Vladimír Putin může očekávat bod zlomu na Ukrajině s možnými závažnými důsledky

Přichází čas, který jsem ve svém článku z 22.2., z vojenského hlediska označil, jako nejvhodnější ke vstupu armád NATO do konfliktu na Ukrajině.

Lidské ztráty 

bývalých bratrských armád Ukrajiny a Ruska již dosáhly vysokého počtu a Ruská armáda je zablokována u mnoha měst Ukrajiny, které chce obsadit, tedy je nerovnoměrně rozložena po celém území Ukrajiny s tím, že je plně vytížena místními boji s Ukrajinskou armádou, nehledě na problémy s únavou i zásobováním svých jednotek.

Státy NATO 

mají možnost využít na východních hranicích téměř 100 tisíc dobře vycvičených a vyzbrojených vojáků s nejmodernější technikou a logistikou. V případě jejich vpádu na Ukrajinu nemá unavená Ruská  armáda dost schopností čerstvou armádu NATO zastavit, nebo jí v dostatečné míře čelit. 

Připravený summit NATO,

může nyní rozhodnout o dalším postupu. Hlasy volající po intervenci NATO na pozvání Ukrajiny nejsou ojedinělé, včetně našeho premiéra a je úplně jedno zda na území Ukrajiny vstoupí NATO, jako mírová mise, nebo jako společná armáda pod jiným názvem souvisejícím s ochranou civilistů. Právní argument se vždy najde. Je jen otázkou, zpětná reakce Putina.

O tom, že Ruská armáda 

má problémy je viditelné. Není schopna mít pod dozorem hlavní železniční uzly, dálniční,  námořní, či leteckou dopravu, přístavy i letiště. Její ženijní a speciální záškodnické jednotky nejsou schopné ochránit ani mosty, potřebné k zásobování Ruské armády. Je úsměvné, že dva Ukrajinští vojáci vyhodí do povětří železniční most nedaleko Ruských hranic. Putin by se nyní mohl obávat, aby mu někteří specialisté z Ukrajinské armády nevyhodili do povětří i kus Kremlu. 

Rusko zvolilo špatný čas i způsob agrese,

zejména z hlediska nedostatečné připravenosti Ruské armády, z hlediska vzájemných vztahů s Ukrajinou a zejména z hlediska neočekávané politické stability na Ukrajině, která svojí mobilizací zainteresovala všechny bojeschopné muže od 18 - do 60 let, obranou v armádě, nebo v místní domobraně, takže nikdo se nemohl vyhnou službě v armádě. Ukrajina dokonce vracela zpět muže, kteří chtěli uniknout přes hranice Ukrajiny na západ.

Nelze se divit, 

že prezident Putin vyházel část své neschopné admirality a dá se předpokládat, že za nimi vyhází i podstatnou část neschopné administrativy. Můžeme jen doufat, že prezident Putin si zachová rozum a bude ochoten dojednat přijatelný kompromis k ukončení války na Ukrajině i s ohledem na potřebu ochrany svého Ruska před zničením a nespustí jaderný konflikt, tedy III. Světovou válku, která by zpustošila nejen Rusko, 

ale celou Evropu, USA a možná celý svět.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | úterý 22.3.2022 12:32 | karma článku: 12,86 | přečteno: 800x