Komu čest, tomu čest...

Vláda na všechny strany hlásá potřebu úsporných opatření, provádí škrty, omezuje výdaje všude kde se dá, ale politici si z toho nedělají žádnou velkou hlavu. O tom svědčí následující článek.

Komu čest, tomu čest, ale proč zrovna Bruselu?

/ 06.09.2010 – Jiří  B a ť a /

Tak se nám pražští radní zase jednou vybarvili. Na počest předsednictví Bruselu Radě EU „podojili“ městskou kasu o 800 tisíc korun. Může mi někdo vysvětlit, proč se na počest Bruselu dělá taková sláva? Když ČR předsedala témuž, na nějaké oslavy si nikdo nevzpomněl, jen jsme to opěvovali sloganem: „My vám to osladíme!“ (pokud to je správně). Notabene, proč jsou na květinovém koberci symboly Prahy a EU, když je to koberec na počest Bruselu? Tak to mi fakt hlava nebere!

Jaký asi vděk máme vůči Bruselu, že si zaslouží takovou  velkolepou pozornost? Pravda, nebyl jsem v době našeho předsednictví v Bruselu, ale pochybuji, že Brusel něco podobného učinil na počest Prahy. Nebo se mýlím? Pokud ano, sypu si popel na hlavu. Nebo že by sám Brusel na tuto velkolepou podívanou přispěl? To se mi nechce věřit!

Ať už tak či onak, nechť se na mne někdo zlobí nebo ne, s takovým hospodařením s penězi daňových poplatníků nemohu souhlasit. Nebo na pražské radnici nemusí respektovat „vládu rozpočtové odpovědnosti“? Jich se škrty, úspory a různá omezení netýkají? Pokud by to bylo v souvislosti s komunálními volbami, potažmo v souvislosti s volbou nového primátora, pak bych to snad ještě pochopil, i když ani s takovou akcí bych nesouhlasil. Ale bylo by to alespoň pražsky účelové.

Nicméně, čtyři hodiny práce, 800 tisíc, dva dny a šmytec, všechno půjde do kompostu nebo bůhví kam. Vážně pochybuji, že má pražský magistrát přebytek ve své městské kase a také nepochybuji, že se nedostává na mnohé byť i malé investice, protože nejsou peníze. A jestliže v nějaké kapitole rozpočtu by zcela náhodou nějaké peníze přece jen zbyly, přece nepropadnou, nezkazí se či se neznehodnotí, ale mohly by být převedeny na příští rok. 800 tisíc zas není tak málo, aby se s nimi nemohlo naložit mnohem účelněji (zvláště, budou-li radnice kráceny na státních dotacích, i když: Praha je Praha). Jenže koho to na radnici zřejmě zajímá, že? I kdyby to bylo plánované delší dobu (jako že příprava prý trvala celý rok), ekonomická situace ve státě, potažmo i v Praze nebyla před rokem, tím méně dnes v takové situaci, že necelý milion se utratí za věc, která nechť je sebekrásnější, stále je jen víc než krátkodobá, bez dalšího možného využití. A slovutný ministr financí Kalousek pak může opět  pouštět hromy a blesky na občany, že jsme peníze prož… pardon, projedli.

Nechci sahat nikomu na radnici do svědomí, ale že by nebyly tyto peníze potřebnější někde jinde se mi nechce věřit. Nebudu daleko od pravdy když se domnívám, že na stolech úředníků leží stohy žádostí o poskytnutí různých datací, příspěvků na sociální výpomoc, či žádosti o zainvestování nějaké veřejně prospěšné záležitosti a mnohé další. Avšak  (ne)odpovědní pracovníci mají zřejmě jiné zájmy a pokud peníze jsou, musí je „vhodně“ využít. Škoda, že ne opravdu ku prospěchu veřejného zájmu a potřeb občanů s trvalejším významem. Jakkoliv se mi také květinový koberec líbí, nemyslím, že by se Praha bez něj neobešla. Chápu-li to dobře, pak jen ty květiny a jejich instalace do kobercové podoby stály 800 tisíc. Následné odstranění koberce, tj. odvoz, úklid a likvidace bude stát také nějaký ten (ne jeden) tisíc. Takže suma sumárum, …nechme to komárům!

No nic, ale měli jsme možnost se pokochat krásou, byť měla jen délku  jepičího života. Za ty peníze aby ne, no řekněte! Takže, ať žije Brusel (ale raději za své, vzkazuji do Prahy)!

 

 

 

 

 

 

Autor: Jiří B a ť a | čtvrtek 9.9.2010 22:47 | karma článku: 8,97 | přečteno: 937x