Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Tak to nejak nevyslo, co?

1 0
možnosti
EK

Základní nepodmíněný příjem není žádná utopie, ale vzhledem k tomu, že by připravil o pohodlné živobytí spoustu lehkoživků přisátých na stát, půjde prosadit jen těžko. Není to žádná levičácká úchylka, naopak, jeho prosazení chce silnou pravicovou vládu. Chce to ovšem zrušit daň z příjmu fyzických osob a zpřísnit podmínky pro udělení občanství, neboť nárok by měli jen občané daného státu. Tato dávka by v současnosti mohla u nás dosahovat něco kolem deseti tisíc na osobu a platila by se od narození do hrobu bez výjimky. Tím pádem by se rušily veškeré jiné sociální dávky, veškeré důchody, přídavky na děti, přídavky na bydlení o pastelkovném ani nemluvě. Nebyly by příspěvky v nezaměstnanosti, neplatila by se nemocenská ani rodičovské příspěvky. Každý by musel sám za sebe i své děti platit zdravotní pojištění, a to by mělo být dobrovolné. Stát by nesměl platit různé neziskovky, dotace na kulturu a sport by šly dobrovolně přímo od těch, kteří to podporují. A mělo by se alespoň částečně zpoplatnit vysoké školství. Jenže to chce opravdu silnou vládu, která bude vtrvat na svém a nedá se ukřičet různými lidskoprávníky. Protože takhle by se musel starat každý o sebe, když prostě prohraješ všechen příjem sebe a svých dětí na automatech nebo nebudeš platit nájem, tak je státu úplně fuk, že všichni skončíte pod mostem.

1 0
možnosti

Paní Korbelová

děkuji za váš velmi kvalitní příspěvek k realizaci měsíčního příjmu pro občany z pravicového hlediska. Je vidět, že jste uvedenou alternativu změny systému skutečně pečlivě zvažovala.

Nemusím zcela souhlasit, ale vážím si vašeho názoru.

0 0
možnosti
MS

V tomto systému vidím určitou nespravedlnost, pokud by měl být důchod součástí tohoto paušálního příjmu. Ten, kdo nikdy nepracoval, by měl stejný (nebo podobný) příjem jako ten, kdo se na svůj důchod nadřel.

3 0
možnosti

Pane Stehlíku,

máte pravdu s tím, že by na tento měsíční důchod doplatili někteří důchodci, ale je předpoklad, že by výše měsíčního příjmu rostla dle možností státu a na přechodnou dobu, by někteří důchodci mohli dostávat určité navýšení příjmu.

0 0
možnosti
KK

K financování tohoto projektu by mohlo posloužit i zkonfiskování komunistického majetku. Něco jako "daň z blbosti".

2 0
možnosti

Pane Křivane,

ten komunistický majetek je dávno rozprodaný, nebo rozkradený. Co se týče lídí, kteří nechtějí pracovat, tak dnes možná dostávají víc.

0 0
možnosti
KK

Pokud by to dostávali pouze Češi, pouze lidé "práce se neštítící", žádní feťáci nebo cikáni, pouze lidi s čistým trestním rejstříkem,... pak bych to bral.

2 0
možnosti
Foto

Myšlenka je to celkem zajímavá a myslím, že se s ní lidstvo bude muset dříve či později popasovat, protože stále větší podíl práce budou zastávat automaty a roboti a bude potřeba tento nový způsob produkce nějak sladit se širšími potřebami společnosti. Jenom nevidím zpětnou vazbu, která bude bránit tomu, aby nevznikla permanentně neproduktivní část společnosti, která by ji nakonec mohla i zcela pohltit.

3 1
možnosti

Velmi zajímavá připomínka,

ale předpokládám, že výše měsíčního příjmu bude nutit každého, aby si našel, alespoň nějaký výdělek, a nezůstával bez práce.

Mimochodem rozsah byrokracie a neproduktivní činnosti, již dnes značně zatěžuje rozvoj společnosti.

0 0
možnosti
PN

Výsledek by byl demotivování neschopných pracovat a motivace schopných odstěhovat se a podnikat jinam.

2 0
možnosti

Pane Nešvaro,

myslím, že to není úmyslem těch, kteří změnu systému navrhují.

0 0
možnosti
OP

Hezká pohádka to je, ale chtěla bych vidět všechny ty propuštěné úředníky ze státní správy, neziskovek atd., jak se hrnou do podnikání a jak jsou produktivní ;-D. A představa, že země musí za každou cenu udržet počet svých obyvatel, případně ho zvyšovat, je také dětinská, protože práci lidem odebírají mašiny a roboty a velká smečka lidí, která si jen nárokuje příjemný život a nic nedělá, bude znamenat zánik smysluplnosti celé společnosti

0 3
možnosti

Milá paní Pavlíková,

zajištění existence národa je povinností každé generace. Již dnes jsme ve fázi degradace národa, která se dá velmi obtížně zvrátit a naopak hrozí stále rychlejší ubývání Českého obyvatelstva, což může velmi brzy vést k překročení kritického bodu po kterém již obnova Českého národa nebude možná. Je potřeba si uvědomit že ve světě zanikly i větší národy, než je Český národ.

0 2
možnosti
PS

Ve Švýcarsku by to snad, ale skutečně snad mohlo nějak tak fungovat.

Ale v Česku nikdy!!!!!!! Na to jsou tyto dva národy na hony od sebe vzdáleny.

3 1
možnosti

Pane Smutný,

představa, že ve Švýcarsku žijí jiní lidé je chybná.

Možná tam žijí chytřejší politici, kteří umí řídit společnost produktivním a lepším způsobem, včetně využívání názorů občanů pomocí referend.

1 1
možnosti
VV

No, pane autore o zadnych tisich cehokoliv tam neni zadna rec. Jen o zakladnim prijmu umoznujicim dustojny zivot.

Cely tex je zde:

https://www.admin.ch/opc/de/federal-gazette/2015/9553.pdf

4 0
možnosti

Pane Vokoune,

je potřeba brát v úvahu představu těch, kteří referendum navrhli.

1 0
možnosti