Církevní restituce, aneb nebeský tunel!

               Čert ví, co Bůh chce, či nechce, ale pochybuji, že by usiloval o nějaké církevní restituce. Klidně se vyvaloval v mráčcích a co se dělo na zemi mu bylo, tak nějak „šumafuk“! V klidu tam přežil německou okupaci, komunistickou revoluci a teď si tam bahní, jako v sametu.

               Po slavné sametem

               ošoupané revoluci, si nedělali žádné nároky ani církevní hodnostáři, ale to se změnilo. Dodnes nevíme kolik z nich se aktivně spolupracovalo s STB. Není se čemu divit, platila je totalitní vláda KSČ i když mizerně.  

               Časy se mění,

               a tak už vůbec nejde o Boha, ale jako obvykle, pouze o prachy. Nějak nám ty církve pořádně nabobtnaly. Něco, jako státní správa. Jsme rekordmani. Máme nejvíc soudců, policistů, hasičů i úředníků a ještě to nestačí. Dřív byl komunista, dnes vzývá a slaví Boha. Gottwald, Havel, nebo Bůh.? Proč ne, je to placené státem. Platíme to všichni a to už dost dlouho.

               Naši politici

               mají obdivuhodnou morální úroveň. Jsou ochotni odhlasovat a podepsat smlouvy, které zavazují stát, tedy všechny poplatníky a to i bez jejich souhlasu na dlouhé roky a vůbec je nezajímá, zda s tím opozice souhlasí a natož, zda s tím souhlasí občané. Nejedná se jen o vyrovnání s církvemi, ale i o smlouvy v oblasti dopravy, ekologie, důchodů, atd. Jinde se tomu říká nezodpovědnost a autoři končí špatně. Dočkáme se toho taky?

               Vyrovnání s církvemi

               zní morálně, ale není to žádný Ekotendr. Vůbec není potřeba aby vyrovnání s církvemi přebíral stát. Stačí dát termín, aby se církve dohodly s obcemi tam, kde působí a mají svoje pozemky o náhradách a případném odkoupení nemovitostí, či přímo s těmi, kteří užívají jejich nemovitosti a pozemky. Tam kde se nedohodnou, rozhodnou soudy. Stát má řešit pouze případy, kdy církevní nemovitosti užívá sám. Ten termín by měl být zároveň spojen se zahájením odluky církve od státu.

               Církve tvrdí,

               že stát mohl mít z jejich nemovitostí příjem přes 4 mld. ročně a když se to vynásobí 22 lety, tak je to pěkná hromádka miliard. Jenže skutečnost je pravděpodobně taková, že výnos z často ladem ležících církevních nemovitostí a pozemků nepřesahuje ani roční náklady státu na církve ve výši přes 1,4 mld. ročně, nepočítaje další prostředky věnované na údržbu církevních nemovitostí

               Současná vládní koalice,

               řeší to co nemusí, dělá dluhy i tam, kde nemusí. A to v době krize a setrvalého růstu zadlužení státu. K tomu ještě v době, kdy je papežská vrchnost obviňována z podílu na zamlčování rozsáhlé pedofilie v církvi u Mezinárodního soudu pro lidská práva.  

                                  Divná doba, ušpiněná církev, hloupá vláda, chudák Bůh!

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 15.9.2011 9:26 | karma článku: 26,04 | přečteno: 1151x