Okurkový salát, ztráta důvěryhodnosti německých institucí !

              Okurková hysterie je bezesporu průšvih. Nejde o ty okurky, ale o německé instituce, které označily španělské okurky za původce nebezpečné průjmové infekce.

              Nikdo nečekal,

              že Německo bude muset odvolat předchozí obvinění španělských pěstitelů okurek. Taková chyba a takové odhalení nespolehlivosti je alarmující a zásadně poškozuje informační úroveň německých institucí. Není to EU, kdo by měl odškodňovat pěstitele, dopravce a prodejce, ale Německo i když finanční dopad bude značný, přes 200 milionů Euro.

              Kontrola a rozbory

              přímo u španělských pěstitelů jasně potvrdily, že Španělé pěstují a expedují své výrobky na potřebné hygienické úrovni. Německo je zase na začátku a pokračuje v hledání původce bakteriální infekce.

              Nesmyslné nápady

              některých našich politiků o vetřelcích, kteří v přístupných skladech infikují okurky, hraničí s mírou jejich dosažené možnosti uvažování a rozhledu. Při zhlédnutí této informace v televizních zprávách, si lze představit zahaleného teroristu, který se mstí na evropské zelenině, třeba za bezhlavé a nesmyslné bombardování Libye.

              Logika běžného

              zemědělce přinese zcela jinou odpověď. O tom, že distribuční a obchodní sklady často omývají a stříkají zeleninu studenou vodou tak, aby zůstala vzhledově co nejdéle čerstvá, jistě nikdo nepochybuje. Ostatně to často dělají i v maloprodeji.

              Problém je pravděpodobně v tom,

              zda se k omývání používá pitná voda, nebo zda se používá recyklovaná voda. Zanedbaná vzduchotechnika je mnohem méně pravděpodobným zdrojem. Maloprodejce stříká zeleninu běžně dostupnou pitnou vodou a tak těžko může někoho infikovat. Proto lze předpokládat, že ke znečištění dochází v některém distribučním, či obchodním skladě, který nedostatečně čistí recyklovanou vodu použitou k omývání, či stříkání zeleniny a včas ji nemění. To ovšem za předpokladu, že nákaza skutečně pochází z použité nedostatečně umyté zeleniny.

                                                Ale možná budeme raději honit teroristy!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 2.6.2011 10:36 | karma článku: 13,56 | přečteno: 1051x