Radost z výsledků voleb na Slovensku?

Tuzemská opozice jásá z výsledků slovenských voleb. Marně přemýšlím proč, když vyhrálo nepolitické hnutí bez politického programu. Vítězem jsou slovenské VV, slovenské ANO, popř. něco jako MCHPRD. Určině ne tzv. "tradiční" strany.

Vítěze voleb tuzemská média ještě před pár týdny či měsíci představovala jako čistého populistu. S tím, jak rostly preference OLaNo, se i u nás začaly objevovat serióznější komentáře, hledající důvody vzrůstající podpory pana Matoviče.

Podle mne hlavními důvody přesvědčivého vítězství OLaNO jsou:

1) skvěle zmáknutá kampaň

2) nepřetržité poukazování na korupci a klientelismus na Slovensku

Protože Slovensko se nyní ocitlo prakticky na dně, pokud jde o důvěru obyvatel v politiky, justici a správu věcí veřejných vůbec, najali si voliči "čističe". Muže, který soustavně upozorňoval na slovenské neřádstvo. Mnoho Slováků ví, že pozice pana Matoviče jako (předpokládaného) premiéra nebuda snadná. Zvítězil čistokrevný populista se skvělým marketingem - to je prostě realita. V tom je velmi podobný Babišovi a hnutí ANO, či Věcem Veřejným. Bude potřebovat koalici. Rozumím mu, že chce koalici tak silnou, aby mohlo dojít k ústavním změnám. Ale změna Ústavy je věc nelehká a ošemetná. A pokud se dotkne - což by prý měla - justice, může na Matoviče vystartovat Bruselanda Jourová stejně, jako vystartovala na Polsko.

Slovensko se raduje z pádu Fica. Asi to byl pád nevyhnutelný a spravedlivý. Ale novou koalici čeká nesmírně tvrdá práce a jakékoliv zjednodušování pohledu od nás, že vyhráli "ti naši" a že je to "šance i pro Českou republiku" je nyní nesmyslné. Nejen my, ale ani Slováci zatím netušíme, jakým směrem se Slovensko při nutných změnách pohne. Držím jim palce, aby vybrali tu správnou trasu, a pokud bude správná, určitě se můžeme poučit. Ale vyloučit průšvih a předčasné slovenské volby do 2 let nelze, protože nesourodost programů Borise Kotlára a exprezidenta Kisky je ohromná, a jejich spolupráce v koalici je přitom patrně nutná.

Hodně štěstí pane Matoviči!

P.S. Doporučím zajímavé komentáře k volbám na Slovensku a jejich politikům na Reflexu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiri Kucera | neděle 1.3.2020 12:02 | karma článku: 29,25 | přečteno: 1195x