Vláda získala důvěru sněmovny, ale nebylo to úplně bez problému

Je potřeba pogratulovat premiérovi Petru Fialovi, ale představa, že by vyslovení důvěry v poslanecké sněmovně dopadlo jinak, je v naší zastupitelské demokracii bez přestupu poslanců prakticky nemyslitelné.

Zavražděný Muammar Kaddáfí 

v rámci své teorie zeleného demokratického socialismu prohlásil, že evropský systém vyslovení důvěry vládě poslanci není demokratický, protože je předem jasný výsledek dle počtu hlasů poslanců silnější části v poslanecké sněmovně. Dle něho by důvěru navržené vládě měli schvalovat sami občané, kteří nemusí respektovat nařízení šéfů politických stran.

Přesto projednávání

důvěry vládě  v poslanecké sněmovně vyneslo na povrch podivné sponzorování hnutí Starostové a nezávislí, které je součástí vlády. Jedná se o dary od firem mimo jiné registrovaných v daňovém ráji na Kypru, ve výši přesahující 3 mil. Kč, postupně v menších částkách. S ohledem na protikorupční program Hnutí Starostů a nezávislých jistě překvapující.

Na základě informací z deníků

sdělených Tomio Okamurou SPD a souhlasu ANO, proběhlo ještě před udělením důvěry vládě mimořádné zasedání týkající se financování STAN, ve kterém chtěl Tomio Okamura SPD zjistit skutečné vlastníky těchto firem a prověřit financování STAN zřízením komise poslanecké sněmovny, ale návrh usnesení neprošel o 3 hlasy.

Bývalý Kolínský starosta

Vít Rakušan, předseda STAN a nyní ministr vnitra, tvrdě odmítl podezřelé financování s tím, že se jedná o firmy s českým IČ a že v případě zjištění závadného financování, STAN peníze vrátí. Opomněl ovšem prozradit skutečné majitele sponzorujících firem.

Nakonec bylo jednání poslanecké sněmovny

uzavřeno předpokládaným úspěšným udělením důvěry vládě premiéra Petra Fialy. 

Zůstává, ale ostudou předcházejících vlád, 

že dosud nebyla oproti protikorupčním slibům občanům zajištěna povinnost veřejně uvádět skutečného vlastníka, či vlastníky firem a že zákon nezajišťuje nemožnost černého financování v právnických osobách, kde se mohou prát nezdaněné peníze. Dá se předpokládat, že v tom protikorupčním snažení 

si na to ani vláda premiéra Petra Fialy nevzpomene.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | pátek 14.1.2022 6:46 | karma článku: 17,53 | přečteno: 312x