Chtěl bych volit jinak

Nejsem znalcem volebních systémů, jen vím, že mi ten "náš" nevyhovuje a považuji ho za špatný. V právě uplynulých volbách jsem dal hlas TOP09. Velmi nerad. Ale chtěl jsem zakroužkovat jednoho konkrétního muže, kterého znám osobně, mám k němu důvěru a věřím jeho poctivosti a zkušenostem. Se skřípajícími zuby jsem tedy vhodil lístek té zmíněné strany s jedním kroužkem do urny.

Představil jsem si volby, které by vyhovovaly mně. Rád bych volil jen jednoho člověka, starostu či primátora, hejtmana - když už ty kraje musí být :-( , a možná i premiéra. Představuji si soutěž silných osobnostíz nichž vzejde ve volbách vítěz, který bude brát všechno. Nebude zastupitelstvo, bude tým lidí, za které ON ručí, a kteří budou pracovat na JEHO programu. Ideálně si přivede i svého soudce a šerifa, na svoje volební období. A až jeho mandát po 4 letech skončí, řekneme si my, voliči, jestli to bylo vládnutí dobré, nebo ne.

Hlavní výhodu bych viděl v tom, že by soutěžily a měly šanci vyhrát opravdu silné osobnosti s názorem, ne šedé myši, slibující všechno všem a po volbách svádějící všechny problémy na ty přede mnou a na ty okolo mne, na ty různé koalic, ať hlasité či tiché. Jediný problém bych viděl v "hlídací psovi", aby se ze starosty nestal čtyřletý "tyran". Nabízí se možnost předčasné ztráty mandátu.

Že je moje představa asi nedomyšlená do detailů? To vím taky, viz první věta. Ale řečeno s klasikem Járou: "Když se toho ujme nejlepší.....".

Pěkný den.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiri Kucera | středa 17.10.2012 10:41 | karma článku: 13,52 | přečteno: 943x