Přehlídka buranství za peníze daňových poplatníků

Poslanecká sněmovna se zasekla - není schopná normálně pracovat, protože došlo k tomu, že koalice a opozice se nemohou shodnout v procesních záležitostech, bez kterých pak bohužel nelze dělat to, za co by poslanci měli být placeni především - tvorbu a údržbu zákonů. Kromě problému s téměř patovou situací v rozložení sil mezi koalici a opozici se v tomto případě v celé své nahotě ukazují charakterové vlastnosti (některých) poslanců - urážky, trapná a nevěcná vystoupení, hulvátství, nabubřelost, chybějící slušnost a tolerance jsou, jak se zdá, na denním pořádku. Stačí se podívat na jednání sněmovny, přečíst si výroky poslanců, případně se jich na něco zeptat.

Není potřeba vyjmenovávat, kteří poslanci mají "chování řeznického psa"; mnohem důležitější je to, že poslanci jsou volení zástupci a jako takoví by kromě profesních schopností měli mít i reprezentativní vystupování. Jako státní zaměstnanci jsou navíc placení z daní "obyčejných lidí", kteří se můžou jenom smutně, naštvaně, zoufale a  bezmocně dívat na to, co se někdy velmi podobá spíše divadlu než práci zákonodárců.

Když se fungování státu srovná s fungováním soukromé firmy, ministři by mohli být něco jako manažeři, poslanci pak asi tvůrci strategie firmy. Soukromá firma, která na strategii kašle nebo ji dělá nekvalitně, nefunguje dobře. A to je přesně to, co se děje ve sněmovně - poslanci se handrkují o hlouposti a mrhají časem, který by měli využít k tomu, aby zákony byly kvalitní a rozumné, aby ekonomika fungovala a aby se lidé měli v rámci možností co nejlépe. Jak se zdá, tato strategie je poslancům cizí a dávají to najevo svým vystupováním, manýry nebo třeba vyjádřeními do médií. Vnímá to nemalé procento lidí, ale do "jiného světa" poslanců se toto vnímání buď nedonese, anebo je jednoduše ignorováno.

Protože nemám vůbec žádné možnosti a nástroje, jak zařídit, aby zaplacené daně byly použity na rozumné věci a nepřišly vniveč, např. na platy poslanců, kteří nedělají vůbec nebo nedělají dobře svou práci, chtěl bych aspoň slušně a poníženě poprosit: vážení páni poslanci a neméně vážené paní poslankyně, přestaňte se, prosím, chovat jako malé děti, přestaňte se, prosím, chovat jako hulváti a začněte dělat práci, kvůli které vás občané zvolili do vašich funkcí, placených z jejich daní.

Autor: Jiří Brada | čtvrtek 12.6.2008 16:47 | karma článku: 12,78 | přečteno: 691x