Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J80i62r18i 26T89i45c22h57y

17. 2. 2022 17:36

Vidim, ze byste si mel historii Mnichova lepe prostudovat, abyste neuvadel neopodstatnene pochybnosti. Mimochodem, dnes se vyrojuji prepisovaci historie, kteriz neznalosti a s nespravnymi meritky meni historicka fakta, nejen co se tyce Mnichova, ale i mnohych jinych udalost, prikladem je treba husitstvi.

0 2
možnosti
VV

V prazskych nemocnicich byvaly kdysi napisy Ticho leci. Zkuste se tim ridit.

1 0
možnosti
VV

Mate pravdu pane Beranku.

Neco jsme se ucili ve skole a podle toho jaci byli nasi rodice jsme se dovidali i neco jineho doma.

Kdyz byl nekdo prominentni synacek evelkopodniku tak to asi znelo stejne jako ve skole, i kdyz zde nerika pravdu.

S tim Mnichovem to bude asi z ceskeho pohledu stejne at byli nasi rodice co byli.

Pro nas to byla vzda ta zrada.

Ovsem z hlediska tenkrat nezucastneneho zahranici to bude asi jinak. Tenkrat ty pomery zkoumala nezavisla komise a dala za pravdu nemecky mluvicim obcanum CSR.

Neverim tomu, ze by ten konecny vyrok byl tak prolhany, jak to do nas hustili ve skole a rodice videli v nem krivdu.

S odstupem casu bohuzel musime priznat, ze ti cesky nemluvici obyvatel byli diskriminovani.

Z dobovych zaznamu se muzeme dozvedet, ze treba reditelem skoly nebo postovniho uradu v obci kde bylo 99% obyvatel nemecky mluvicich musel byt Cech. A take ze po umrti presidenta Masaryka se rusily nemecke skoly a nemecky mluvici deti musel dojizdet do jinych, vzdalenych.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za dlouhý a věcný komentář. Je jasné, že vnímání problému resp "Mnichovské dohody" bylo a je jiné z pohledu velmocí a z pohledu Československa. Že se jednalo o nás bez nás je samozřejmě doložitelný historický fakt

0 0
možnosti
Foto

Díky za blog, zavzpomínal jsem při něm i na našeho dějepisáře, který byl také výborný.

Film Mnichov jsem neviděl a přiznávám, že se, že se zatím ani nechystám. Schválně ale neříkám "nikdy", třeba za nějaký čas... Vždy jsou různé pohledy zúčastněných stran na historickou událost - takže ten český se bude vždy lišit od britského. Nějak proto nedůvěřuji v "nové pohledy" britských filmařů na Mnichov, navíc je asi jasné, že komerční film se nemůže přesně držet faktů.

Jo, a díky za tip na Stathama, už si ho stahuji.:-)

1 0
možnosti
PK

Něco jsem četl o tomto filmu na INt., Netflix neumím, a nevím, zda bude promítán v našich kinech, takže asi počkám na váš blog.:-)

0 0
možnosti
JL

Moc jsem nepochopil, co na tom filmovém ztvárnění bylo nového, protože to bylo jen o tom, že Chamberlain nechtěl válku a spolu s Francií podepsali známý mnichovský protokol. ČSR musela odstoupit Německu svoje pohraniční teritoria. To ale všichni dobře víme... Francie dala svému spojenci ČSR ultimátum, že když pohraničí neodstoupíme, nepůjde s námi do války proti Německu. Jak známo Beneš to zabalil. Chamberlain nechtěl válčit v Evropě, což bylo - jak ukázal další vývoj - docela dobrý odhad, protože ani v roce 1940 Francie s UK moc bnojové slávy nezískaly, ale naopak to trapně projeli.... Jaký byl Chamberlain politik, je taky dobře vidět ve filmu NEJTEMNĚJŠÍ HODINA, kde neustále nutí svého kolegu Churchilla, aby dojednal s Hitlerem příměří. Pak naštěstí díky rakovině.skon čil. Mimochodem byl to vlastně úspěšný politik. Britové ovšem válku kvůli ČSR nechtěli, proč by umírali za nějaké neznámý stát v Evropě? Měli svá vojska v Asii a tam taky prohráli, co se dalo - s Japonci.

1 0
možnosti
ZZ

Sebelepší film by neměl přepisovat historická fakta.

;-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 247
  • Celková karma 20,56
  • Průměrná čtenost 1276x
Pokud svoboda něco znamená, znamená to "právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet" aneb co si myslíš o sobě ty, je mnohem důležitější, než to, co si o tobě myslí ostatní...

Seznam rubrik