„ANO, bude líp,“ kde a komu?

Vypadalo to, že snad nebude vůbec žádný důvod ke kritice našich nových vládních představitelů a že ANO pod vedením Andreje Babiše zvládne svoji úlohu ve vedení našeho státu ku prospěchu většiny občanů, ale to teprve uvidíme.

Kauza Čapí hnízdo,

nepomohla ČSSD, TOP 09, ODS, ani KDU-ČSL se STAN. Občané nejsou hloupí a tato snaha odstřelit Andreje Babiše z politiky se trapně nepovedla, což dostatečně prokázaly výsledky voleb.

Brekot politických stran,

že je Andrej Babiš nepozval do koalice působí spíše veselým dojmem po té, co tyto politické strany tvrdě stály na stanovisku, že do vlády s Andrejem Babišem včele nikdy nevstoupí. Časy se rychle mění a vypadá to, že některé z nich, by se na vstup do vlády přeci jenom rádi nechaly bez velkého odporu přemluvit.

Předvádí to zejména KDU-ČSL,

která má obavy, aby nepřišla o svoje rozstrkané zástupce na ministerstvech, či úřadech, což vyplývá ze slov Jana Bartoška, který se obává, že ANO změní zákon o státních i veřejných úřednících a provede čistky. O tom, že je to potřebné svědčí skutečnost, že přecpaná státní a veřejná správa odčerpává pracovníky z trhu práce, nehledě přitom na zájmy KDU-ČSL v církevní oblasti, kde nám těch církevních hodnostářů a zaměstnanců stále přibývá. Přímá angažovanost ve vládě by jim opět umožnila prosazovat zájmy KDU-ČSL.

Andrej Babiš zvolil

chytrou cestu. Nabídne politickým stranám možnost doplnit, či upravit základní vládní program ANO dle požadavků některých politických stran tak, aby získal jejich důvěru pro svoji menšinovou vládu, která mu zjednodušuje rozhodování ve vládě, jako ve většinovém systému, což logicky upřednostňuje. Zároveň jim možná nabídne i případnou účast ve vládě pro případ, kdyby se mu náhodou nepodařilo zajistit si podporu menšinové vlády. Andrej Babiš s presidentem ČR Milošem Zemanem za zády nemá problém, ten problém mají ty ostatní politické strany, které chtějí prosadit alespoň část ze svého programu.

Nová vláda má právo na hájení,

ale je dost překvapivé, že Andrej Babiš nejmenoval do vedení některých ministerstev zkušené harcovníky v oboru. První rozhovory v ČT naznačují, že bude trvat určitou dobu, než se ministři vžijí do svých nových funkci a pochopí, že jejich hlavní úlohou je služba občanům.

Karla Šlechtová,

sympatická a velmi schopná ministryně trochu trochu ujela, když chce bránit občanům, aby přímo rozhodovali o své budoucnosti a o budoucnosti společnosti ve věci vystoupení z EU, či NATO, jen z důvodu, že si to ona nepřeje. Nechápe, že si to nepřeje spousta dalších občanů a že s velkou pravděpodobností by v současné době, tato referenda nebyla úspěšná pro vystoupení, nehledě na skutečnost, že Andrej Babiš chce zásadně změnit naši aktivitu v EU, politiku EU a ve spolupráci se státy V 4 zásadně odmítá plán EU na přerozdělování uprchlíků. Pokud naši občané rozhodovali o vstupu do EU, tak mají plné právo rozhodovat o vystoupení z EU i o dalších věcech, které budou chtít občané přímo rozhodnout a to by měla respektovat i volená zástupkyně občanů. Ministryně Šlechtová má výborné předpoklady pro zavedení pořádku do oblasti vojenských zakázek a lze si jen přát, aby se zaměřila i na možnost ochrany hranic našeho státu v případě válečného konfliktu a podporovala v rámci vojenského rozpočtu výzkum a vývoj nových technologií i zařízení, které by bylo možné využít i mimo oblast obrany, tedy v rozvoji našeho hospodářství.

Ministr Adam Vojtěch

má velkou odvahu, ale musí si rovněž uvědomit, že je zástupce občanů a má především v oblasti zdravotnictví hájit zájmy občanů, následně zajistit plnou funkčnost a dostupnost zdravotní péče, financování zdravotnictví i zájmy lékařů a dalšího zdravotnického personálu. Měl by si uvědomit, že přes odchody lékařů do zahraničí, máme nejvíce lékařů v naší historii. Problémem je, že chybí tam, kde jsou především potřeba, tedy zejména v nemocnicích a poliklinikách stejně, jako zdravotní sestry, protože je v nich mnohem větší odborné i časové zatížení. Nemocnice by měly být vybaveny tou nejkvalitnější lékařskou technikou, mít nejlépe placený zdravotnický personál a zajišťovat plné využití lékařské techniky i první pomoc občanům. Odchod lékařů do pohodlnějších odborných ambulancí by měl být podporován především v místech se špatnou dostupností vyšší nemocniční zdravotnické péče. Občané nejsou zvědaví na soutěž zdravotních pojišťoven, protože jim by bohatě stačila jediná zdravotní pojišťovna, jako ve Francii, která by jim zajistila potřebnou, dostupnou a kvalitní zdravotní péči. Od věci není ani opakované volání po vytvoření neziskové sítě vyšších zdravotních zařízení. Návrhy na dvoucestné zdravotnictví, které by rozlišovalo zdravotnictví pro bohaté a chudé by pouze vyvolávalo odpor ve společnosti zejména, když pro bohaté klienty je zde dostatek soukromých zdravotních zařízení, kde si mohou připlatit. Zahraniční i domácí investoři do našeho zdravotnictví potvrzují, že výše finančních prostředků směřujících do našeho zdravotnictví je na velmi dobré úrovni, jen jde o jejich správné využití v zájmu občanů a pacientů.

Ministr Dan Ťok potvrdil,

že je již profesionál, kterému toho nelze příliš vytknou. Potvrzuje že předpokládá během volebního období vybudovat cca 200 km dalších dálnic a silnic prvních tříd. Opakovaně potvrdil, že jeho nejvyšším zájmem je sloužit především našim občanům. Pokud se tím budou řídit a tak jednat všichni ministři, včetně premiéra Andreje Babiše, tak nás možná čeká příjemné a klidné období,

které přeji všem v současných Vánočních dnech.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 14.12.2017 13:44 | karma článku: 21,56 | přečteno: 917x