Jak prosté (nebo sprosté?) je řešení ministrů a vlády naší (jejich

Již ne jednou nás páni  ministři koaliční vlády přesvědčili, jací to jsou odborníci. Ministerské nápady a výmysly jsou na denním, případně na týdenním pořádku, to podle toho, jak dopadají zjištění, že čím víc vymýšlejí, jak se k penězům dstat, tím těch peněz mají méně. Jak by ne, když jedno opatření likviduje opatření jiné, neboli jak se říká, nula k nule pojde. To je ovšem neodrazuje od dalších hledání možností, jak se k penězům dobrat, co však horšího, zase na úkor občanů-pacientů, včetně zaměstnanců.

Marně přemýšlím o tom, kdy skončí ta bezbřehé, nestoudné a bezohledné „ohlupování“ veřejnosti ze strany našich pánů ministrů, potažmo celé vlády stran ekonomické situace ve státě. Tak se dnes veřejnost dozvěděla opravdu zajímavé řešení, které nelze nazvat jinak, než dokonalý podraz na občany-nemocné, kteří by měli podstoupit léčení v lázeňském zařízení. Pan ministr Heger totiž zjistil, že »Většina pacientů je po operaci v daleko lepším stavu, než tomu bylo před 15 lety,«. Tím měl zřejmě na mysli zdravotní stav naší populace (starší a starou), která je v mnohem lepším stavu, než tomu bylo dříve a proto už není nutné provozovat tolik nákladných lázeňských zařízení, jako tomu bylo dosud. »Ministr má pravdu, že lékařská věda pokročila, ale neuvědomuje si, že lázně mají také udržet lidi co nejdéle v pracovním procesu, a to je obzvlášť klíčová funkce ve chvíli, kdy tato vláda chystá zvýšení věku odchodu do důchodu,« upozornila  stínová ministryně KSČM S.Marková. Nicméně se rozhodl, že bude zrušeno asi 25 % těchto zdraví prospěšných zařízení. Kromě toho však ten, kdo bude chtít či  muset neodkladně zařízení navštívit za účelem utužení svého zdraví, bude si muset řádně zaplatit, resp. připlatit.

Jen hlupák by nevěděl, po všech těch zkušenostech s panem ministrem Hegrem (ale i s ministry jinými), že ministerstvo zdravotnictví „už zase nemá peníze“ a že tedy nutně hledá způsoby, kde je možné omezit výdaje, případně peníze někde ještě získat! Jako vždy bezohledně a cynicky, jako v tomto případě, na to zase doplatí nejen pacienti, ale zdravotnictví jako takové, tedy i pracovníci těchto zařízení, pro které je (či bude) toto opatření téměř likvidační, protože to znamená omezení činnosti a tím pádem ztrátu zaměstnání pro stovky vyškolených a kvalitních zaměstnanců, včetně lékařů a odborných pracovníků! Je sice pravda, že pan ministr velkoryse dává šanci na fungování těchto zařízení, neboť se na druhé straně prý zvýší zájem zahraniční klientely a že tedy lázně (ty lepší, předem vytipované) budou pokračovat ve své činnosti a co hlavní, budou více vydělávat! Ty jiné vytipované, ale k likvidaci, jejich zaměstnanci, zařízení a vše ostatní s tím související, jej už nezajímají.

Přesně v duchu demokratických zásad koaliční vlády tedy, ať si každý pomůže jak chce! Pan ministr Heger v zájmu nepovedené reformy zdravotnictví, od které si sliboval takovou úsporu peněz zjišťuje, že pytel zdravotnického rozpočtu je notně děravý, záplaty nepomáhají  a tak vymýšlí další a další způsoby, jak se k penězům dopídit. Skoro vždycky je to však na úkor pacientů, v tomto případě ještě navíc o pracovníky lázeňských zařízení. Peníze zkrátka mají přednost, důsledky jdou stranou, protože jeho samotného, stejně jako jeho „odborných poradců“ a náměstků, se to netýká, resp. nedotkne! V podstatě jde o pomalou likvidaci všeobecně dostupné lázeňské péče a pravicová vládní koalice tím jen znovu dokazuje, o co jí jde: o to, aby kvalitní zdravotní péče byla především pro bohaté.

 

 

Autor: Jiří B a ť a | úterý 1.11.2011 11:57 | karma článku: 19,77 | přečteno: 1070x