V Želivě budou opět vařit pivo…

Na třetí adventní neděli se nově otevřely brány želivského pivovaru. Slavnostní požehnání pivovaru provedl želivský opat Bronislav Ignác Kramár a potom jsme šli na exkurzi a ochutnali piva, která tu budou vařit podle starých receptur.

Jsem moc rád, že se podařilo pivovar nově otevřít a těším se, až sem na jaře zavítám na kole a pozvu sem své přátele. Želivský klášter a jeho okolí je krásný kout Vysočiny. A premonstrátské pivo by měl každý ochutnat.

V želivském klášteře se pivo vařilo už od 14. století. Na Vysočině je hodně malých pivovarů a jak tak pozorují, místní to dokážou ocenit. Když se totiž dělají věci poctivě, dobře pak chutnají a my se k nim rádi vracíme. Pivovar je postaven na výrobní kapacitu dvě stě až čtyři sta hektolitrů piva ročně a jeho cílem je být tzv. zážitkovým pivovarem. Lidé si zde budou moci pod vedením sládka uvařit svoje pivo. A to si pak i vypít.

Želiv má výhodnou polohu. Je kousek od Prahy i od Brna. A není to jen tak obyčejný pivovar. Je klášterní, a to samo o sobě do těchto míst může zavést mnoho lidí. Těším se, až se tam potkáme.

 

 

Autor: Jiří Blažek | pondělí 12.12.2011 21:42 | karma článku: 6,82 | přečteno: 712x