Rasismus v Budějovicích? Ano, ale vítr vane z radnice.

Obvykle se k rasovým otázkám nevyjadřuji, jelikož podle mé teorie by se měl stát chovat ke všem stejně (ideálně nijak). V přirozeném (neregulovaném) prostředí se pak vykrystalizuje, kdo je schopnější a úspěšnější, bez ohledu na rasu.

A pokud bude  bude mezi neúspěšnými zastoupena větší část modrých, žlutých, nebo bílých, je naprosto irelevantní. Alespoň z pohledu státu by tomu tak mělo být. Myslím, že tak to chápe drtivá většina z nás. Troufám si říct, že rasová nesnášenlivost, která bývá s rasismem často a velice nesprávně zaměňována, by za normálních okolností prakticky neexistovala. Tedy za předpokladu, že by do problému nezasáhl stát, potažmo místní samosprávy.

Důkazem toho, že stát (...) nepřistupuje ke všem stejně,  je i vyjádření Juraje Thomy, primátora Českých Budějovic. Podle něj se totiž zástupci radnice společně s terénními pracovníky více soustředili na sociálně slabé Romy a nevěnovali tolik pozornosti problémům sociálně slabších Čechů.

Je tedy zjevné, že první, kdo rozdělil obyvatelstvo na černé a bíle, byla radnice. Nikoli demonstranti a obyvatelé sídliště Máj. Z mého (nezúčastněného) pohledu naopak masy lidí vyšly do ulic, aby svým protestem daly najevo svůj odpor vůči rasismu. Rasismu, který a priori vzešel z jednání radnice.

Stát by neměl rozlišovat jednotlivce podle barvy pleti. Měl by k nám přistupovat ke všem stejně, bez ohledu na etnický původ. Tak se ale neděje. Jedním z důkazů, že stát jedná rasisticky, je i podpora nejrůznějších proromsky zaměřených neziskovek. Už jen jejich existence hlásá do světa jasný vzkaz: My jsme Romové, chovejte se k nám jinak! A to je přesně to, co nechceme.

Jindřich Husička

-inosh-

FB profil

Autor: Jindřich Husička | pátek 19.7.2013 17:56 | karma článku: 34,59 | přečteno: 1539x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21