Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

8. 7. 2010 0:19
Správně má být "kolektivismus kontra stádnost"

Sám člověk nic nezmůže, je ve skupině organizované spíše rovnostářsky (levicově), nebo hierarchicky (pravicově).

Na individualisty si mohou hrát vůdcové stáda, popř. občané silného sociálního státu.

0 0
možnosti

jrc

7. 7. 2010 19:48
Individualistické zájmy nemohou být bez hranic !

Nemohou překračovat kolektivní zájmy společnosti. Jinak se společnost dostává do neřízené destrukce, deficitů a dluhů !

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

8. 7. 2010 7:26
Re: Individualistické zájmy nemohou být bez hranic !

me jako individualistu nejaky zajem nejake "spolecnosti" zas tak moc netrapi ... neni dulezite, jak se maji ostatni, dulezite je, jak se mam ja. jedina "spolecnost", za jejiz zajmy jsem ochoten bojovat, je firma, ktera me zamestnava ... nebot jeji uspech pocitim na sve penezence. zajmy jakekoliv jine spolecnosti pro me zustavaji irelevantni.

0 0
možnosti
V

vzdyt_to_rikam

7. 7. 2010 15:33
gramatika

A opravte si ty chyby v titulku. A naučte se používat mezery v psaném textu, kolektivisto.

0 0
možnosti

jrc

7. 7. 2010 19:41
Re: gramatika

Mám svůj přístup k gramatice. Doporučil bych změnu pravidel, aby před otazníky a vykřičníky byla mezera, protože splývají s posledním slovem. Špatně vidím. Rovněž z části, čárkami odděluji a zdůrazňuji části vět. Takže se nelekejte, nehodlám to měnit. Raději se věnujte smyslu textu, významu a účelu. Je to pro tento článek podstatnější.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

7. 7. 2010 14:30
Celkem dost omylů

Zpřísňování - to není nějaká ideologická věc, ale nutnost. Moc jsme utráceli a nadělali jsme dluhy. Proto se teď bude šetřit. To mi připadá správné.

Společnost bude i dále přispívat na živobytí těm, kteří nejspou SCHOPNI se uživit sami. Ale rozhodně není správné přispívat těm, kteří jen nejsou OCHOTNI se sami živit.

Kolektivismus dával společenským zájmům přednost před zájmy jednotlivce. Převálcoval milióny lidí po celém světě. Nic proti kolektivům, ale jde o to, co má mít přednost.

Dluhy má stát a stát je taky bude muset zaplatit. Dluhy stát nadělal tak, že občanům rozdal víc, než měl. A zaplatí je tak, že od občanů vybere a rozdělí míň. Jinak to asi nejde.

0 0
možnosti
K

kaktusak

8. 7. 2010 0:14
Re: Celkem dost omylů

Ano, vy jste moc utráceli a my teď máme vaše dluhy splácet.

0 0
možnosti
B

bezsvobodynejsinic

7. 7. 2010 14:23
úvaha

V dnešní době lze jistě technicky možné zavést paralelní správu věcí veřejných - řekněme individualistickou a kolektivistickou. Každý by měl možnost se svobodně rozhodnout, ve které "skupině" chce prožít svůj život. Jistě vcelku jednoduše by šlo nastavit i pravidla pro případný "přestup".

V individualistické minimální daň, nejlépe paušální (snad i většina těch individualistů chápe, že např. armáda, policie není k zahození a mohla by být i společná), ale za všechno platit tvrdě na dřevo - studuj si co chceš, jak dlouho chceš, ale zaplať si to. Mysli na stáří, zabezpeč se sám, žádný průběžný systém, ale ani žádné povinné fondy, investuj, spoř jak chceš. Atd.

V kolektivistické zdarma všechno na čem se její komunita většinově shodne, samozřejmě s mírou přerozdělování potřebnou k ufinancování toho všeho "zdarma"

P.S.

Proč si myslím, že nejvíc křičet proč to nejde budou kolektivisté? Zřejmě ne přímo, ale sofistikovaněji, např. že nemohoucí jsou předem vyloučení z individualistické skupiny.

0 0
možnosti

rezjirrezjir

7. 7. 2010 14:38
Re: úvaha

Co budete tedy dělat, až se všichni kolektivisté přifaří k těm individualistům?

0 0
možnosti
PH

petrph

7. 7. 2010 14:17
a jak chápete pojem individualismus

individualismus je totiž pouze filozofický názor který na první místo klade jedince, jeho nezávislost a soběstačnost. Pouze názor. Nic víc. Tedy názor že by v tomhle státě bylo všechno OK a bez problémů, kdyby ze škol vycházeli samí Klausové, samí Jančurové, samí Krejčí, samí Topolánkové. Že by to bylo bezva kdyby nebyli žádní dělníci (kterým je občas potřeba dát dovolenou, nemocenskou, ve stáří důchod, či´ ó ta hrůza, těch pár týdnů než seženou novou práci, podporu). Že by bylo bezva kdyby nebyly žádné prodavačky, úřednice , průvodčí, které si dovolí ještě navíc mít občas děti a starat se o ně....Ale tohle všechno je pouze názor. Ta pravá pravicovost spočívá v tom, že se je to odnaučí, nikoliv třeba změnou školního systému (který by to třeba dokázal), ale tím že se jim většina podpor prostě sebere....

0 0
možnosti
OP

OskarPokorny

7. 7. 2010 13:16
Pravice

Autore. Je otázka koho myslíte tou pravicí. Protože lidé, kteří se v ČR považují za pravičáky ve skutečnosti s pravicí nemají nic společného. Nejvýstižněji to lze zdokumentovat na příkladu CZECHTEKu. Tehdy premiér země z levicové strany (Paroubek) vyzval ministra vnitra (po té co účastníci začali zabírat i nepronajaté pozemky sousedů) aby policie obnovila zákoný stav. (tzn. aby vlastníci mohli disponovat svým majetkem - pozemky). Tehdy se všichni blogeři, kteří mají ve svých profilech pravicový bloger začali navážet do Paroubka a kritizovali ho za to, že požadoval ochranu soukromého vlastnictví (což je jeden z úhelných kamenů pravicové politiky)-ted nemluvím o samotném zákroku policie(který mohl být problémový) ale o stanovisku premiéra. Většina zdejších pravicových blogerů(stejně jako lidí v ČR považující se za pravičáky) jsou  ve skutečnosti takový tržní konsomolci. Slovo Marxismus ze schůzí před rokem 89 vyměnili za termín volný trh, ale chování a myšlení je naprosto stejné.

0 0
možnosti
JT

Jsem tady

7. 7. 2010 13:24
Re: Pravice

Takže chcete říct, že když ty které označujete za pravicové bloggery, kritizují premiéra levicové strany čssd, za to, že se nedrží stranické linie, a proto jsou převlečenými komunisty?

0 0
možnosti
V

vzdyt_to_rikam

7. 7. 2010 13:13
hlouposti

Co to plácáte za pitomosti??? Jaké zdravotnictví pro chudé a pro bohaté?? Proč se vám nelíbí, že důchod nedostane ten, kdo na něj nikdy nepřispíval?? A co byste chtěl?? Abychom měli všichni stejně a ti, co něco umí, živili ty, co nic neumí a nechce se jim něco dělat?? Něco vám povím. Mám sousedku. Je už 13 let doma a stát jí platí socko a zdravko. Protože prej pečuje o děti. Dětem je 13 a 11 let. Válí se doma u seriálů, ani nevaří, líná je jak veš. Ta ženská nás stála za ty roky přes mega peněz. A takových je hromada! Proč je mám já živit ze svých daní??? A pak jim ještě napočítají důchod z průměrné mzdy a tudíž dostane větší důchod než uklizečka, která maká a bere 14 hrubého?? Můžu vám říct, že držím palce Kalouskovi, že s těmahle typama zatočí. A zdravotnictví se dělá tak, aby bylo pro každého, ne pro chudé a bohaté. On totiž každý bohatý být nemůže, kdežto být chudý, to umí kdekdo. Ovšem kdo nic neumí a nedělá, nemůže čekat, že se bude mít jako prase v žitě. Co je na tom zlého???

0 0
možnosti

rezjirrezjir

7. 7. 2010 14:41
Re: hlouposti

kde berete, že jí té dotyčné vypočítají důchod z nějakého průměrného výdělku? Roky za péči na ditě se ji sice započítají, ale to je tak vše.

0 0
možnosti
W

Wild..Dog

7. 7. 2010 12:35
Takže

jediné a správné je být levičákem a věřit v "moudrého pastýře". Kdo se chová jinak je "pravicový úchylkář" a je třeba s ním zatočit.

0 0
možnosti
JH

Profesor_Nula

7. 7. 2010 12:19
Ne že bych s článkem úplně souhlasil

ale ten individualismus a důraz na něj je u nás patrný hlavně v politických názorech lidí hlásících se dnes k tzv. pravici. Tito povětšinou hloupí lidé nedokáží abstrahovat a nedokáží vidět svět i z jiných úhlů, než toho svého. Ukázkovým příkladem bylo to prohlášení mistra Drábka (tuším) z TOP09. Když debatoval o školným, tak argumentoval tím, že pro studenta nemůže být problém vydělat 20k čistýho během prázdnin. Že on to dokázal před 20 lety (jel do Anglie na jahody), takže absolutně to nemůže být problém dnes. Tímto nechci diskutovat o školným, jestli jo nebo ne, ale podobnou naivní logiku razí mnoho lidí. Ten individualismus který já vidím bych vyjádřil takto: "Když můžu já, tak ty můžeš taky, a když to nezvládáš, jsi neschopný, málo ses učil a dobře ti tak!". Další příklad by byl žalozpěv typu: "Proč JÁ mám platit vyšší daň než nemakačenka s mizerným platem". V této primitivní rovině se pravicová politika dnes pohybuje, uvidíme jestli to Počasí změní. Držím mu palce.

0 0
možnosti
A

Astartoth

7. 7. 2010 12:27
Re: Ne že bych s článkem úplně souhlasil

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 612
  • Celková karma 24,15
  • Průměrná čtenost 1683x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"