Má Blesk lepší informace, než prezidentem označení “čučkaři”?

Je trapné, že premiér republiky se dozví o utajené schůzce ministra Prymuly z denního tisku, místo toho, aby v době nouzového stavu, obdržel informaci od tajných služeb, alespoň s minimálním předstihem.

Nejde jen o utajenou schůzku,

ale měl obdržet také identitu všech cca pěti  účastníků tak, aby bylo téměř jasné o co na schůzce šlo. Ostatně i to by měly být tajné služby schopné důvěryhodně zjistit. 

Máme nouzový stav, 

který umožňuje nákup potřebných materiálů a ochranných pomůcek bez výběrového řízení a z toho vyplývá zájem různých firem na dodávky přístrojů, testů a dalších potřebných materiálů.

O tom, že firmy mají eminentní zájem

jednat s těmi, kteří o těchto nákupech rozhodují není pochyb. Je to běžné, ale musí se to odehrávat otevřeně na ministerstvech, nikoliv na utajených schůzkách v nějaké restauraci. Pak to budí podstatné pochybnosti o vedlejších zájmech účastníků schůzky. Ostatně ani podané rozdílné informace o předmětu jednání, nevzbuzují přílišnou důvěru.

Porušení nařízení i zákazů 

týkajících se roušek a uzavírající hodiny restaurace jen dokreslují situaci a proto lze jen uvítat nekompromisní rozhodnutí premiéra vlády o odvolání ministra zdravotnictví z funkce.

Nelze se divit,

že prezident si ponechá několik dní na zajištění a prostudování informací o navrženém kandidátu na nového ministra zdravotnictví tak, aby měl jistotu, že návrh premiéra je v dané situaci bez zbytečných problémů.

Není pochyb,

že v době nouzového stavu by tajné služby měly sledovat i ekonomické zájmy republiky, než aby poučovaly, co se má učit na školách, či strašily občany politickou stranou SPD, která má své  priority na uplatnění přímé demokracie a na zásadním odmítání nelegálních migrantů,

ve svém oficiálním programu.

Autor: Jiří Čumpelík | neděle 25.10.2020 10:36 | karma článku: 31,93 | přečteno: 1085x