Vztek a lítost zároveň

Mladá maminka na CNN Prima News s malým dítětem na ruce a malou holčičkou vedle ní, s potlačovanou a bolestivou lítostí vypovídá, že manžel odjel bojovat na Ukrajinu a byl zabit.

Situace na Ukrajině je zlá, 

ruská válka a okupace pokračuje a tak mu ani na pohřeb nemohla jet. Ví, že ho poslali do první linie a že je hrdina, ale to jí nijak ulehčit osud nemůže. Ten vztek i tu lítost k bolesti té maminky jsem jistě necítil sám.

Pohled na rozbombardovaná města

a spousty mrtvých těl vyvolávají obrázek, jak by to u nás vypadalo při ruské okupaci v roce 1968, pokud by naše armáda začala bojovat a mezi lidi by se rozdaly zbraně k odporu proti okupantům.

Naši občané se nebáli,

pohybovali se mezi tanky i bez zbraní a vysvětlovali vojákům, že chtějí pouze socialismus s lidskou tváří, tedy demokratický socialismus prosazovaný prvním tajemníkem KSČ Alexandrem Dubčekem a progresivními komunisty a všude byly letáky odsuzující okupaci s výzvou, aby se Rusové vrátili domů. Ten neozbrojený odpor přinesl, ale také oběti.

Okupanti si vynutili

změny ve vedení státu s politickým návratem ke konzervativnímu typu komunismu. Vedení státu včele s Husákem pro uklidnění situace ve společnosti zajistilo intenzivní výstavbu bytů pro mladé ve formě sídlišť, zvýšilo mateřskou a zavedlo půjčky pro mladé. Rodilo se hodně dětí děvčatům kolem 20 let a tak vznikala silná Husákova generace.

Válku s okupanty 

jsme nakonec vyhráli i beze zbraní. Čas mění situaci i politiku. Vydrželi jsme přes 20 let s konzervativní komunistickou vládou, kterou jsme nechtěli, ale po 20 letech si museli Ruští okupanti zabalit kufry a vrátit se domů bez boje i se svojí výzbrojí. Zvítězili jsme bez tisíců mrtvých a rozbitých měst i obcí.

Vedení Ukrajiny,

které vede prezident Zelenskyj zvolilo ozbrojený odpor proti Ruské okupaci. Válka byla stejně nevyhnutelná, protože Zelenskyj s pomocí NATO a USA vybudoval velmi silnou a dobře vycvičenou Ukrajinskou armádu, která měla proti zájmům Ruska, dobít Dombaskou a Luhanskou republiku, včetně Krymu. Rusové narazili na silný odpor posílený nařízenou povinnou mobilizací pro muže od 18 - do 60 let. Bojovat musel jít každý i když do války vůbec nechtěl. 

Zelenskyj se rozhodl zvítězit

za každou cenu. Zda ta cena s ohledem na počet mrtvých a rozbitých měst byla pro Ukrajinu přijatelná posoudí až historie, či po válce občané Ukrajiny. Představa, že by Zelenskyj svou vládu přesunul do zahraničí a tím zastavil válku, nepřipadá v úvahu. 

Ukrajinská armáda 

je posilována nejmodernější vojenskou technikou i vojáky z mnoha států i USA. Možná Zelenskyj spoléhá na to, že donutí státy EU i USA, aby v případě jeho potřeby, se do války přímo zapojily. Může dojít i na fingovaný chemický útok. Možná mu to slíbily, ale s ohledem na silný ruský jaderný potenciál, vstup do války s Ruskem pravděpodobně odmítnou

i když naše ministryně bude jistě bojovat dál.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | úterý 12.4.2022 12:39 | karma článku: 16,50 | přečteno: 670x