Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

al.mucha

9. 2. 2012 7:53
Někteří Brouci Pytlíci se domnívají že mají větší pytlík,

jehož obsah jest nutno na blogu zveřejniti.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

27. 1. 2012 13:57
vzory ultrakapitalistickych statu

Vetsinou dotycni po dotazu, jestli nekde existuje takovy stat v praxi, odpovi, ze Somalsko, nebo rane stredoveky Island. Skutecne rajska mista k ziti, zastupy imigrantu se stale zvetsuji ;-D

Dole nekdo zminoval Ukrajinu a obecne postsovetske staty - velmi dobry priklad R^ Buji opilstvi, prostituce, zlatokopectvi, bezdomovectvi a mezi tim mercedesy uspesnych. Zemsky raj to na pohled!

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 1. 2012 14:31
Re: vzory ultrakapitalistickych statu

Na rane středověký Island utíkali všichni kdo chtěli zůstat svobodní a nepodlehnout křesťanství... Když do Skandinávie křesťanští panovníci posílali ekvivalenty křížových výprav.

Somálsko je, jako většina Afrických států, pekelně přelidněné. Ten problém by nikdy nenastal pokud by měli po celou dobu své existence k dispozici pouze prostředky adekvátní jejich stupni vývoje (což je v Africe, mimo severu, v podstatě prvobytně pospolná společnost).

Do pořirozeného stavu kdy se sice páru narodilo 8 dětí ale 6 jich zemřelo před tím než se stihlo rozmnožit bohužel zasáhla Evropa tím že ty děti nakrmila a vyléčila nemoci, bohužel porodnost neklesla aby se udržela v rovnováze. Situaci nepřidává že momentálně je na této planetě zřetelně vidět ubývání míst schopných udržet lidské osídlení. V Africe nejmarkantněji.

A Ukrajina... čím to že toto dědictví mají prakticky všechny pohrobky sovětského svazu bez ohledu na sílu vlády? Jestli to nebude těmi 80 lety komunistické vlády co si užili...

0 0
možnosti
JM

zeolit

27. 1. 2012 11:44
Ideální stát? Žádný stát.

Autore, sám si odpovídáte, jaké omezené funkce by stát měl mít. V titulku asi kvůli provokaci přeháníte. Prolistoval jsem Samuelsona. Na stará kolena tento pán se hlásí ke smíšené ekonomice, jedna ruka prý netleská. Souhlasím s ním. Vidím libertariány jako sektu. Jako lidi, kteří se domnívají, že jim byla zjevena pravda o světě. Vědí, že nikdy nepřesvědčí voliče, aby jim ve velkém věnovali své hlasy. Píšete: "Ale nepostarali by se o tato odvětví lépe soukromí vlastníci prahnoucí  po zisku a pohybující se ve zdravém konkurenčním prostředí?" Podívejte se do USA na zdravotnictví a školství. Děkuji nechci /a to o sobě říkám, že jsem klausovec/. Svět skutečně není černobílý...

0 0
možnosti
RT

inosh

27. 1. 2012 11:49
Re: Ideální stát? Žádný stát.

takze radeji budete platit dane a doufat, ze Vam stat poskytne ty sluzby, ktere pozadujete a v kvalite, kterou ocekavate?

0 0
možnosti
MB

MacX

27. 1. 2012 10:54
Jen to zkuste realizovat

Jen do toho, zkuste to někdě realizovat. Mimochodem, nejblíže libertarianismu jsou na Haiti.

Komunimus taky potřeboval test praxí, než se ukázalo, že nefunguje, a to hlavně proto, že lidé nejsou  (jen) kolektivističtí a altruističtí. Stejně tak váš libertariánský model nepočítá s tím, jací lidé doopravdy jsou. Vůbec si neklade otázku moci, například, a tu si komunisti taky nekladli.

Libertarianismus je učebnicová teorie, která se nezabývá tolika okolnosti reálného fungování lidského života, že by jako společenský systém nepřežila ani pár měsíců. Vaše štěstí, že se to nikdy nestane, naše neštěstí je v tom, že vzhledem k tomu, že nikdy libertariánský systém zaveden nebude, budete moci svými ideami oblbovat další a další nemyslící jedince.

1 0
možnosti
RT

inosh

27. 1. 2012 11:02
Re: Jen to zkuste realizovat

Jediny, kdo muze nesouhlasit, je clovek, ktery se boji, ze by v takove spolecnosti neprezil, precitlively humanista, ktery se zajima vic o druhe nez o sebe, nebo clovek, ktery si to neumi spocitat a nepochopil...

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 1. 2012 10:53
Stát je nástroj...

Lidstvo je z biologického hlediska determinováno (stejně jako všichni ostatní již vyhynulí hominidé- které jsme pravděpodobně vyhubili mi Homo Sapiens) k fungování v tlupách.

Ty ovšem fungují pouze do určité velikosti a efektivity dělby činností... v jistém okamžiku tlupa začne být příliš velká na to aby se dala efektivně řídit a dělení zdrojů fungovalo. (efektivně v podstatě v tomhle pohledu znamená k zajištění potřeb valné většiny členů, přirozeně jsou zde kompromisy- ale za "uskromění" v jedné oblasti přichází u všech v přírodě pozorovatelných dluhů nějaká kompenzace) Pak následují tři možnosti-  buď se začnou její jedinci zabíjet navzájem, někteří prostě umřou hlady, a nebo se část tlupy oddělí a jde na jiném místo zabírat nové zdroje.

(třetí možnost pro současné lidstvo na téhle planetě už je v podstatě nerealizovatelná... dlouhodobě obyvatelné zony (bez velkých nákladů) téhle planety jsou obsazené a vývoj biosféry ve střednědobém výhledu spíš vypadá na úbytek vhodných oblastí.

0 0
možnosti
MB

MacX

27. 1. 2012 10:58
Ale houby

Jde o pouhé přenášení analogií z ekobiologie do oblastí, které fungují už dávno jinak. Přelidnění není v Evropě, ale tam, kde ještě těžko hovořit o civilizaci a regulaci. Je to tam samozřejmě velký problém, ale to je prostě dáno tím, že tamější primitivní sociální forma je od nás vybavena prostředky, na které nemá kapacitu.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

27. 1. 2012 9:22
dalsi dfensak :)

Ten web plodi podivuhodnou sbirku existenci. Vetsinou mladi muzi s mirnou obesitou, posici v nizsim az strednim managementu a pocitem, ze je vsichni okolo omezuji v jejich dravcim rozletu.

Svet bez statu popisuje vyborne literarni smer cyberpunk, zcela bez moci jakychkoli politiku se dostanou k moci velekorporace a kdesi na okraji jejich zajmu budou zivorit bandy vyvrhelu. Je pravdepodobne, ze jako loyalni manager by autor byl vice ci mene uspesnym zamestnancem takovehoto koncernu a mel by tedy bezpeci a zajistene zivotni potreby, ale zivot by logicky byl podoben zivotu na obri vyletni lodi, tedy zlate kleci.

1 0
možnosti
RT

inosh

27. 1. 2012 9:51
Re: dalsi dfensak :)

Ad 1: Ja pripoustim urcitou formu statu.

Ad 2: Uz ne manazer. Ted, rekneme, cestovatel...

;-)

0 0
možnosti
K

KJV

27. 1. 2012 9:08
Katastrofická cesta

Pane Husička, prokousáváte se životem velmi špatný směrem. Sázíte na sobectví, chamtivost a bezohlednost. Nepřinesete štěstí ani sobě ani druhým.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

27. 1. 2012 9:24
Re: Katastrofická cesta

V jeho pojeti je stesti v penezich, takze prinese ;-D

0 0
možnosti
S

svetly

27. 1. 2012 7:46
Utopie

To co popisujete v článku je stejná utopie jako komunismus a další teoretické nápady.Běh světa už dávno není o tom že schopní a poctiví a pracovití lidé mají stejnou šanci.K podnikání jsou potřeba peníze.Peníze mají bankéři nebo investiční skupiny a ty řídí systém.A kdo řídí ty bankéře a investiční skupiny?A jaká idea vede ty co řídí.Každý systém vypadá jako pyramida a nahoře někdo musí být a musí mít plán.Rozhlížejte se přemýšlejte moc šancí nemáme.Máme celkem luxusní ohrádku ŽE:-/

1 0
možnosti
BT

markyz.Gero

27. 1. 2012 7:49
Re: Utopie

pokud budou pohromadě tři a více lidí vždy bude nějaká forma ohrádky

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

27. 1. 2012 7:46
pěkná představa

ale opravdu netuším proč se vracet do  dickensovské doby

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

27. 1. 2012 14:25
Re: pěkná představa

na nic jiného stejně brzo nebudeme mít zdroje.

0 0
možnosti
PH

petrph

27. 1. 2012 7:24
je to pochopitelně složitější

Protože - ta neviditelná ruka trhu toho podnikatele vůbec netlačí k tomu aby v konkurenčním prostředí  trvale poskytoval kvalitní služby ve prospěch zákazníka. Ta ho pouze tlačí k tomu aby se snažil maximalizovat svůj zisk.

Dejme tomu - v obci je škola trochu vydělává, ale zase ne moc, musí platit učítelům vysoké platy, splácet úvěr za koupi budovy, topení, učební pomůcky, atd...Pak tam vznikne druhá škola, část studentů z té první odejde. Takže-jak bude reagovat ta první škola?: Konkurenčně snižovat ceny školného nemusí - vlastně ani nemůže, už není kam, to by neměla na náklady. Jenže "naštěstí" ta škola skutečně konkurovat nemusí. Majitel školu může zavřít, žáky vyházet, a z budovy udělat třeba hernu nebo hospodu,na tom vydělá víc--

A zužme si tu situaci, že ani ta konkurence přijít nemusí- náklady rostou, majitel školy zvedá cenu školného aby byl rentabilní . na to už rodiče žáků nemají, takže zase aby nebyl ztrátový,tak školu zavře a v obci bude místo školy další herna.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

27. 1. 2012 7:31
Re: je to pochopitelně složitější

opravdu se z nejakeho duvodu domnivate, ze se nenajde dostatecne mnozstvi rodicu, pro ktere bude vzdelani deti dulezitejsi, nez nejaka pitoma blikajici bedynka ? ano, jiste se najdou nekteri, kteri se rozhodnou pro ten forbes ... a dobre jim tak, budou nasledne odmeneni tim, ze jejich deti nikdo nezamestna a misto toho, aby se o ne ve stari starali je budou maximalne tak doprovazet do te herny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1621x
Individualista, motorista, libertarián, Pražan.