Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin_CT

18. 10. 2012 15:40
Souhlas - vetsinovy system je nejlepsi

Proc? Protoze dava obcanovi skutecnou moc delat zasadni zmeny. Pomerny system presunuje politickou autoritu od volice na politicka uskupeni a zbytecne zviditelnuje okrajova/extremni hnuti. Katastrofa hlavne pro post-komunisticke staty. O system dvou stran vice zde: http://www.oamerice.com/2012/08/dve-strany-staci-sloni-oslici.html

0 0
možnosti

Levicovy.Pravnik

19. 9. 2012 17:00
kdyby lidi měli rozum

volili by levici a žádných intrik by nebylo třeba.ale lid je se svou ztrátou paměti před volbama nepoučitelný

0 0
možnosti

pavel 99

19. 9. 2012 17:12
Re: kdyby lidi měli rozum

myslíte "bojovníka proti korupci" Davida Ratha?;-D

2 0
možnosti

hafusak2

19. 9. 2012 15:27
Většinový volební systém není žádné skutečné řešení.

1. Vrátit se k osvědčené praxi tzv. "vázaných kandidátek", aby nebyli žádní přeběhlíci, žádní neposlušní poslanci, žádná možnost vzniku nových stran ve sněmovně.

2. Aby každý kandidát ve svém volebním obvodu skutečně min. 5 let bydlel a znal jeho problematiku.

3. Ministr aby min. jedno volební období pracoval ve sněmovní výboru pro danou oblast, měl patřičné vzdělání a byl ministrem na 100%, tedy nebyl už poslancem ani jiným funcionářem.

4. Náměstci ministra se na funkci dostávali kariérním řádem a ne aby si ministr - neználek přivedl sebou bandu ještě větších neználků.

5. Znovuobnovilo se Ministerstvo veřejných prací, které by mělo na starosti veškeré státní zakázky, správu státního majetku a jeho údržbu. Aby zmizela vícekolejnost, mezirezotní tahanice, dohadování se s kraji, vše bylo jednoduché, přehledné a pod jednou střechou.

0 0
možnosti

Zdeněk Žíkovecký

19. 9. 2012 10:06
Změňme volební systém - ale na poměrný!

Současný volební systém je poměrným pouze formálně - volební klausule z něj ve skutečnosti dělá téměř většinový. Zrušme ji a nechme voliče hlasovat pro kandidáta, který je jejich názorům nejbližší, místo dnešního stavu, kdy volí proti něčemu a dávají se skřípěním zubů svůj hlas "menšímu zlu". (Ostatně většinovým systémem se volí do senátu; máte skutečně dojem, že senát nás zastupuje lépe než sněmovna?) Dnes už spousta lidí vidí, že současný volební systém je špatný - ale bohužel většina z nich ho chce nahradit ještě horším. Jednotlivé názorové proudy, které by v poměrném systému férově soupeřily ve volbách o hlasy voličů, nyní mohou působit jen jako frakce větších stran a o tom, která z nich převáží, se rozhoduje neprůhledným způsobem uvnitř stran.

0 0
možnosti

McCorner

19. 9. 2012 12:13
Re: Změňme volební systém - ale na poměrný!

Pokud budou ti lidi volit se skřípěním zubů a dávat svůj hlas "menšímu zlu" i v případě toho opravdu poměrného volebního systému (nebo v jiném systému), tak to bude jedno ... stejně nebude fungovat podle jejich představ.

A férový boj o hlasy voličů? :) Zatím jsem vždy a všude viděl maximálně férové uplácení voličů (ať už formou sociálních dávek, slíbením zvýšení pracovních míst, nebo snížením daní).

0 0
možnosti

hodný dědoušek z Vysočiny

19. 9. 2012 9:10
přesně tak. Ale změna nastane, až bude opravdu ouvej

Zrovna tak se zruší kraje - jsou drahý a na nic. A zvyšovat daně najednou nebude třeba

0 0
možnosti

velký jarda

19. 9. 2012 7:14
Volební systémje dobrý

jen by měli kandidovat úplně jiní lidé.

0 0
možnosti

hodný dědoušek z Vysočiny

19. 9. 2012 9:10
Re: Volební systémje dobrý

8-o;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Serge__Gainsbourg

18. 9. 2012 22:29
"Změňme volební systém?" Kdeže! Změňme politický systém.

Současný politický systém v ČR je dnes už naprosto zjevným a absurdním přežitkem a nalháváním si.

Volby bojkotovat, bojovat za rozpuštění vlády v její centralizované formě všemi prostředky.

Vybrat několik zástupců pro různé otázky (zemědělství, technologie, obchod, školství) v každém okrese, kteří se jednou za čas sejdou a proberou plán rozvoje.

Vybrat cca 5 reprezentantů státu v zahraničí pro různá odvětví.

Nynější tzv. "demokracie" zastupitelského typu je výsměch občanům, je tedy čas s ní skoncovat.

0 0
možnosti

pavel 99

18. 9. 2012 22:34
Re:

"...Vybrat několik zástupců pro různé otázky (zemědělství, technologie, obchod, školství) v každém okrese,..." - jak? Tahat z klobouku?

"...kteří se jednou za čas sejdou a proberou plán rozvoje...." - a když se na ničem neshodnou?:-/

2 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

18. 9. 2012 22:24
Většinový systém nic neřeší

v době, kdy jsou politické strany ovládané různými zájmovými skupinami se pro voliče zúží možnost výběru. A politické strany, zvyklé zneužívat moc, budou mít toto zneužívání moci mnohem snazší.

-

Podle mě demokracie znamená, že volič rozhoduje, ne jednou za čtyři roky, ale kdykoli cítí potřebu. Přímá demokracie je těžko realizovatelná, ale zastupitelská demokracie nabízí možnosti ke zkvalitnění. Každému voliči stačí mít jednoho zástupce v parlamentu, ale každý volič by tam svého zástupce měl mít. Zástupce by nehlasoval jedním hlasem, ale tolika hlasy, kolik zastupuje voličů. A volič by měl mít možnost kdykoli změnit osobu, která ho v parlamentu zastupuje.

-

Pak by parlament skutečně vždy měl důvěru voličů a měl by mandát k rozhodování. A neseděli by v něm lidé, kteří něco voličům slíbili a pak udělali pravý opak. Nerozhodovaly by politické strany, ale vůle voličů.

2 0
možnosti

hodný dědoušek z Vysočiny

19. 9. 2012 9:12
Re: Většinový systém nic neřeší

hodně naivní, sorry

1 0
možnosti

PájaZítra

18. 9. 2012 22:20
než autor vleze do politiky, měl by se naučit psát!

za větnou interpunkcí se vždy dělá MEZERA!!!

ale k věci, volební systém u nás je totálně blbej, o tom jsem psal už začátkem roku:

http://jansa.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=239202&bk=10728

0 0
možnosti

romualda

18. 9. 2012 22:14
Co by se změnilo?

Co by se změnilo? Dnes vládní strany neplní volební sliby, ačkoli jim v tom žádná koalice nebrání. A lidé je přesto pořád volí. Dvě nejsilnější strany před volbami svorně tvrdily, že nebudou zvyšovat daně a jak je to dnes, všichni víme. Přece je do toho Věci veřejné netlačily. Stejně tak to minulé období bylo se zdravotnickými poplatky - nejsilnější strana slibovala, že nezavede žádné placení u lékaře, dvě menší strany měly poplatky v programu (v mírnější podobě, než byly zavedeny). Nakonec je ta nejsilnějsí strana zavedla a dvě menší proti nim paradoxně protestovaly. Tedy si myslím, že i za většinového systému by si strany dělaly, co chtějí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1668x
Začneme znovu a lépe.

Seznam rubrik