Deník bruselského úředníka: Díl první - EU zatočí s horkem!

V celé Evropě panují horka. Jen ve vaší zemičce padlo během soboty několik teplotních rekordů za poslední desetiletí. Na některý stanicích byla naměřena teplota přesahující 38 stupňů Celsia, což je o 30 stupňů více, než udává ČHMÚ jako průměrnou roční teplotu na většině míst České republiky.

Podle vyjádření mluvčí pražské záchranky evidlovali  v pátek zdravotníci 21 kolapsů z horka. Jedním z oštřených byl devětaosmdesátiletý muž, jehož postihly zdravotní problémy během nakupování. V Bruselu jsme se proto rozhodli tuto neutěšenou situaci řešit. Evropané čekají na naši reakci a my jsme povinni jim pomoci a ukázat, že jen silná a integrovaná  Evropa může v rámci principu solidarity s neduhy počasí bojovat!

Je zcela evidentní, že rapidní nárůst teplot (jak jsem již poznamenal, vzrostly o 30 stupňů Celsia oproti průměrné roční teplotě!) může globální oteplování, především pak lidská činnost. I tato skutečnost mě utvrzuje v mém přesvědčení, že boj proti klimatickým změnám má smysl. Věřím, že Komise již brzy projedná můj návrh na ekologickou daň (ve výši 30% z ceny vozu) pro všechny motoristy. Z vybraných prostředků vytvoříme "Dotační fond pro podporu a rozvoj hromadné dopravy na platformě pohonu z obnovitelných zdrojů." Dnešní výkyvy teplot mi zcela jistě pomohou můj bohulibý záměr prosadit.

 

V současné době zároveň uvažujeme o regulaci otevírací doby, pokud teplota překročí 33 stupnů Celsia, všech prodejen s prodejní plochou nad 150 m2, pokud dotčená provozovna nezaměstnává alespon 60% znevýhodněných. Těmto podnikům bude udělena výjimka. S kolegy návrh dolaďujeme a zabýváme se především pojmem "znevýhodnění". Pravděpodobně se do návrhu dostanou tělesně postižení a především etnické menšiny. Takovému zaměstnanci pak budou zaručeny pracovní podmínky v nekuřáckém prostředí s teplotou nepřesahující 22 stupnů Celsia a evropskou směrnicí nařízena minimální mzda odpovídající dvojnásobku průměrné mzdy v dané zemi.

Posledním bodem je projednání nařízení Evropské komise o tzv. přijatelné teplotě, kde se každý stát zaváže do roku 2020 usměrnit rozmezí teplot na svém území od -5 do 25 stupňů Celsia. Dočasnou výjimku (do roku 2025) budou mít území ležící mimo kontinentální Evropu (pokud jsou členy EU) a oblasti s nadmořskou výškou nad 3000 m.

Věřím, že svými návrhy přispěji ke kvalitnějšímu životu Evropanů, Evropanek a hostů, které jsme sem pozvali, abychom byli obohaceni o jejich kulturu.


 
 

 

Jmenuji se Regere Dividitur. Pracuji v Bruselu již dvě desetiletí. Do svého úřadu jsem nastoupil rovnou ze stáže pro jednu z institucí Evropského společenství. Již na gymnáziu jsem pochopil, že základem fungování lidské společnosti je solidarita, spolupráce a spravedlivé rozdělení veřejného bohatství. Teprve na vysoké škole mi došlo, že zmíněné je možno praktikovat jen v sounáležitosti s pravidly udržitelného rozvoje a že je nutné pomoci přírodě v boji s bezohlednými lidmi.
Ve svém úřadě bojuji za vaše blaho. Nejsem sice nikým volen, ale má to svůj účel. My v Bruselu zastáváme názor, že volený politik svá rozhodnutí vždy podřídí krátkodobým zájmům svých voličů. My ne. My se zodpovídáme jen svému svědomí, integraci a silné Evropě a tu můžeme vybudovat jen, když budou naše pozice v úřadě silné, pevné a neotřesitelné. Máme společný zájem. Blaho evropské společnosti. Nevadí nám, že některým našim krokům občané EU nerozumí. I oni totiž jednou pochopí, že nám šlo vždy  jen a jen o štěstí jednotné Evropy.

Profil Regera Dividitura na Facebooku:

http://www.facebook.com/eurobyrokrat

 

Autor: Jindřich Husička | sobota 27.7.2013 23:23 | karma článku: 20,94 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Jindřich Husička

Hlavu vzhůru

2.4.2020 v 16:53 | Karma: 14,21