Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Presne stejne seskupeni jsem z zertu take navrhoval. Nemuze to pracovat. Diskutujici prede mnou to vystihli presne. Dodam jen jednu poznamku. Parlament ma byt moci zakonodarnou!!! Ten ma vytvaret zakony. K tomuto potrebujete co nejsirsi zakladnu podnetu. Jinak tento navrh je opravdu neco trochu zertovneho v case nasi krize. Dekuji nza uverejneni.

0 0
možnosti
MR

Další fiasko jež přináší dovozový politický demokratický systém na společnost, jež zažila jen jednu doktrínu a to totalitu. V totalitě nás neučili občanské svobodě, odpovědnosti, pravicovým a levicovým hodnotám. Je potřeba říci už dost těmto eskapádám od vlády Klause, Paroubka, Topolánka a teď Nečase. Politický systém nemá z čeho čerpat, strany se neosvědčily v krizích, bojem za hodnoty, jsou to vlastně jen úředníci. Obdobně občané mají sklony ... . Je potřeba vložit do systému další prvek, tak aby občan měl možnost nejen o volbách, ale i v rámci volebního období poslance, na něj dosáhnout. Šlo by o právo domovské obce, z které byl daný poslanec zvolen. Tato obec by ze svých řad určitým algoritmem vybrala občany, jež by měli elektronický hlas i přístup k aktivitám daného poslance, účast by měli i místní občanské sdružení.

Ty by mohli dát poslanci buďto žlutou kartu, nebo jej odvolat, společně by odpovídali celostátnímu občanskému elektronickému sněmu, jež by mohl delegovat zákonné normy, či odvolat vládu, nebo zrušit politickou stranu.

Partnerem by zde byly komory, hospodářská, sociální, zemědělská, školská atd., kam by přicházely od delegovaných občanů, změny v normách dle dané příslušnosti a komora by je za jejich účasti předložila sněmovně ke schválení, tak aby norma, zákony, měl hlavu a patu. Komory by si sami hlídaly funkčnost a potřebnost vyhlášek, norem a ... .

Poslanec by měl za úkol vést elektronickou kancelář a GPS svých aktivit. Úloha stran by byla vyslyšet občanské potřeby, úloha domovské obce, korigovat situaci tak aby nenastalo co teď od Kalouska, Nečase, po Němcovou, ale i prezidenta.

Domovská obec by podle aktivity svých delegovaných občanů, by měla nárok na určité dotace na projekty v obci, delegovaný občan určitou odměnu, občanské sdružení dotace.

Senát by se mohl zrušit a peníze použít zde ... . Pokud by delegovaný občan neprováděl aktivitu či ... , neměl by nárok na ochranu od státu ... . Toto jsem napsal k jinému článku, ale ... .

0 0
možnosti
LP

Úsporný parlament s polovinou poslanců a bez žádných výsad. Každý poslanec by byl odvolatelný svými voliči. Ti jsou přece za ně odpovědní a platí je ze svých daní.

1 0
možnosti
DP

vzdyt by ze statu byla v podstate akciova spolecnost, kdo ma kolik akcii, tolik ma hlasu

Obchodni republika by byl asi odpovidajici nazev. 

Blbost - jestli ted je korupce - uplatek za 1/200, tak priste by byl uplatek stejny jen za napr. 45/200. Rozdil? Jednodussi korupce, to se s ODS v PS neda riskovat

0 0
možnosti
RH

Je to fantasmagorie.. Takový systém by vůbec nepotřeboval strany, silou volebních hlasů by mohl disponovat jedinec. Co kdyby se dva-tři poslanci dohodli a ovládli celý systém včetně ústavy? Jak by se řešil názorový rozkol strany? Představa, že by se měla strana chovat jako jeden muž je dost totalitní. Dalo by se to pochopit, kdyby měly strany povinnost plnit program, oni ji nemají a ani ho plnit nechtějí. Princip parlamentní demokracie spočívá v tom, že volič přenese na zastupitele svoje politická práva a ten za základě principu reprezentativním nebo delegativním tyto práva vykonává. Parlament má sloužit jak k vytváření zákonů tak k demokratické diskuzi, tímto by diskuze skončila.

1 0
možnosti
RK

Je to jenom nápad. Jenže pěkně blbej nápad. Furt lepší několik názorových proudů v jedné straně a ostré diskuse v rámci klubu, než aby hlasoval jen jeden. Ono totiž jen minimum úkonů je tak zásadních, jako hlasování o důvěře vlády, nebo rozpuštění sněmovny. Většina zákonů není levicových, nebo pravicových a podporují ho (ale i odmítají) poslanci napříč parlamentem.

1 1
možnosti
EJ

myslíte, že se nedají osamocení jezdci koupit? Síla korunek je velkým magnetem ke zradě strany.Rv

0 0
možnosti
PV

Dobrý nápad. Jen se obávám, že ti současní poslanci ho neodhlasují.

2 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
1 z 10 000 000.