Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Abychom mohli vznášet jakákoliv doporučení, ovlivňující společenské dění, musíme je podepřít nějakým etickým (hodnotovým) systémem – ideologií. Tak například anarchokapitalisté prosazují hodnoty, které lze shrnout následujícím způsobem:

Používání iniciace fyzického násilí (popř. vyhrožování jejím použitím) proti člověku a jeho majetku nazýváme agresí. Každá agrese je špatná. Použití násilí je přípustné pouze v reakci na agresi (sebeobrana). Z toho plyne, že použití násilí k potlačení jakékoliv činnosti, ve které prvek agrese chybí, je samo o sobě agresí, a jako takové proto není správné.

2 0
možnosti
Foto

Nejsem zaujatý proti ideologiím jako takovým, jde mi o míru ideologizace veřejného prostoru. Která je zbytečně velká.R^

0 0
možnosti
JL

Lidi často zapomínají, že dějiny probíhaly už před 20.stoletím, lidi nikdy nepotřebovali ideologii na to, aby se vraždili a válčili spolu, nějaký důvod se vždy našel , nicméně křesťanský feudalismus byl opravdu skvělý ideologický vynález, skoro vypadal, že vydrží věčně, ale pak se dostavila věda a kapitalismus a bylo po feudalismu.

1 0
možnosti
Foto

Příklad z 20. století jsem uvedl jen jakožto relativně čerstvé zboží. Nicméně jsem přesvědčen, že i tlupy pralidí se mlátily mezi sebou ve jménu vznešených ideí. Stačí už to, že jsou to cizí lidé a svou existencí nám vlastně kradou jídlo.R^

0 0
možnosti
MK

M33i41l59a55n 42K17e62s46l

30. 4. 2021 17:36

Stalin nás nesfanatizoval,ani komunistická ideologie nás nezískala i když nás o tom přesvědčovali.Cpali do nás tu jejich ideologii horem spodem a jak to dopadlo.Tehdá se říkalo:přesvědčování je mazání lejna kolem huby a říkání,že je to med.Vypadá to,že na tu současnou ideologickou masáž se lidé dívají stejně.

1 0
možnosti
Foto

Vás ani mne jistě Stalin nezfanatizoval, ale vláda jeho stoupenců ovládala davové chování. Jako jednotlivci se většina jen sklonila, přizpůsobila a někdy připodělala strachem. A ano - doufám, že jsme coby bývalý východ trochu imunní proti narudlým snahám soudruhů z Bruselu i odjinud.R^

0 0
možnosti
JL

Komunistický systém byl nahrazen kapitalistický....... Pane Kubanku. To co jste napsal by vetsina z nas mela mit na velke premysleni. My jsme se nemeli radovat k navratu kapitalismu, ale nase spolecnost se mela vratit k zakladnimu systemu spoluziti znameho od pocatku moderniho cloveka. Jenze....!!!

Zde neni znamo od nasich filozofu jak ten system pracoval. A my jako spolecnost jsme zapomeli se postarat sam o sebe a prestat se spolehat na stat. Ziskani vedomosti pro tento zpusob zivota by mel mnoho uskali. Ten prechod by trval dele nez asi cas jedne generace, avsak by mel na konci zivot jedince presne jak si ten jedinec zaslouzil.

Pane Kubanku nejde to. Je zde mnoho jedincu kteri nam chteji namluvit, ze ONI maji ten lek na nasi skvelou budoucnost. Samozrejme za nase penize a za nasi praci. Sam poznavate s nami ostatnimi, ze ten zpusob se nezmenil. Jen ti mocni maji ty nase penize a tim maji pravo nas "usmernovat" do patricne skupiny ve spolecnosti. Je to stejna "bida" jako pred timto casem.

Prominte mi za tim malym filozofovanim. Snad ty "carodejnice" z minulosti mi daly podnet. Vzdyt je konec DUBNA!!!!

2 0
možnosti
PK

Jardo, pozdrav do států, právě sleduji draft 2021;-DR^

1 0
možnosti
  • Počet článků 333
  • Celková karma 14,92
  • Průměrná čtenost 301x
Jsem expresident KKR, dárce plazmy, skládám básně, písně, musím je i sám interpretovat (nikdo jiný na to není) pomocí kytary a jiných hudebních nástrojů, zabýval jsem se grafologií, sloužil jsem u PS, vedl pionýry, byl finančním poradcem...

Věřím, že inteligentní člověk je schopen s jiným inteligentním člověkem se vždy domluvit. Jestliže oba chtějí. S těmi ostatními jak kdy. A že stejnou věc lze vidět i jinak.

Čulibrka uveřejňuji s více než ročním zpožděním v 13.30 hodin každý pátek.

Rád si přečtu vaše názory v debatě. Jakékoli. Napsat mi můžete i na https://www.facebook.com/jindrich.kubanek.3

Seznam rubrik