Když jedni šetří a druzí rozhazují

Další téma, které mě zvedlo ze židle. Tentokrát se jedná o zvýšení platů státních zaměstnanců. Vláda v pondělí jednomyslně schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun, který teď posílá do sněmovny. Mimo to také rozhodla o zvýšení platů státních zaměstnanců o 5 procent od ledna příštího roku, přičemž jim přidá již od 1. listopadu roku letošního.

To se to vládě rozdává, když jí předtím někdo naplnil pokladnu. Naprosto mě irituje vyjádření současného ministra financí „Mysleli jsme, že uděláme lidem radost před Vánocemi“. To myslí vážně? Dělá si ze všech blázny a lid mu to chroupe všemi zoubky. Kromě toho, že podle Babiše „udělá radost“ lidem před Vánocemi, o navýšení platů vláda rozhodla necelý měsíc před komunálními a senátními volbami. Je až úsměvné, jak je vláda před volbami aktivní a štědrá.

Vláda původně počítala s tím, že se platy státních zaměstnanců od ledna příštího roku zvýší o 3,5 procenta. Bude to ale více. Ne, že bych jim to nepřál, o to v žádném případě nejde. Ale není přeci možné, aby jedna vláda šetřila a druhá byla rozhazovačná. Je třeba najít kompromis, jinak se dostáváme do začarovaného kruhu. Měli bychom myslet na následky. Kolik nás toto vládnutí bude celkově stát?

Všichni odpovědní ekonomové se diví, proč raději nesnižujeme státní dluh a netlačíme případně více do budoucích investic - vědy či výzkumu. Ne, my to necháme probaštit státními úředníky, případně porozdáme na netransparentních zakázkách. Kladu si otázku, co se ještě musí stát, aby tato jednoduchá aritmetika došla i obecnému lidu. To musíme všechny ty úspory vždy rozházet? Dobrý hospodář ví, že musí myslet na zadní kolečka a ne žít, jak říká přísloví, „z ruky do huby“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Blažek | čtvrtek 25.9.2014 9:48 | karma článku: 20,30 | přečteno: 651x