Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdraví-symptom-nemoc-změna

Proč právě tato čtyři slova ve vzájemné závislosti? Protože být zdravým je normální. Symptom, neboli bolest či jiný projev strádání těla, se začne objevovat v našem životě, když přestáváme být normální. Pokud symptomy nevnímáme, začne se naše nenormálnost projevovat nemocí těla. Nemoc se projevuje stále intenzivněji a poškozuje tu část těla, která přímo souvisí s naší nenormálností. Změna našeho přístupu a myšlení je pak jediným způsobem, jak naši nenormálnost zastavit, a tím naše tělo „uzdravit“.

No a máme to. Je to velmi jednoduché. Bílé pláště - absolventi státem uznávaných středních a vysokých zdravotních škol, farmaceutický průmysl, lekárny (schválně s krátkým e, protože se tam lekneme ceny, za kterou nám lék vydají) … to však takto nevnímají. Toto není výtka na jejich adresu, jen pouhé konstatování. Přirozeně, že profesionalita a uplatňování nových technických prostředků v této oblasti přináší lidem úlevu od bolestí, a tím i návrat k plnohodnotnému životu. Tento „vědecký“ přístup s tím řekněme „duchovním“ ve vzájemné spolupráci, nebo i splynutí v jeden „holistický“ (celostní) je cílem, ke kterému to vše spěje. Co dělat teď, když jsme všichni předsvědčeni, že pokud nás něco bolí, tak zajdeme k lékaři, aby nám něco napsal, neschopenku radši ne, protože s tím bychom měli problémy v práci, ale léky určitě, a sice ty nejdražší, neboť právě ty zabírají nejvíc a mají zároveň nejméně vedlejších účinků? Rozhodnout se, že na sebe beru odpovědnost za svůj život. Co to znamená? Znamená to uvědomit si a hlavně připustit si, že vše, na co myslíme, i to, jak o tom mluvíme a co děláme, ovlivňuje naše příští, a že ten, kdo toto příští způsobuje, není nikdo okolo nás, ale jenom a pouze my sami. Z vlastní zkušenosti vím, že přiznat si to je velmi bolestivé, zejména nakupilo-li se v průběhu života velké množství přesvědčení o našem konání, která jsme převzali od jiných, hlavně „autorit“. Avšak ona přesvědčení nebyla naše, nevycházela z našeho „srdce“, ale byla nám vnucená jinými přesvědčeními, že se to tak patří a že se to tak dělá. Naprogramovaná přesvědčení, která nejsou naše a nejdou z našeho srdce, jsou hlavní překážkou té správné změny v myšlení. Proto je tak složité přijmout odpovědnost za svůj život. Přemítáním o těchto věcech se můžeme vymanit z magického vlivu „bílých“ plášťů

Autor: Jiří Bartoň | sobota 28.1.2012 17:49 | karma článku: 7,37 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Jiří Bartoň

Pokračování Mise Malý princ dovolená 2015 1

První tři dny předznamenaly rozdíly mezi malými, novými Balkánskými republikami a starými zavedenými Rumunskem a Ukrajinou. 22 milionové Rumunsko s rozlohou 240 000 km čtverečných. Název Rumunsko z latinského výrazu pro Římana.

19.7.2015 v 18:37 | Karma: 7,34 | Přečteno: 137x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Pokračování Mise Malý princ dovolená 2015

Jak dopadlo cestování autem po Slovensku, Ukrajině, Moldávii, Rumunsku, Bulharsku, Turecku, Řecku a Maďarsku?

19.7.2015 v 13:19 | Karma: 4,54 | Přečteno: 128x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 6 pokračování

Bosna a Hercegovina leží na 51 129 km čtverečných, žije tam 4 miliony lidí, úředními jazyky je bosenština, chorvatština a srbština, víza do 90 dnů pobytu nejsou třeba, měna bam někde i euro. Muslimové tvoří 40 % obyvatel, 31 % pravoslavní, 15 % katolíků 4 % protestantů a 10 % jiné víry. Současná Bosna a Hercegovina, jeho státní uspořádání se řídí podle daytonské mírové smlouvy z roku 1995. Na venek vystupuje jako Bosna a Hercegovina ale tento státní útvar je složen z 51 % Federální Bosny a Hercegoviny a 49 % Republika Srbska. V prezidentském úřadě se pravidelně po roce střídají zástupci těchto vnitřních uskupení. Na dodržování deytonské smlouvy je ustaven mírový sbor NATO s názvem SFOR. Zajímavostí je pro mě nepochopitelné zjištění, že Mostar a jeho kamený most byl odstřelován chorvaty, když došlo k jejich koaličnímu rozpadu až po odtržení od Jugoslavie. Ostřelování a bombardování Sarajeva, které se chtělo vymanit z Jugoslávie, srbskými vojsky je neospraveditelné ale rozumím mu. Dost už válečných úvah.

28.7.2014 v 10:00 | Karma: 4,87 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 5 pokračování

Je neděle 13.7. a jedeme do Dubrovníku. Po jadranské magistrále přijíždíme do Chorvatska-Dalmácie města Dubrovník. Již z dálky je vidět nádherné panorama Dubrovnického starého města na výběžku do moře. Parkoviště v Dubrovníku jsou plná a nemáme kde zaparkovat. Dvakrát celé město objíždíme a nic. Nakonec se místo uvolnilo, zaparkoval jsem kus od hlavní brány, která otvírá starý Dubrovník. Je neděle a tak si s placením nedělám starost. Píší tady něco o kartě ale mi odcházíme na prohlídku města. Musíme si měnit eura na Kuna. Za 100 eu dostaváme 752 Kuna. Někde eu berou ale někde ne a to rezolutně. Prohlížíme si náměstí, uličky s krámky, kláštery, kostely, synagogu. Potom hledáme vstup na městské hradby, které obtáčí celé staré město a má jen dva vstupy a výstupy. Vstupné je 100,- kuna na osobu a procházka trvá asi 1 hodinu. Stojí to však za to. V restauraci Aquarius si dáváme humra a čevabčiči a pití. Platíme 55,- eu. Jídlo výborné, obsluha taky, stín, hodně lidí. V knihkupectví, které mělo polední přestávku od 13-18 hod. kupujem chorvatského Malého prince. Nemilé překvapení nás však čekalo po příchodu k autu na parkovišti. Za stěračem papírek se složenkou na 360,- kun. Nejprve mě to hodně rozčílilo a chorvaty jsem přestal mít rád, třebaže to jsou slované :-) . Po vychladnutí a cestou do Mostaru jsme si zpávu a složenku pořádně přečetli a tam stálo: vážený turisto, při kontrole parkovacích karet naši pověření zaměstnanci zjistili, že nemáte kartu. Stál jste zde celý den a vaše obytné auto zabíralo místo těm, kteří chtěli a musí zaplatit. Poskytujeme Vám složenku a parkovné do 8 dnů uhraďte. Cena je dost vysoká ale chování úředníků města Dubrovník se mi nakonec docela líbilo.

27.7.2014 v 21:37 | Karma: 3,17 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ostatní

Jiří Bartoň

Balkán-autem-historie-současnost-očima Jiřího Bartoně 4 pokračování

Probudili jsme se po celonočním lijáku do sobotního deštivého rána. Po snídaní se jedeme podívat do města Škodra na mešity a katolický kostel. V cestě po městě nám nejprve brání kráva bez dozoru a když toto pominulo tak paní na kole v protisměru s dítětem. Po krátké souběžné silnici s břehem Skoderského jezera míříme do Podgorici hlavního města Černé hory. Loučíme se s Albánií abychom později vzpomínali na silné zážitky z cestování a užívání si v Albánii. Hodně to bylo podobné Makedonii ale i pohrančí v Řecku. I když v žebříčcích EU Albánie zastává poslední příčky v hodnecení životní úrovně, se mi tato země, pohoří, jezera, lidé, zvířata, příroda moc líbí a určitě jsem zde nebyl naposled. Albánii, s rozlohou 28 748 km čtverečných a 3,5 milionem obyvatel s úředním jazykem albánština můžeme do 30 dnů pobytu navštívit bez víz. Albánci hrdě prohlašují, že Skanderbegovo ( tento drak z Albánie, z hradu Kruja Gjergi Kastrioti v letech 1443-1468) odolávání vůči tureckým nájezdům zachránilo evropu od osmanské nadvlády, protože jejich statečný předek na sebe strhl pozornost turecké armády a odčerpal tak osmanské říši důležitou část sil právě v období jejího největšího největšího dobyvatelského rozmachu. V roce 1968 vystoupila Albánie z Varšavské smlouvy na protest proti invazi vojsk socialistického tábora do Československa. V Albánii tvoří 70 % obyvatelstva muslimové, 20 % pravoslavní křesťané a 10 % katolíci.

27.7.2014 v 18:10 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 467x
Zajímám se o to, jak řídit svůj život.

Od 4.2.2015 v důchodu.

 

 

Od 23.10.2014 předseda Klubu přátel Makedonie.

Seznam rubrik