Počet žen v kanceláři / fejeton

Chtěl bych tímto reagovat na neustále se objevující požadavek o větší zapojení žen ve vedoucích pozicích a v centrálních orgánech. Předesílám, že moje úvaha se týká i politických stran a postů nejvyšších. Ona to nebude vlastně jen pouhá úvaha, ale spíše rada, protože za léta praxe a neúnavného pozorování jsem pochopil jisté zákonitosti v chování žen, i když musím přiznat, že žena jako taková je tak složitý organismus, že snad ani o žádné zákonitosti nelze hovořit.

Avšak i tak mám pocit, že některé moje poznatky stojí za to prezentovat. Vždyť někteří, dokonce s hlavami pomazanými, prezentují větší nesmysly a ještě jsou za to božsky honorováni.

Během mého studia chování žen, jsem přišel k poznání, že dlouhá léta omílaná teze o rivalitě mužů silně pokulhává, ba řečeno bez obalu, je naprosto nesprávná a scestná. Ukázalo se totiž, že nesnášenlivost, způsobená strachem ze soka, jen u žen daleko intenzivnější a přirozenější, než u nás, mužů.

Pro ženu totiž bývá sokyní každá jiná, která na tom není povšechně stejně, jako ona. To znamená, že nenosí dražší oblečení, že nemá novější auto, že nepodlézá šéfovi a že má doma stejného troubu. Jak vidno, zášť u žen vzniká i ze zcela pro muže nicotných pohnutek, tedy pohnutek spíše materiálního charakteru.

Nejde tedy vůbec o žárlivost v klasickém slova smyslu, neboť ženy jsou dnes přesvědčeny, že najít stejně poslušného osla, jako je ten její, není žádný problém. Jedná se spíše o jakousi obavu z osobnostního zhrzení, neboť každá z žen se ráda cítí jako hvězda vzbuzující obdiv, či dokonce údiv. A zkuste naznačit jakékoliv celebritě, že někdo jiný je celebritovatější.

Navíc se ukázalo, že žena není kolektivní tvor, pokud ten kolektiv netvoří kromě jí samé jen muži. Ví, že nyní mnozí namítnou, že u mužů je to stejné, ale dovolím se oponovat, protože z praxe vím, že samotný muž v kolektivu několika žen je v podstatě chudák, který neví jak se chovat, aby ani jedinou z nich neurazil a před ostatními nijak nesnížil. Řekl jsem v kolektivu několika žen, čímž jsem měl na mysli větší počet než dvě.

A tady jsme u kořene problému. Má rada pro všechny, bez ohledu na pohlaví, kteří jsou nuceni pracovat, nebo žít, s kolektivem žen je jednoduchá, ale účinná. Ženský kolektiv je bezproblémový jen v případě, že počet žen je menším než tři, nebo větší než čtyři.

Ženy se totiž zásadně sdružují jen po dvou, takže se snažte zachovat vždy sudý počet. I tak vám přeji pevné nervy.

Autor: Jiříbrabec Brabec | sobota 15.11.2014 17:48 | karma článku: 10,08 | přečteno: 532x