Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Donalda Trumpa v USA štve špatná strategie, protože Nicolás Maduro ve Venezuele posiluje

Lehké odstranění Nicoláse Madura mělo přinést Donaldu Trumpovi další body do prezidentské kampaně tak, jak to vymysleli poradci za účasti vicepresidenta Mike Pence a ministra zahraničí Mikea Pompea.

První převrat v Venezuele,

jehož součástí bylo sebe vyhlášení  Juana Guaidó prezidentem Venezuely, včetně jeho uznání  ze strany USA a dalších zemí, se nepovedl. Prezident Nicolás Maduro neodstoupil a domluvená jednotka armády se nepostavila na stranu sebe vyhlášeného presidenta.

Druhý převrat, tentokrát vojenský,

odstartoval na mostě blízko vojenské základny. Sebe vyhlášený president Juana Guaidó s opozičním politikem Leopoldem Lópezem a 25 vojáky v plné zbroji, včetně kulometu. Juana Guaidó veřejně ocenil přivezené vojáky, kteří se dali na jeho stranu a vyzval zbytek, tedy cca 120 000 venezuelských vojáků, aby se k jeho velké jednotce připojili.

Asi to bylo zase špatně domluveno,

ale žádní Venezuelští vojáci se nepřidali a opoziční protesty v ulicích byly potlačeny. Sebe vyhlášený president Juana Guaidó se uklidil do úkrytu a Leopoldo López skončil po Španělském, či na Brazilském velvyslanectví, kam se uchýlilo rovněž asi 20 vojáků. Další ohlášená opoziční demonstrace bez Juana Guaidó, se nekonala. Lidé nepřišli a prezident Nicolás Maduro pouze degradoval cca 55 vojáků, včetně důstojníků.

 Generální prokurátor Venezuely

ohlásil vydání 8 zatykačů z důvodu podpory vojenského převratu. Neuvedl jména a nejistota mezi opozičními politiky prudce narostla. Opoziční poslanec Edgar Zambrano, zástupce Juana Guaidó při zatýkání nechtěl vystoupit z auta a tak si ho odvezli i s autem. Je obviněn z velezrady, spiknutí a za pokusu svrhnout zvolenou vládu násilím. On a dalších 7 poslanců bylo zbaveno imunity. Jeden z nich Richard Blanco, se již hlásil jako host na Argentinském velvyslanectví.

Nelze přehlédnout,

havárii vrtulníku na trase San Carlos Cojedes, kde prý zahynulo 7 důstojníků spadajících pod ochranku prezidenta Nikoláse Madura, který měl v uvedeném cíli vystupovat mezi kadety a vojáky. Problém byl asi se zpravodajskými informacemi, protože prezident Nikolás Maduro v tom vrtulníku nebyl, cestoval jinak a vystoupení s kadety a vojáky se s ním konalo. Možná si prezident Nikolás Maduro bude muset pořídit obrněný vlak, jako Kim Čong-un.

Situace ve Venezuele se začala uklidňovat,

ale napětí z dalšího vývoje trvá. Mezinárodní Červený kříž po dohodě s vládou Nikoláse Madura distributuje ve spolupráci s vládou humanitární pomoc, včetně dodávky nouzových zdrojů elektřiny  do nemocnic, kde chybí. Horší situace je na Venezuelském velvyslanectví ve Washingtonu, kde je ubytovaným a pověřeným osobám spol. CodePink vládou Venezuely, omezována dodávka vody, potravin a elektřiny ze strany správy USA.

Prezident USA Donald Trump

prý odmítá válečné návrhy vicepresidenta Mike Pence a ministra zahraničí Mikea Pompea s tím, že nyní prosazuje mírové řešení, s ohledem na hlad lidí ve Venezuele. Ostatně těch problémů má administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa už dost, ať se jedná o Irán, Severní Koreu, Afganistán, Irák, Libyi , či Sýrii, atd. Ostatně válka ve Venezuele by nebyla vůbec jednoduchá a mohla by vyvolat pnutí a střety v celé Jižní Americe.

Prezident USA Donald Trump

by se neměl nechat tlačit do války a měl by pochopit, že současné politika USA vůči Venezuele pouze posiluje prezidenta Nikoláse Madura. Není třeba pospíchat. Nejlepším řešením by byla mírová pomoc Venezuele ve formě odvoláním sankcí a různých navrhovaných blokád. Lidé ve Venezuele musí cítit, že USA jsou jejich přítelem. Potom zcela jistě se sami rozhodnou, jaký chtějí režim

a koho chtějí za prezidenta, v příštích prezidentských volbách ve Venezuele.

Autor: Jiří Čumpelík | pátek 10.5.2019 2:49 | karma článku: 33,63 | přečteno: 967x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Kdo tu válku ve středu spustí? Zelenskyj, nebo Putin? Či některý nedočkavý generál?

Zveřejněný středeční termín pravděpodobně unikl z předpovědí tajných služeb USA. Své schopnosti už ukázaly před válkou v Iráku i před řízeným opuštěním Afghánistánu.

15.2.2022 v 12:28 | Karma: 29,44 | Přečteno: 787x | Politika

Jiří Čumpelík

V Poslanecké sněmovně ČR, nebo ve školce pro 200 zaostalých dětiček?

Úplnou náhodou jsem zavítal po jedné hodině v noci 6.2., na záznam ČT z poslanecké sněmovny, kde se právě schvaloval program pro jednání poslanecké sněmovny PČR 2.2.2022.

6.2.2022 v 10:04 | Karma: 30,62 | Přečteno: 700x | Politika

Jiří Čumpelík

Paralýza sněmovny potvrzuje, že zablokování účasti SPD ve vedení sněmovny bylo hloupé

Nadšení z vítězství pětikoalice ve volbách přispělo k protidemokratickému rozhodnutí pětikoalice, která odmítla 20 poslancům SPD, jejich zastoupení ve vedení sněmovny ve funkci jednoho místopředsedy.

28.1.2022 v 10:51 | Karma: 36,83 | Přečteno: 924x | Politika

Jiří Čumpelík

Vláda nechápe, že zdražování nepostihlo jen chudáky, ale také podnikatele i ostatní občany

Doplácí na to všichni. Netýká se to pouze cen energií a zemního plynu, ale návazně i ostatních komodit, včetně potravin. Mnoho lidí se raději omezí, než by šli žebral na sociálku, či úřad práce. Jiným nic jiného nezbyde.

16.1.2022 v 11:41 | Karma: 26,61 | Přečteno: 545x | Politika

Jiří Čumpelík

Ruského medvěda není dobré dráždit a měli by to pochopit i zástupci v NATO a elity USA

Nad požadavky Ruska na zajištění jeho bezpečnosti jednali Američani přímo s Ruskem, následně Rada NATO s Ruskem, dále Organizace pro spolupráci v Evropě s Ruskem.

15.1.2022 v 11:14 | Karma: 36,04 | Přečteno: 919x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"