Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji všem za příspěvky do diskuze a předpokládám, že jsme se dohodli na podstatné věci a to, že nacistické Německo vojensky okupovalo Československo, nikoliv opačně!

O tom, že to stálo život mnoha Čechů a Moraváků, kteří se nehodlali smířit s okupací, nelze pochybovat. Rovněž o tom, že to stálo život mnoha Němců při osvobozování Československa od okupantů, nelze rovněž pochybovat. O tom, že to na obou stranách stálo životy mnoha nevinných, také nelze pochybovat. Válka skončila a svět je uspořádán tak, jak se vítězné mocnosti dohodly.!

Češi a Moraváci mohou oplakávat své mrtvé a rovněž Němci mohou oplakávat své mrtvé. Važme si míru a toho, že naši rodiče, či prarodiče ve zdraví přežili.

Mějme úctu k našim předkům a těm, kteří položili svoje životy za naši svobodnou současnost. Každý národ má právo připomínat si své mrtvé a své hrdiny.!

Odmítněme zásadně všechny snahy a jakékoliv provokace od těch, kteří by ve své ublíženosti, či v jiných zájmech, chtěli měnit historii a zpochybňovat poválečné uspořádání Evropy.!!!!!!

3 0
možnosti
BT

historii nelze změnit, jak praví klasik " paní Historii nejvíce se snaží znásilnit impotenti"

no a o poválečném uspořádání Evropy bych tak s nadšením nemluvil v Polsku, v Rumunsku, Maďarsku a pobaltských krajinách

0 1
možnosti

Pane Filipczyk,

vážím si vašeho osobního neuzaujatého názoru, ale můj článek je směřován k několika jednoduchým otázkám:

1. Kdo neustále a opakovaně otravuje ovzduší současného celkem přátelského vztahu mezi Čechy a Němci, připomínáním přes 60 let staré historie, kterou neodvratitelně způsobila německá okupace Československa a druhá světová válka, která samozřejmě způsobila mnoho zla i utrpení mnoha národům a byla příčinou následného odsunu i utrpení Němců?

2. Kdo financuje provokativní projekty, které jednostranně špiní naší historii?

3. Kdo tyto projekty po 60 letech financuje a z jakého důvodu?

4. Kdo tyto projekty propaguje, podporuje a kdo je schvaluje, či povoluje?

5 0
možnosti
VV

Zde na diskuzi jsou někteří z nich. Pan Ondřej Kolář jasně napsal, že by se klidně spolupodílel na financování takové akce. Takže jsou čím dál, tím víc čitelní. Mám obavy, že bude hůř a hůř. Snad se nedožijem toho, že Němečtí nacisti budou oslavováni a jejich oběti haněni a hnáni k odpovědnosti před nějaké mezinárodní soudy. Už to naznačil Karel. S. v předvolebním duelu. Oběti druhé světové války se musí v hrobech obracet.:-/

6 2
možnosti
MK

Připomenout by se to mělo. Ukázat i druhou tvář vítězství. Ještě k těm Němcům, v Praze, jako jinde v Česku byli Němci předmětem nenávisti, ale velice často a pradoxně od těch, kteří za války žádnou újmu neutrpěli a na konci a po konci války (z různých důvodů) měli potřebu ukázat svoje hrdinství.V Praze navíc docházelo k tomu, že předmětem lynchce se stali i Židé, kteří se navrátili z koncentračních táborů a jejich jediným proviněním bylo, že mluvili německy.

3 4
možnosti
OF

Jaké meritum věci ? Snad se bavím především o odsunu.No já také odsuzuji zvěrstva

odsunu, ale když sedím v pivnici s kamarády republikány a poslouchám je, tak po 5.pivu

také Němce odsunuji. Ráno zase pro ně posílám vlak. V okolí našeho sudetského puebla, kde žili výhradně Němci došlo ke konci války k různým věcem. V tunelu v Miloticích vyhodili Němci do vzduchu vlak plný dobytka, to aby zvyšili riziko infekce při odklízecích pracích.Tunel byl z železniční dopravy vyřazen na 2 roky. V našem pueblu

střílely po Rusech i jeptišky z oken kláštera.V Lomnici u R. pár dnu před koncem války popravili všechny zajatce ze zajatackého tábora / prý 315... to se mi zdá moc/.,popravili je a pohřbili u hřbitovní zdi, ovšem z té druhé strany, aby neznesvětili posvěcenou půdu.

Když k tomu přidám spoustů klavírů v sudetských domech, ukradených vesměs polským židům, když k tomu přidám bezohledne chování k Polkám, které byly nuceně

nasazeny u místních sedláků.... tak si někdy říkám " Byli ti všichni pracovití sudetští Němci tak nevinní ?"  Jsem proti kolektivní vině, proti odsunu, potrestáni měl jen ti ,kteří se provinili.Jak ? Měli se zodpovídat před soudem. Kolik by jich bylo ? 20% ? Více?

3 1
možnosti
OK

Otázka zda Němci (Češi, Rusové...) byli či nebyli nevinní je irelevantní. Vinen či nevinen je pouze konkrétní člověk. K vině člověka v rámci role systému viz Milgram a Zimbardo (použijte google).

BTW: Jestli píšete, že jste proti kolektivní vině, pak to zároveň ve stejném textu popíráte.

1 2
možnosti

Pánové, nechtěli by jste se vrátit k meritum článku a diskutovat o tom, kdo tuto přípravu plakátů přes dva roky platí a kdo ji povolil? !!

4 1
možnosti
BT

a ony snad visí? nebo už je někdo vylepil? vy jste je viděl že víte co na nich bude? jinými slovy meritum věci je to co neexistuje a vy vůbec netušíte jak to vypadá ale odvodil jste z toho spoustu věcí? tak k čemu chcete diskutovat?

1 3
možnosti
VH

Karma a to nesouhlasím se vším v textu.. Už mám plný zuby té relalitivizace české historie z poslední doby, které začalo trapnou větou: "Nahlíženo dnešní optikou...".

3 4
možnosti
BT

historikové vyhrabávají dějiny lidstva, které politikové zahrabali

3 2
možnosti
Foto

Karma, pane Čumpelíku. Pod článek se Vám opět seběhly známé firmy, nic si z toho nedělejte. Oni by nejraději jako pan Schwarzenberg diskutovali o platnosti Benešových dekretů, mají k tomu asi svoje důvody. Hezký den!!

5 4
možnosti
OK

Nenapadlo vás někdy, že jedno zlo nelze ospravedlňovat jiným zlem? Což je správné zabít dítě jen proto, že jeho otec možná bojoval u Stalingradu?

3 4
možnosti
BT

ale no tak, přeháníte, přeháníte, přeháníte, výsledek je spíše kontraproduktivní ;-D

4 2
možnosti
JN

J30a75n 91N98o75v45á15k

7. 2. 2013 11:58

Divoký odsun bylo zvěrstvo srovnatelné se zvěrstvy nacistů na našem území, nebyly to náhodné excesy ale  teror ze strany Českého státu, schvalovaného a podporovaného vládou tehdejší republiky v čele s Benešem.

Je s podivem kolik jinak inteligentních lidí se brání poznání toho co se v poválečné době během divokého odsunu dělo, Lidice, Ležáky zná každý ale kdo zná masakr v Postoloprtech, v Ústí, na Švédských šancích, Brněnský pochod smrti, řádění revolučních gard, internační tábory...

Připomíná mi to postoj Turků k Arménské genocidě. 

A aby bylo jasno, v žádném případě nezlehčuji nacistickou okupaci, znám dobové souvislosti ale i na základě těchto souvislostí odmítám princip kolektivní viny a zvěrstva páchaná v rámci jakési pochybné pomsty na nevinných...

5 4
možnosti
OK

Mnohé vaše články mne iritují, pane Čumpelíku. Mnohdy jsem rozčílen, že bych na vaši adresu napsal ledasco ošklivého, že bych vás hrubě odsuzoval. Jenže já si myslím, že to je špatné. Jistě že bych měl jakousi polehčující okolnost, ale to nic nemění na tom, že odsuzování lidí jen pro jejich názory, které notabene nejsou protizákonné, je nemorální.

Podobně nemorální (ale v děsivějším kontextu) bylo vyvražďování snad až desítek tisíc Němců (přímo nebo divokým odsunem) bez ohledu na konkrétní provinění jen proto, že Německo nás předtím okupovalo a způsobilo nám ztráty ve stovkách tisíc. Jistě je zde jistá polehčující okolnost, ale vražda zůstává vraždou a genocida genocidou.

4 2
možnosti

Vraždění, zabíjení a popravy, či odvoz lidí i jejich rodin do vyhlazovacích koncentračních táborů tu předváděli především němečtí okupanti! Těžko lze ospravedlnit činy německých okupantů, násilím, které se jim dostalo při vyhánění zejména ozbrojených okupantů. Nepleťte si následky s příčinou. Vypadá to, že vám německá okupace příliš nevadila. Myslím, že pro naše předky to byla jedna z nejhorších dob, které náš národ prožíval.

3 0
možnosti
  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"