Převrat se nepovedl – zůstane ve Venezuele prezident Nicolas Maduro u moci?

Stala se chyba. Předseda Národního shromáždění Juan Guaidó se na manifestaci prohlásil za prezidenta Venezuely a byl téměř obratem uznán prezidentem USA Donaldem Trumpem. Pouze vzbouřenecká vojenská jednotka svoji úlohu nezvládla.

K prezidentovi USA

se připojily další státy ve kterých má USA podstatný vliv. Některé státy EU vyhlásily termínovaný požadavek na nové volby ve Venezuele. Problémem pro USA je Rada bezpečnosti OSN, kde se proti navrženému prohlášení USA postavily Rusko, Čína, JAR a Rovníková Guinea.

Nepodařilo se odstranit

Bašára al-Asada z čela Sýrie a nyní se nepovedl převrat ve Venezuele. Nicolas Maduro zatím zůstává včele Venezuely. Prezident Venezuely obvinil USA z organizování pokusu o převrat, přerušil s USA diplomatické styky a vyzval diplomaty USA, aby do 72 hodin opustili Venezuelu, což prezident USA Donald Trump odmítá akceptovat.

Prezident Nicolas Maduro

nemá vše plně pod kontrolou o čemž svědčí skutečnost, že Juan Guaidó dosud nebyl zadržen a skrývá se. Odmítl rovněž výzvu k přímému rozhovoru s presidentem Nicolasem Madurou. Situace je vyhrocená a lze velmi brzo očekávat další akce proti prezidentu Nicolasi Madurovi.

Socialistický experiment ve Venezuele

přinesl zatím víc problémů, než užitku i když pro chudé obyvatele Venezuely byl podstatným přínosem. Sankce USA, pád ceny ropy, vnitřní odpor středních vrstev a podnikatelů, hyperinflace, nedostatek potravin, narůstající dluhy a značná emigrace střední a vyšší části společnosti mimo Venezuelu, přináší problémy, které postupně snižují podporu prezidenta Nicolase Madury.

Otevřená vojenská intervence je dnes

z politického i vojenského, těžko akceptovatelná. Mnohem účinnější je nábor velmi dobře zaplacených emigrantů, kteří se vrátí zpět do země ze které uprchli a budou tam organizovat odpor proti režimu za podpory ze zahraničí. Zároveň musí probíhat i nábor emigrantů do soukromých armádních firem, kde projdou kvalitním vojenským výcvikem s tím, že se následně zařadí do bojových skupin odporu proti režimu. Výhodou použití emigrantů je znalost situace, znalost prostředí a možnost odmítnutí nařčení ze zahraniční intervence.

Při dobře zajištěné organizaci,

po provedení výběru vhodných vůdců, získání podpory v části ozbrojených sil režimu a vypuknutí odporu proti režimu za silné mezinárodní propagace proti režimu, který jako obvykle jistě potlačuje Lidská práva svých občanů, se otevírá cesta k realizaci převratu. Prezident Venezuely Nicolas Madura nemá mnoho šancí to přežít ve zdraví, protože

USA se chtějí prezidenta Nicolase Madura ve Venezuele už konečně zbavit.

Autor: Jiří Čumpelík | neděle 27.1.2019 7:35 | karma článku: 34,73 | přečteno: 1243x