Výdělečné osoby

Zpočátku jen malá rekapitulace. Všichni víme, co znamená zkratka OSVČ. Je to osoba samostatně výdělečně činná a jen tak mimochodem, nechápu, proč nemáme také osoby nesamostatně výdělečně činné, ale hlavně proč nejsou osoby samostatně nevýdělečné, protože těch se u nás nachází docela hodně.

OSVČ jsou vlastně ti zoufalci, chtělo by se mi říci skoro až chudáci, kteří se nenaučili krást a kteří si stále ještě myslí, že práce je jedinou možností obživy. Proto se často bez ohledu na čas pachtí s opravami instalací, s nahazováním omítek, se střiháním vlasů nebo nehtů, nebo třeba s valchováním zad paniček, aby pak po návštěvě berňáku padali do beznaděje.

Jsou však i lidé, kteří práci považují ne za jedinou, ale za poslední možnost obživy a pro ty žádné označení nemáme.

Navrhoval bych zkratku OPVČ, což znamená osoby podivně (nebo možná, chcete-li, i politicky) výdělečně činné. Tihle nepotřebují se nějak lopotit bez ohledu na svoje volno, i když to často tak prezentují, nepotřebují ustavičně shánět zakázky, nepotřebují ani šikovné a pracovité ruce; jim stačí jen ústa, jež se často stávají prolhanou hubou.

A jestliže jsem u první skupiny konstatoval, že jsou to lidé, kteří se krást, tedy aspoň natolik, aby je to vyneslo do vyšší výkonnostní třídy, nenaučili, u této skupiny to tak jednoduše říci nemohu. Kdo z nás si konečně nemyslí, že ti, které urny vystřelily do jakési společenské stratosféry, nevyužívají svého velikášství k dosud nepostižitelným malým domů. No snad jim jednou někdo zatne tipec.

A závěrem bych chtěl navrhnout ještě jednu kategorii výdělečných osob. Jejich označení by bylo OZVČ – osoby zbytečně výdělečně činné.

Do této skupiny by pak patřili všichni ti, kterým ať dělají, co dělají a jak nejlépe umí, nikdy jim jejich příjmy nestačí na všechny složenky, natožpak na jejich dluhy. Prostě tady platí to staré, komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

Myslím, že v této skupině nebudu jen já sám.

Autor: Jiříbrabec Brabec | pátek 7.11.2014 15:27 | karma článku: 15,48 | přečteno: 630x