Dle Bartoška KDU-ČSL se jedná o zvací dopis, jako v roce 1968, tedy naše ohrožení okupací

Karel Havlíček prý nařídil ČEZ, aby s dotazníkem na bezpečnost dostavby JE Dukovany oslovil i ruský Rosatom, což je v rozporu se stanoviskem našich tajných služeb.

Dle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové 

si víceministr Karel Havlíček přibral další funkci - užitečný idiot Ruska. Ministr zahraničí Tomáš Petříček ČSSD označil postup viceministra Karla Havlíčka, za zabití jaderné energetiky v ČR. Předseda senátu Miloš Vystrčil sdělil, že je pro něj bezpečnostním rizikem, přizvat jakoukoliv firmu s vazbou na Rusko, či Čínu. Senátor Pavel Fischer vyzval premiéra, aby vláda nepřipustila účast firem z Ruska, nebo Číny. Obdobný názor má předseda Pirátů Ivan Bartoš a Jan Lipavský Piráti, který označil postup vicepremiéra za skandální. Obdobné stanovisko zaujal i předseda ODS Petr Fiala.  

Problém je v tom, že tito odborníci,

vůbec nepochopili, že se jedná především o technickou bezpečnost (zemětřesením, požár, havárie a pod.) nikoliv o vzájemné politické vztahy s Ruskem a Čínou, které se někteří politici snaží již delší dobu patřičně zhoršit a vyvolat mezi lidmi nepříznivý vztah České veřejnosti k Rusku a Číně. Dělají z nás takového vzteklého ratlíka uprostřed Evropy v ekonomickém zájmu někoho jiného. Krom toho, viceministr Karel Havlíček upozornil, že může i po zahájení tendru, účast jakékoliv firmy, kdykoliv zrušit, bez úhrady nákladů na tendr a to je dostatečná záruka i správný postup viceministra Karla Havlíčka.

Jako vždy jde o velmi velké peníze

a k tomu se používají všechny dostupné prostředky, tedy odborné, ekonomické, bezpečnostní, politické i propagační, s využitím informací tajných služeb. Není to nic neobvyklého. Děje se to obdobně v celém světě. Náš problém je v tom, že se v politice stále drží lidi, kteří ještě po 30 letech bojují s komunismem, místo, aby sloužili lidem, kteří je zvolili. Stačí si připomenou protlačené církevní restituce parlamentem, parlamentní schválení předražených dotací pro solární barony a pod. Stojí nás to všechny peníze, ale poslancům, kteří se na tom podíleli, je to v podstatě jedno.

Lidé by si měli uvědomit,

že jde o jejich vlastní peníze a že respirátory neslouží k tomu, aby mlčeli. Čím větší cena na dostavbu JE Dukovanech, tím větší cena elektřiny nejen pro podnikatele, ale i pro domácnosti. Tedy týká se to nás všech. Lidé i vláda by si měli uvědomit, že to nemůže zase rozhodovat stranicky zfanatizovaný parlament, ale občané v občanském referendu a to až budou všechny nabídky, včetně Ruska a Číny veřejně známé. To by si ve prospěch ANO měl uvědomit i premiér vlády Andrej Babiš. Není přeci vůbec žádný důvod k tomu, aby naši západní přátelé, nám nebyli schopni 

nabídnou cenu a záruky lepší, než firmy z Ruska, či Číny.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | neděle 28.3.2021 12:26 | karma článku: 34,10 | přečteno: 817x