Zrušíme už konečně tajné volby?

Pirát Bartoš kritizuje tajné volby. Neskočily totiž výsledkem, který pan Bartoš chtěl vidět. A tak by prý mělo být jasné, kdo koho podporuje, kdo koho volil. Pěkně čelem k masám. Po soudružsku...

Ústa plná demokracie. Té jejich. Obavy o fungování Televize. Té jejich. A jako vrchol všeho - litování tajné volby. Volby Rady ČT. Protože už není "tou jejich"?

 

Již 30 let máme to štěstí, že u nás probíhají demokratické volby. Otevřená soutěž politických stran. Jejich markétérů také, samozřejmě. Pamatuji se na volby, do kterých ODS - jako první partaj u nás - povolala na kampaň specialisty z USA. Učili je gesta, výrazy, reakce. Dnes to dovedl k dokonalosti tandem Babiš-Prchal. Prof. Fiala pořád máchá rukama okolo sebe. prý to dodává na síle sdělení. No, nevím... Marketing je král. 

 

V každém případě platí: Přes všechny nedostatky a problémy a vztek na to či onoho je můj život po roce 1989 jednoznačně 100x lepší, než na jaký jsem se do svých 21 let věku chystal. A tou největší výsadou, tím, co je pro mne alfou a omegou svobody, jsou demokratické, svobodné volby. Kdo chce, volí. Kdo nechce, nevolí. A volební komise ho s urnou následně nenahání po polích, což jsem viděl tuším v roce 1985-86? na vlastní oči. A volby jsou TAJNÉ. Každý volič jde za "plentu" a v naprostém soukromí provede svou volbu. A když to pak vláda vrže, když pak opozice mele nesmysl vedle nesmyslu, soused neví, koho podpořil soused. Otec nemusí vědět, koho volil syn. Každý z voličů je odpovědný jen a výhradně sám sobě.

 

Dnes jsem se dozvěděl, že tato svoboda je některým antidemokratickým osobám v Parlamentu nepříjemná. Že chtějí mít přehled, kdo koho volil. Střezme se podpory takových individuí, jakým je pan Bartoš. Protože dnes chtějí mít přehled o volbě poslanců. Příště by mohli chtít vědět, koho volil každý z nás.

 

Rada ČT byla zvolena zcela demokraticky. A to poslanci, kteří vzešli ze svobodných, demokratických voleb. Jestli je její složení tím nejlepším z možných, nebo tím nejhorším, nevím. Protože jsem s celkovou prací ČT dlouhodobě nespokojený, myslím si, že hůř už být nemůže. A ve skrytu duše doufám, že se na obrazovky veřejnoprávní televize vrátí i jiný než tzv. liberální pohled na svět okolo nás. Že i on bude podrobován kritice, tak jako ostatní politické směry. A že až pan Bartoš příště vypustí ze svých úst podobnou nehoráznost, jako dnes o tajné volbě, budou jím na ČT očividně pohrdat stejně, jako dnes očividně povrhují Okamurou či Klausem ml.. Bartoš rozhodně není ani o milimetr menším ohrožením demokracie u nás, než tito dva pánové.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiri Kucera | středa 27.5.2020 18:48 | karma článku: 44,05 | přečteno: 3467x