Zlatá sicilská mafie

Venku je vedro jak na Sicilii což mne přivedlo k tomu, napsat úvahu kromě jiného i o italské Ndranghetě. Prý je férovější než ta slovenská či česká. O té ruské nemluvě.

Od rána do večera je nám vtloukáno do hlavy, že nejsou peníze, přičemž je jich čím dál tím víc. A je to pouze proto, že dluhy stále rostou. To ovšem není v rozporu s tím, že finanční prostředky chybí tam, kde jsou nejvíc potřeba. Chybí ve zdravotnictví, v důchodovém systému, ve školství, v peněženkách zaměstanců i u drobných podnikatelů.

Nejenom naše vláda ale volí cestu zatím nejmenšího odporu a své hospodářské problémy řeší na úkor znehodnocení úspor lidí, kteří se nemohou bránit. Já si ale kladu otázku, jestli to neustálé škrtání a zvyšování daní je opravdu nezbytné?

Jsem toho názoru, že v šedé ekonomice a v korupci mizí určitě víc peněz  než se získá různými pochybnými úsporami nebo zvyšováním DPH a jiných daní.

Nedávno jsem někde četl názor, že Slovensku by prý dost pomohlo, kdyby tam přišla italská Ndrangheta (http://en.wikipedia.org/wiki/'Ndrangheta), protože coby organizovaný zločin berou pouze 5% provizi s tím, že na Slovensku je v podnikatelské i jiné sféře běžná provize od 10 do 30 procent. Nemyslím si, že u nás doma v Česku jsme na tom líp, ale to je pouhá spekulace. Pravdu se asi nikdy nedozvíme.

Co ale s tím? Obávám se totiž, že když to takhle půjde dál, nic veselého nás nečeká a měli bychom počítat s tím, že stát se o nás starat nebude. Je bláhové si myslet něco jiného. Nejenom tady v Česku ale i v tom rýsujícím se eurostátu.  Určitě nic nezkazíme tím, když budeme investovat do dětí, do vzdělání a třeba i do nemovitostí. Jeden americký ekonom nedávno trefně poznamenal, že přemýšlí o tom, jestli už nenastal čas, aby si koupil pušku a přestěhoval se do svého horského srubu, kde bude relativně soběstačný.

Jsem rád, že bydlím na venkově. Na Vinohradské třídě nebo v Pařížské ulici v Praze se prase fakt chovat nedá. Šimek s Grosmanem to vyzkoušeli a jak to dopadlo, známe asi všichni. Pro ty mladší, co netuší vocogou, přikládám jeden osvětový odkaz http://www.youtube.com/watch?v=L5HTqd1AZzk

PS Musím dodatečně uvést na pravou míru, že na Sicilii působí "Cosa Nostra", kdežto v Kalábrii "Ndrangheta". Kromě zeměpisného určení bude mezi nimi asi takový rozdíl jako mezi ODS a ČSSD :-) 

 

Autor: Jiří Beránek | úterý 23.8.2011 10:04 | karma článku: 15,33 | přečteno: 1454x