Dvacet obětí spotřební daně

Že by za smrt dvaceti pijáků mohl methanol? Ale kde že, nenechte se vysmát! Za pančováním, černým trhem a následcích na lidském zdraví stojí stát, daně a jejich nelogické rozložení.

Spotřební daň? Daň z přidané hodnoty? Jakou hodnotu k výrobku stát přidal, že si vůbec dovoluje znovu zdanit již jednou zdaněné peníze? A co ta spotřební daň? Co tohle je za výmysl? Co je státu po tom, co spotřebovávám, za co utrácím? Již jsem snad zaplatil daň z příjmu, ne?

Regulace je omyl, který vede (vždy) k protizákonnému jednání. Tentokrát s následky na životech a zdraví.

 

Prohibice je jen třešnička na dortu této regulace formou daňové zátěže. Upřímně je mi jedno, co se v Česku pije, nebo nepije. Pijte si kořalku třeba od nevidím do nevidím. Dejte si k obědu  pět piv a pak se zmítejte pod stolem, je to Vaše věc, Vaše zdraví, Vaše peníze. Já osobně alkohol nepiju. Vůbec. Ale znovu se budu opakovat: Tady jde o vyšší princip, o vyšší hodnoty. O svobodu.
A ta byla narušena již zmíněnou daňovou zátěží. Kdyby tomu tak nebylo, měl by snad někdo důvod něco přimíchávat, pančovat, nebo obcházet? Proč? Nebyl by důvod! A prohibice? Ta jen přiživí černý trh, odkud celý problém vzešel...
Řešení? Rovná daň. Ne procentuelně, absolutně. Žádné odvody,  "pojištění" a poplatky. Pět tisíc každý. Za užívání silnic a chodníků, za policii, armádu, justici a další nezbytnosti. Přijdeš o práci? Nebyl jsi pojištěný? Ale to je Tvoje chyba, základní daňový balík nic podobného nekryje. A proč vůbec hledáš pomoc u státu? Zdravotní? Jsi kuřák, piják a ještě máš staré auto s velkým motorem? Tak to zaplatíš na pojistném pěknou sumu.
Na druhou stranu stát přestane nesmyslně vymáhat nepřímé daně a starat se o věci, kde nemá jeho špinavý rypák co dělat...
.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Husička | sobota 15.9.2012 12:54 | karma článku: 25,64 | přečteno: 1562x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21