“Nová totalita!”, zaznělo opakovaně z Poslanecké sněmovny

Pokud to zazní z centra našeho parlamentu se zákonodárnou mocí, tak to už nelze brát na lehkou váhu, zejména pokud to vysloví předseda nejsilnější opoziční politické strany ANO.

Předseda ANO, Andrej Babiš s ohledem na svůj pobyt v zahraničí pravděpodobně dostatečně nezná postupy a atmosféru minulého totalitního režimu, který zneužíval režim oddanou poslušnou policii a justici k pronásledování občanů, kteří si dovolili kritizovat politický režim, kteří hlásali nekonformní názory, či se snažili organizovat protestní akce.

Pomocí cenzury, přihlouplých udavačů a vykonstruovaných trestných činů, mohl stíhat minulý totalitní režim kteréhokoliv občana za jeho názory. O tom, že podstatná část odpovědnosti za totalitní praktiky minulého režimu nesla policie a spravedlnost není žádných pochyb. Dokonce pronásledování občanů bylo často doprovázeno vyhazováním občanů ze zaměstnání. Takové praktiky nejsou v dnešní pokrokové liberální demokracii vůbec představitelné.

Právě za vlády Andreje Babiše došlo k odmítnutí návrhu SPD Tomia Okamury na ústavní uzákonění zákona o závazném občanském referendu, tedy nejvyššího právního aktu týkajícího se závažných rozhodnutí, která se týkají republiky i každého občana. Dnes to Andreje Babiše určitě mrzí, protože nemůže občanské referendum využít.

Také Tomio Okamura by měl pochopit,že v občanském referendu nejde pouze o prosazení občanského referenda ohledně vystoupení z EU, které nemusí dopadnout ve prospěch Czexitu tak, jak si to představuje SPD. Něco jiného by bylo vystoupení států V 4, případně dalších států EU společně, což ale nelze předpokládat. ANO Andreje Babiše nemá zájem o vystoupení z EU a proto zatím s SPD Tomio Okamury nejedná o společné vládě.

Tomio Okamura by měl najít s Andrejem Babišem přijatelný společný postup, tedy změnu Lisabonské smlouvy EU s tím, že všechny právní předpisy přijaté na příslušné úrovni EU, EP a Komise EU nebudou závazné, ale pouze doporučující s tím, že jsou jednotlivé státy EU akceptují v rozsahu a čase dle vlastního uvážení, bez zbytečného odkladu a tím si zachovají svoji plnou státní suverenitu, což může nahradit Czexit a prospět k pozitivní změně atmosféry v rámci EU. Právě při tomto postupu, by Andrej Babiš mohl uplatnit své vyjednávací schopnosti, při jednání s představiteli V4 a dalších zemí EU a pak by nic nebránilo vládní spolupráci ANO a SPD s tím, že možnost vyvolání referenda o Czexitu zůstane zachována.

Spolek suverénních států EUje mnohem přijatelnějším uspořádáním v EU, než prosazování zájmů silnějších států v jednotném svazku EU, kde mohou být často omezovány zájmy jednotlivých států a jejich občanů. Představa, že v případném Czexitu dojde k úplné ztrátě trhů EU je mylná, protože naše kapacita ve vývozu do EU je vázána především na samostatné firmy v EU a je příliš technicky a cenově výhodná právě pro firmy v EU, které ve své většině nebudou mít zájem ani v případě Czexitu ztratit našeho dodavatele.

Není vyloučeno, že voliči v nadcházejících volbách 2024 a 2025 upřednostní SPD Tomia Okamury zejména na úkor koalice SPOLU, ale také na úkor ANO, s ohledem na stabilní a jednoznačný politický program SPD, omezení European Green Deal a Euro 7, zrušení emisních povolenek, omezení cen energií , odmítnutí nelegální migrace, schválení závazného občanského referenda, podpory mladých rodin, včetně výstavby bytů, snahy o mírové řešení války na Ukrajině a především za trvalou snahu SPD při prosazování zájmů Českého národa i občanů České republiky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | středa 1.11.2023 8:06 | karma článku: 15,88 | přečteno: 563x