Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je to problém, ale v oblasti školství, vláda zcela jistě správně nerozhodla

Potvrzuje to vládní schválení návrhu na zrušení povinné maturity z matiky. Češtinu by měli žáci zvládnout na základní škole a střední vzdělání by mělo obsahovat především matematiku, IT a odborné předměty dle specifikace školy.

Je naivní si myslet,

že dotované peníze pro pedagogy zvýší úroveň vzdělání. Pouze udrží víc pedagogů na školách. Ti co tu pedagogiku brali na hůl a věnovali více času svým vedlejším aktivitám, to tak budou dělat dál. Lze pouze doufat, že těch dobrých pedagogů, pro které je pedagogika posláním, bude stále převaha.

Vývoj nejde zas tak rychle dopředu

a tak ti chytřejší pedagogové už mají zpracovaný plán výuky ve svém oboru na školní rok a v podstatě každý rok ho opakují stále znovu dokolečka, pouze novým žáčkům a studentům. Ti dobří si ten svůj plán výuky v průběhu roku alespoň doplňují dle nových poznatků.

Investovat peníze do školství,

bez toho, abychom za to chtěli něco nazpět, nebo navíc, je nelogické. Peníze do vzdělání jsou investice, která by měla přinášet vyšší vzdělanost žáků, či studentů, tedy přinášet potřebnou rentabilitu. 

Bez kontroly to bohužel,

ale nejde, protože ani pedagogové nejsou hloupí a nepřetrhnou se tam, kde nemusí. O tom by mohl vyprávět český Josef Švejk. Zajištění digitálních záznamů výuky, které lze vyhodnocovat a používat k vybírání nejlepší pedagogů, či opakování výkladu učiva přímo pro žáky, či studenty, v dnešní době možností Internetu a IT nic nebrání a mělo by být zavedeno.

Úspěšná investice

zároveň předpokládá odstranění zbytečných nákladů, nalezení možných úspor a tím snížení následných investic. To by ostatně mělo s vykřičníkem platit pro všechny státní dotace a investice.

Dosažení středního vzdělání a maturity

by mělo být naprosto běžně dostupné pro každého občana dálkovým, či externím studiem zdarma a v každém věku. To by zásadně snížilo nátlak rodičů na to, aby tlačili svoje děti za každou cenu na střední školy, hned po absolvování základní školy. Potom by bylo mnohem více zájemců o učební obory, což se odrazilo v snížení počtu potřebných středních škol. Ostatně to potvrzuje přednostní zájem o učební obory s maturitou.

Většina pedagogů

všech stupňů vzdělávání, mají svůj výklad učiva nahrán v záznamech na Internetu, který je přístupný jejich žákům, či studentům, takže žáci a studenti si mohou nechat výklad zopakovat, kdykoliv chtějí a pedagové se nemusí obtěžovat opakovaným vysvětlováním.

Obdobně to lze využít

při dálkovém, či externím studiu k maturitě a také v rámci dálkového, či externího studia humanitních oborů v rámci VŠ. Při výběru záznamů výuky od nejlepších pedagogů by to umožnilo sjednocení potřebné úrovně vzdělání a ušetřilo mnoho chybějících pedagogů.

Vysokoškolské humanitní zaměření

by proto mělo probíhat výhradně dálkovým, či externím studiem, s využitím IT a Internetu tak, aby toto studium mohl absolvovat každý občan se zájmem o některý humanitní obor při zaměstnání, bez omezení délky studia.

Většinou nelze srovnávat úroveň

vysokoškoláků odborných oborů s vysokoškoláky humanitních oborů, kteří často končí ve státní správě na místech bývalých středoškoláků, nebo na jiných státem placených místech. Rozdíl ve výkonu státní správy se příliš nezměnil, jen ta správa státu stojí mnohem vyšší náklady na tabulkové mzdy vysokoškoláků, oproti středoškolákům. Když k tomu připočteme možnost vedlejšího podnikání, tak lze využívat státní příjem pouze, jako doplňující podporu v soukromém podnikání, ale to není pouze ve školství.

Odstavení přebytečného množství

různých, nadací, spolků, a jiných i nezávislých, či poradních institucí, přilepených na vzdělávací instituce a jejich státem dotované peníze se jeví, jako téměř nezbytné. Stát pravděpodobně nemá přehled kolik jich je, kolik mají zaměstnanců, kolik do nich odtéká peněz, ani nakolik jsou často zbytečné. Úspora by jistě nebyla zcela marginální.

Zvládnout dnešní žáky a studenty

totiž vůbec není nic jednoduchého. Drogy, kouření, alkohol, sex a zábava, u nich velmi často vítězí nad snahou po potřebných vědomostech. Také proto si ta naprostá většina kvalitních pedagogů od mateřských škol, až po vysoké školy, zaslouží uznání a odpovídající ohodnocení. A ti žáci a studenti si zcela jistě zaslouží tu nevytouženou

povinnou maturitu z matematiky, ale na rozumné a prakticky aplikovatelné úrovni.

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 31.10.2019 5:14 | karma článku: 17,27 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Vztek a lítost zároveň

Mladá maminka na CNN Prima News s malým dítětem na ruce a malou holčičkou vedle ní, s potlačovanou a bolestivou lítostí vypovídá, že manžel odjel bojovat na Ukrajinu a byl zabit.

12.4.2022 v 12:39 | Karma: 16,50 | Přečteno: 670x | Politika

Jiří Čumpelík

Vladimír Putin může očekávat bod zlomu na Ukrajině s možnými závažnými důsledky

Přichází čas, který jsem ve svém článku z 22.2., z vojenského hlediska označil, jako nejvhodnější ke vstupu armád NATO do konfliktu na Ukrajině.

22.3.2022 v 12:32 | Karma: 12,86 | Přečteno: 800x | Politika

Jiří Čumpelík

Vladimír Putin stále ještě nepochopil, že Rusko tu svou misi již prohrává.

Není válka, jako válka. Pomalý přesun invazních jednotek, dobití měst, získání elektráren, či ostatní infrastruktury, nezaručují vítězství.

7.3.2022 v 12:36 | Karma: 40,18 | Přečteno: 4942x | Politika

Jiří Čumpelík

Úplně zbytečná válka Ruska proti Ukrajině pokračuje po celém území Ukrajiny

Otevřená válka je vždy výsledkem hloupých názorů politiků a neschopnosti diplomacie, najít přijatelné řešení, které by uspokojilo oprávněné zájmy jednotlivých stran.

25.2.2022 v 12:52 | Karma: 18,02 | Přečteno: 449x | Politika

Jiří Čumpelík

Vladimír Putin se nezastavil a horká fáze konfliktu může začít

Minské dohody nedodržela Ukrajina tím, že neuzavřela dohodu o autonomii pro vzbouřenecké republiky. Putin to nyní využil rovněž k porušení Minských dohod uznáním nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky.

22.2.2022 v 10:59 | Karma: 28,73 | Přečteno: 711x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"