Pane prezidente, rád bych vás jako obyčejný občan o něco poprosil...

Pane prezidente, zvítězil jste v prezidenstkých volbách a budete tak prezidentem mým i všech ostatních občanů Česka dalších 5 let. A já bych na vás měl několik proseb, které možná nebudete považovat za úplně skromné...

Přiznám se, že jsem letos dal hlasu Jiřímu Drahošovi. Takových lidí bylo i se mnou 2 701 206. Jedná se o zhruba 32.4% všech oprávněných voličů, zatímco vás si jako prezidenta přálo zhruba 34.2% všech opávněných voličů. Další zhruba třetina voličů k urnám nedorazila.

Narozdíl od voleb například do Poslanecké sněmovny, kde by se dané množství hlasů projevilo na rozložení sil a prosazování názorů a ideí, je v tomto případě situace jiná - nebudete se o výkon prezidentské funkce s nikým dělit, a tím pádem je jen na vás, jaký jako prezident Česka budete. Lidé, kteří volili vaše protikandidáty, vaším vítězstvím ztratili možnost prosadit svá přání, jaký by prezident měl být.

Jako obyčejný občan, který by si přál, aby byl prezident ČR vnímán co nejvíce kladně, bych vás rád požádal o několik maličkostí:

Respektujte, prosím, lidi s názorem odlišným od vašeho. Toto jste slíbil po vašem vítězství a já se na to těším. Respekt je podle mého názoru vlastností velkých státníků a bylo by skvělé, kdybyste jako velký státník byl vnímám nejen vašimi podporovateli, ale i vašimi názorovými protivníky.

Nenálepkujte a nezesměšňujte, prosím, lidi, kteří se vám z nějakého důvodu nelíbí. Bojím se, že jakékoliv urážení povede k ještě ostřejšímu rozdělení Česka, a já bych si moc přál, abyste byl prezidentem, který Česko sjednotí nebo ke sjednocení aspoň přiblíží.

Přiznávejte, prosím, chyby a omyly. Kromě toho, že jsou mi velmi sympatičtí lidé, kteří umí říct "udělal jsem chybu" nebo "tohle jsem si myslel špatně" místo toho, aby trvali na prokazateně nesprávných faktech, vy jako prezident jste do určité míry morálním vzorem. A já ve společnosti vnímám úpadek základních hodnot, což vy můžete jako vzor velkého množství lidí zastavit a celý trend obrátit.

Naslouchejte, prosím, všem lidem, které něco trápí. Z výsledků voleb je zřejmé, že v Česku existují dvě podobně velké skupiny lidí, které trápí různé věci. Vy jste prezidentem všech těchto lidí, a proto by bylo skvělé a hodné velkého státníka, kdybyste se věnoval jak tomu, co trápí vaše příznivce, tak i tomu, co trápí ty, kteří vás nevolili.

Já vám do dalších pěti let, které vás v prezidentském úřadu čekají, přeji co nejvíce sil na všechno, co je potřeba k tomu, aby Česko bylo silnou, jednotnou, slušnou a hrdou zemí.

Autor: Jiří Brada | neděle 28.1.2018 18:27 | karma článku: 27,80 | přečteno: 1331x