Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ke zvířatům jen tolik, že například u psů lze vnímat i jejich stud, když něco provedou, což je důkaz přítomnosti svědomí.

1 0
možnosti

Do svědomí a do melounů nevidíš.:-)R^

1 0
možnosti
Foto

Mimochodem, tohle:

"Komunistický systém jen obnažil a ukázal podstatu povah jednotlivých hrůzáků, které by se projevily vždy, kdy by k tomu dostaly příležitost. Zabíjeli by, kradli, lhali, podváděli a udávali i za nacismu, čínské nadvlády ba i marťanského teroru."

je v podstatě stejný princip jako v tom, co já celý život říkám o penězích – přesněji řečeno, já vždycky protestuju proti tomu pořekadlu, že peníze kazí charakter. Jsem si naprosto jistý (a jistý jsem si dneska máločím), že peníze charakter nekazí – peníze ukazují, jaký ten charakter ve skutečnosti je. Stejně jako to třeba ukáže situace nějakého vypjatého charakteru, ať už je to výtah hrozící spadnutím, potápějící se loď nebo něco podobného. Kdo koho odstrčí, kdo se bude kam cpát první... Je to tak, extrémy (a peníze) odhalují charaktery. A zaplaťpámbů za to. Vám jako vždy palec hore a hezký víkend.

1 0
možnosti

Dobrý den. Je to zapeklitá otázka že jo? Ale, svědomí měli i inkvizitoři, kteří podle své víry a nejlepšího svědomí posílali lidi na hranice a svědomí měli i šéfové koncentračních táborů, kteří svědomitě posílali, opět podle své víry, lidi do plynových komor. Svědomí jako princip vědomí, resp. sebeuvědomování je připisováno pouze člověku. Zrovna tak, jako vnímání tří časů, minulosti, přítomnosti, budoucnosti. Údajně jsou vedeny výzkumy u některých vyšších savců, ale to je okrajové téma. Princip sebeuvědomování a sebehodnocení je procesem závislým na genetickém vkladu (např. IQ), všech socializačních faktorech a věku jako životní zkušenosti. Jistě lze doložit příklady egocentrických zbohatlíků, zbohatlých na šejdířství, manipulacích a okrádání jiných, ale oni přesto svůj, takzvaný úspěch, připisují nikoliv svým sviňárnám ale své šikovnosti, chytrosti a veškeré osobní vynikavosti. Jejich svědomí je podřízeno jejich narcismu a egocentrismu. Veškerá historie takzvaných vůdčích osobností je příkladem nejrůznějších hlubin, propadů a složitostí lidské psychiky.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za opravdu výstižné doplnění mé úvahy. R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 327
  • Celková karma 17,33
  • Průměrná čtenost 291x
Jsem expresident KKR, dárce plazmy, skládám básně, písně, musím je i sám interpretovat (nikdo jiný na to není) pomocí kytary a jiných hudebních nástrojů, zabýval jsem se grafologií, sloužil jsem u PS, vedl pionýry, byl finančním poradcem...

Věřím, že inteligentní člověk je schopen s jiným inteligentním člověkem se vždy domluvit. Jestliže oba chtějí. S těmi ostatními jak kdy. A že stejnou věc lze vidět i jinak.

Čulibrka uveřejňuji se zhruba ročním zpožděním v 13.30 hodin každý pátek.

Rád si přečtu vaše názory v debatě. Jakékoli. Napsat mi můžete i na https://www.facebook.com/jindrich.kubanek.3

Seznam rubrik