Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jarinka

13. 2. 2011 8:30
S tou dřívější "totalitou" to nebylo tak zlé.

Stejně jako za dnešní "totality" jsem si svobodně mohla vybrat povolání, manžela, počet dětí, bydliště, zaměstnání ;-D... Akorát v tom zaměstnání jsem dříve mohla více kritizovat, aniž by mě vyhazovali...

0 0
možnosti
PS

edan

13. 2. 2011 8:52
Re: S tou dřívější "totalitou" to nebylo tak zlé.

A taky jste si mohla svobodně vybrat, jestli pojedete na dovolenou k Balatonu nebo na Rujanu. A kritiku soudruzi slyšeli moc rádi zejména pře nástupem Gorbačova.

0 0
možnosti
JN

Pepan11

13. 2. 2011 0:23
predprogramovana fraska

Existuje relativne pocetna skupina lidi, kteri prvne byli u koryt, ba i na vrcholu moci, a pak dizidenty. Tem se pekne z jedne kapsy vezme, ano a do druhe se jim to vrati. Treba takova Jiraskova, Chramostova, Kohout, Vaculik, Jicinsky, Sabata. Nakonec Havel dostal Statni cenu Klementa Gottwalda, o cemz ted cudne mlci.

0 0
možnosti

jrc

13. 2. 2011 0:31
Re: predprogramovana fraska

Tu cenu Havlovi přeji. Když ji dostal, tak si ji zasloužil!

Měli by ji dostat všichni jmenovaní. Bylo by to od Klemy hezké!!!

0 0
možnosti
KC

etamin

12. 2. 2011 23:21
Cenzura.

Cenzoři z MF se projevili. Neumožnili mi reagovat na příspěvek. Hanba.

0 0
možnosti

jrc

12. 2. 2011 23:36
Re: Cenzura.

Lituji vás, ale to musel být pěkně blbý a sprostý příspěvek. Pošlete mi ho na můj E-mail.;-D

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

12. 2. 2011 23:03
Zacal jste velmi dobre

A z do mista, kdy uvadite, ze komunisticka diktature neni srovnatelna s nacismem. Komunistickou diktaturu v Ceskoslovensku nelze oddelit od celosvetove komunisticke diktatury a priporovnani zlocinu - napriklad pocet mrtvych, zhruba 20 az 30 milionu v Sovetskem Svazu za pusobeni Stalina - ukazuje na zrudnost podobnou nacizsmu.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

12. 2. 2011 23:08
Re: Zacal jste velmi dobre

Dale: "komuniste prispeli k rozvoji hospodarstvi ... na vrcholu RVHP". Porovnavate uroven hospodarstvi se zememi jako Albanie a Bulharsko, ackoli smerodatne porovnani by bylo na priklad s Belgii ci Norskem, se zememi na podobne urovni jako Ceskoslovensko pred 2. svetovou valkou. V tomto smyslu komunisticky rezim jasne prispel k upadku hospodarstvi.

0 0
možnosti
K

Kozel_

12. 2. 2011 22:55
Zajímavá úvaha, plno myšlenek

na vše reagovat nelze. Velmi věcná je zejména myšlenka o tom, jak lidé z dřívějších struktur - napojení na ksč nebo stb - mají velmi významné funkce či postavení i nyní. Někdy mi připadá, že bývalí pracovníci Stb byli hlavními privatizéry. Junek, Dvořák, Hušák - těch jmen je víc. U Junka šlo o velkou část chemického průmyslu, ne o jednu či dvě firmy. Hušák šéfuje Sazce doteď, různým útokům umí odolat lépe jak Čunek, všichni odstoupivší premiéři a ministři dohromady.Bývalí "pravicoví" ministři Kočárník, Dyba a další byli zas těmi s patent na pravicovost. Nemyslím, že by šlo o věřící lidi ani o lidi slušné. Poznal jsem i určitý počet komunistů, kteří byli velmi slušnými lidmi. Tam výše uvedené rozhodně neřadím.

U bývalých komunistů byl hlavní problém. U nich nebylo hlavní jejich skutečné vnitřní přesvědčení, o to, vypadá to, zas tolik nešlo. Šlo spíš, aby člověk správně pochopil kdo tu vládne a dělal kroky, které se od něj očekávají. Většina věcí nebyla povinných, ale očekávaných.

0 0
možnosti
K

Kozel_

12. 2. 2011 23:02
Re: Zajímavá úvaha, plno myšlenek

Např. nebylo nutné tehdy chodit k volbám a nebylo nutné být organizován v ROH, nemluvím ani o "dobrovolných" směnách navíc či chození do průvodu. Tam lidé chodili skutečně dobrovolně - ne z přesvědčení, ale z kalkulu. Pokud se někdo spokoji s místem řadového pracovníka, tak se nemusel angažovat vůbec.

Já fandím spíše kapitalismu. Za více než 20 let ho tu vidím žalostně málo. Za Rakouska či první republiky tu vznikla řada firem, které něco vyráběly. Nebyly potřeba zahraniční investice, ani napojení na státní zakázku. Dnes vím je o pár takových firmách, soukromý nově založený pivovar, firma Ryor, výroba plenkových kalhotech dle českého nápadu. Ale většina HDP vzniká jinde - cizí řetězce, bývalé české firmy v zahraničním vlastnictví (Škoda auto), nové firmy - ale vlastně jen montovny - Kolínská automobilka. Pak různé "soukromé" firmy, které ale živí státní zakázka. Cenu udělá kamarád politik či úředník. Zde taky nejde o skutečný rozvoj kapitálu, ale jen dojení státních peněz do soukromé

0 0
možnosti
K

kaktusak

12. 2. 2011 21:54
Prostě budou odměněni ti, co škodili

Tedy by se to mělo týkat hlavně různých rozkradačů, podvodníků, veksláků...

Snad ještě nevěříte, že v roce 1968 by nebýt intervence tady vznikl nějaký lepší socialismus? Vždyť aktéři dnes otevřeně přiznávají, že jim šlo o nastolení takového režimu, jaký je zde nyní, tedy kapitalismu. A protože si museli být vědomi, že to SSSR nepřipustí, cynicky počítali s intervencí, s mrtvými...

Reálný socialismus byl jediným úspěšným pokusem o realizaci socialistických myšlenek. Všechno ostatní jsou jen kavárenské tlachy, které ve skutečnosti napomáhají a slouží kapitalismu. 

0 0
možnosti

jrc

12. 2. 2011 22:17
Re: Prostě budou odměněni ti, co škodili

Mýlíte se. Byl to totalitní komunismus, nikoliv socialismus.

Komunistická strana prohrála v roce 1968 svoji šanci. Šanci, kdy mohla předat moc lidu do demokratické správy lidu.

Mohla upravit ústavu a ustoupit z mocenských pozic. Pak byla šance nastolit demokratický a svobodný socialismus.

Místo toho ,dalším prosazování totalitní moci, si postavila občany proti sobě.

Historická šance a historická chyba!!!

0 0
možnosti
B

bofums

12. 2. 2011 21:52
Kolik jich bude?

Po válce se objevilo tolik odbojářů a partyzánů hlavně mezi komunisty.  Nehrozí

nyní podobné nebezpečí ? Jistě se dá jen souhlasit s tím, aby " zasloužilí" kom.

přispěli těm, které mučili a zavírali do věznic a TNP, ale při známé prolhanosti

bolševiků nehrozí  nebezpečí, že si budou potvrzovat " odboj" ? Mohli by vsadit

na lidskou zapomnětlivost a " odbojářem " by mohl být i Grebeníček jr.;-D;-D

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 2. 2011 21:49
Máte naprostou pravdu

 zcela nešťastně  se  propojila otázka uznání 3.odboje se zaváděním mimořádných důchodů. Ba dokonce aby současně snižovaly někomu důchody "za trest".  protože představa aby se jedněm vzalo a druhým přidalo, to je hezké  populistické heslo,ale určitě to nebude sedět matematicky.Jaký paskvil z toho vyleze se nedá očekávat,doufejme že vůbec nic.Možná spíše jako zástěrka pro poslance koalice, kteří (jak slibovali) by už letos  neměli v parlamentu dělat nic jiného než pracovat na reformních zákonech. Ale když do toho se jim moc nechce a přece mnohem je zajímavější a mediálnější napravovat minulost.

Možná jako návrh, do definice 3.odboje by se parlament neměl plést vůbec, snad by to šlo udělat na doborvolné bázi , asi jako byl K 231 v 60.letech. Ostatně také máme  na studium totalitní historie úřad.Pardon. Ústav

0 0
možnosti
DN

Englishman

12. 2. 2011 21:42
Odboj x odpor

Existoval samozřejmě odpor i odboj. Obojí existovalo za komunistů, za protektorátu a za Rakouska a členů odporu bylo pochopitelně vždy o několik řádů víc než členů odboje. Nechápu, v čem vidíte problém.

Problém je snad jen v tom, pokud by se členové odporu považovali za odbojáře a pokud by skutečné odbojáře vytlačili - to se stalo po WWII. Odpor byl záležitost cti, slušnosti a velmi často i romantiky. Lidé se do odporu obvykle zapojovali s vědomím, že příliš mnoho neriskují - a obvykle měli pravdu. Odbojáři do toho od začátku šli s tím, že riskují život. Směšovat odboj s odporem nebo dokonce s nezaviněnou perzekucí je prasárna.

0 0
možnosti
  • Počet článků 612
  • Celková karma 24,15
  • Průměrná čtenost 1683x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"