, ale pokud se jakýkoli prvek teorie ukáže nesprávným, okamžitě padá celá teorie (říká se tomu falzifikovatelnost).

Ne tak konspirační teorie. Ta z jednoho pozorování (v horším případě jen na základě neověřeného vyprávění) staví zvláštní konstrukci, kterou "potvrzuje" zajímavými eliminačními metodami typu "když zvíře není kočka, musí to být pes" a jako potvrzení používá s oblibou důkaz kruhem, což může být např. odkaz na tvrzení nějakého jedince, který uznává tutéž konspirační teorii a pravděpodobně sám svá tvrzení opírá o jiná podobně konstruovaná tvrzení.

Zajímavá je pak odolnost konspiračních ptákovin. Když dostatečně důrazně zpochybníte jeden prvek konstrukce, spontánně vznikne spekulativní klička, která to obejde a teorie drží pohromadě dál. A kdyby jen to, již v případě potřeby teorii potvrdit může být taková teorie náležitě obměněna či rozšířena, aby ji bylo možné naskytnuvším se "důkazem" potvrdit. Někdy dokonce ani to není potřeba a důkaz se tak říkajíc sám postará o rozšíření.

Příkladem budiž ono práškování či stříkání dopravními letadly. Prý kondenzační stopy za motory nemohou vydržet dlouho, pokud by to byly skutečné a pouhé kondenzační stopy. Musí být tedy z křídel vypouštěna nějaká chemikálie. K tomuto textu bylo uvedeno několik obrázků a videí, přičemž na jednom videu byly poměrně známé záběry B747 v hasicí úpravě (ta skutečně existuje), jak Z TRUPU vypouští mrak vody (který samozřejmě kondenzační stopu nepřipomíná ani vzdáleně).

2 0
možnosti
JB

J56i71ř11í 16B36o75č73e26k

30. 11. 2015 15:20

a v době, kdy se kouká na každý dolar by si určitě letecké společnosti dobrovolně naložily na palubu tuny toho něčeho. což by radikálně zvýšilo spotřebu. nehledě na to, že letadla by musela létat poloprázdná

2 0
možnosti

No, pěkný článek, ale myslím si, že školství na tom zase tak bídně není. Kvartáni tohle pochopili prakticky všichni. Jenže spousta lidí spíše než "nudné oficiální vědě" prostě uvěří nějaké senzaci, je to taková lidská přirozenost.

1 0
možnosti
OK

Udělal jsem takový experiment v diskusi o útoku na dvojčata v NYC. V diskusi na novinky.cz převládaly (jak tam bývá zvykem) konspirační závěry odmítající oficiální verzi.

Nu a já jsem tedy napsal něco v tom smyslu, že spermatické sklo budov utlumuje nárazy, že trosky letadla by musely odletět podle klitoridální teorie odrazu rázových vln tak a tak daleko od budovy (pár čísel a jakoby výpočtů), což potvrzuje nesmyslnost oficiální verze, a hned jsem byl lajkován a nazýván odborníkem.

7 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1662x
Provozovatel kavárny v Praze.

Seznam rubrik