KAN (Klub angažovaných nestraníků) je stále tady !

                    Jak se teď říká mezi lidmi, jsou to tam prý všichni parchanti, protože dokázat za 20 let zruinovat ekonomiku země a ještě ji dostat do dluhů, je buď blbost, nebo zlodějna. Za to by se prý měli stydět všichni, co se na tom podíleli ! Měli by prý honem zdrhnout domů, neukazovat se a raději se zahrabat do těch svých financí, co si nakradli. Zkrátka lidi, jsou tak trochu, „od huby“, zejména ti nezaměstnaní, kterých kvapem přibývá ! ------- Rozhodl jsem tento petit ponechat v úvodu mých článků, týkajících se politiky do sněmovních voleb, aby si všichni voliči ve volbách uvědomili, že není jiná cesta ke změně politiky, než vystavit parlamentním stranám ve volbách jednoznačně stop!  Volme všichni neparlamentní strany ! Tímto způsobem je tam dostaneme! Za čtyři roky, politické strany a politiky, kteří se neosvědčí, znovu nezvolíme ! -------- Vyčistíme tím politickou scénu. Dosáhneme změny politiky i přes překážky, které současná politická garnitura, klade neparlamentním stranám. Volte pravicové, či levicové neparlamentní strany ! Důležitá bude skutečnost nevolit současné parlamentní strany ! Tím současné neschopné politiky vyhodíme z jejich pohodlných křesel ! Jinak se změny politiky, nikdy nedočkáme !

                     KAN v roce 1968

                     stál v čele naší společnosti v boji za odstranění vlády jedné strany, Komunistické strany Československa a v boji o nastoleni demokratického pořádku v naší zemi! Ustavující schůze Klubu angažovaných nestraníků se konala 5. dubna 1968. Významným členem KAN se stal filozof Ivan Sviták, který formuloval program KAN ve svém programovém projevu, který byl následně otištěn 30. dubna 1968, v týdeníku, "Student"! Jeho projev končil zvoláním k národu:

                                               Už nikdy jako ovce ! Už nikdy jako ovce !

                     Následně Ivan Sviták,

                     spolu s Ludvíkem Rybáčkem zpracovali zásadní dokument, "Manifest KAN", který podepsalo přes 150 význačných osobností. Manifest KAN se stal hlavním dokumentem, který byl rozdáván v rámci propagační a pro komunisty překvapivé účasti KAN na manifestaci Prvního máje 1968. Pod nátlakem ÚV KSČ, který nebyl schopen akceptovat tvrdou a ostrou kritiku filozofa Ivana Svitáka, se muselo vedení KAN s Ivanem Svitákem rozejít tak, aby nebyla ohrožena možnost další činnosti KAN. Kluby KAN nezadržitelně vznikaly v celé republice a vedení KAN se snažilo o legalizaci působení KAN. KAN se stal v očích komunistů, kteří nesouhlasili s demokratizací a Pražským jarem, hlavním představitelem kontrarevoluce !

                     Okupace Československa spojeneckými vojsky Varšavské smlouvy,

                     pod vedením armády Sovětského svazu, dne 21. srpna 1968 ukončila veškeré snahy po demokratizaci komunistické společnosti. KAN musel urychleně ukončit činnost tak, aby neohrozil své členy. Veškeré originály evidence členů KAN a dokumentů byly ničeny. Všem členům byla doporučen boj proti okupaci a KSČ, mimo KAN. Přesto se soupis členů KAN dostal do rukou STB. Členi KAN byli sledováni až do Sametové revoluce v listopadu 1989, v němž padla hlavní úloha KSČ. Většina členů KAN o svém sledování věděla.

                     Někteří bývalí členi KAN se účastnili událostí 17. listopadu 1989

                     a jiní, ještě v době kdy nebyl převrat jistý, zakládali, nebo se účastnili práce v klubech Občanského fóra. Většina členů KAN se angažovala v OF. Spolu s OF mobilizovali občany k přeměně společnosti a k eliminaci vlivu KSČ. S ohledem na infiltraci bývalých komunistů do OF, ODS a ODA se politická scéna začala vzdalovat protikomunistickým postojům KAN, který tvrdě prosazoval očištění politiky a státní správy od komunistů, členů STB a požadoval zveřejnění seznamů spolupracovníků STB. Chapadla a vliv KSČ v nových postkomunistických politických stranách však byl větší a KAN byl označován přes svůj demokratizační  program, za nevhodnou antikomunistickou platformu, požadující pouze dekomunizaci. S odstupem lze považovat za ubohou přetvářku skutečnost, že komunisty infiltrované postkomunistické strany, jako vždy před volbami i dnes po 20 letech, straší dnešními komunisty, kteří již dávno opustili svůj násilný totalitní program. KAN požadoval v rámci probíhající privatizace odstavení komunistických kádrů, členů i spolupracovníků STB a prokazování způsobu nabytí majetku a peněz od půl miliónu Kč. KAN rovněž požadoval celostátní hlasování, zda chtějí Češi a Slováci žít spolu a proto začal na politické scéně značně překážet novým postkomunistickým politickým stranám.

                      Do parlamentních voleb v roce 1992

                      šel KAN samostatně, s vlastním programem. Přesto neměl se svojí poctivou, ale skromnou volební snahou, proti postkomunistickým stranám, žádnou šanci. Kampaně ODS a ODA financované velkými komunistickými penězi, z komunisty ovládaných bank, od kterých občané obdrželi poprvé po letech komunismu, barevné propagační materiály, byly samozřejmě úspěšné. Hezké obrázky ovlivnily mnoho občanů. To předznamenalo vývoj a deformaci společnosti, udržení mocenského vlivu bývalých komunistů a členů STB, na dalších 20 let.

                       KAN odmítl nabídky na spojení s jinými politickými subjekty,

                       včetně ODS a pracuje dosud, přes všechny možné překážky. Sleduje vývoj společnosti a tvrdě se staví proti nepravostem ve společnosti. Zůstává postrachem všech bývalých komunistů, kteří se snaží zneužívat svoji moc. Jeho politika je nadále otevřená všem, mimo bývalých členů KSČ !

                       Někteří z členů KAN, se souhlasem předsednictva KAN

přijali pozvání na kandidátku Konzervativní strany a zejména na kandidátku strany Občané.cz.

                                              Právo, morálka, slušnost a poctivost !

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | neděle 16.5.2010 8:47 | karma článku: 17,08 | přečteno: 1511x